Micălaca, cel mai vechi şi populat cartier din municipiul Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartierul este unul dintre cele mai vechi, scumpe şi totodată moderne ale oraşului de pe Mureş, situat în est. Arădenii nu vor să-şi piardă tradiţia şi de aceea unii dintre ei, mai ales istoricii, s-au gândit să realizeze diverse monografii.

Fiecare cartier al Aradului are istoria lui, istorie pe care mulţi dintre arădeni nu o cunosc. De exemplu, cartierul Micălaca este cel mai populat din oraş, cu o populaţie estimată la aproximativ 50.000 locuitori. Iniţial, cartierul a fost o comună, iar ulterior a fost înglobat în oraşul Arad, devenind un cartier al acestuia. În vara anului 1906, fizicianul maghiar Lóránd Eötvös a efectuat experimente fizice de gravimetrie în comuna numită pe atunci Mikelaka.
Prin strădania credincioşilor şi sub păstorirea preotului paroh Romulus Furdui, la 8 septembrie 1930 s-a pus şi s-a sfinţit piatra fundamentală a actualei biserici cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. Construirea bisericii a durat patru ani (1930-1934) şi a fost efectuată conform proiectului arhitectului Silvestru Rafiroiu, cel care a conceput şi „Crucea Martirilor” („Troiţa”).

Se scriu monografii

Despre identitatea acestui cartier a vorbit şi istoricul Doru Sinaci, care a scris şi monografii. „Am pornit acest demers, privind redefinirea identităţii cartierelor municipiului nostru, pornind de la o realitate cât se poate de evidentă: Aradul este un conglomerat de cartiere, multe dintre acestea foste comune de sine stătătoare, care se încăpăţânează să-şi conserve identitatea”, a spus Doru Sinaci. În acest cartier există mai multe spaţii comerciale, atât în interior, cât şi la ieşire. Există, de asemenea, patru grădiniţe, două şcoli generale şi o parte din facultăţile Universităţii „Aurel Vlaicu”. Există şi o clinică şi peste zece farmacii.

Blocuri ridicate în anii `80

Blocurile au putut fi ridicate în cartier de-abia în anii `80. Până atunci, revărsările râului Mureş au făcut practic imposibilă construcţia. Primele blocuri au apărut în zonele denumite 100, 200, Mioriţa, 500, 600 şi 700 şi au fost finalizate în anii 1982-1983. Regimul maxim de înălţime este de opt etaje.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite