FOTO VIDEO Agroturism în judeţul Arad – ferma de bivoli amenajată în vecinătatea Parcului Natural „Lunca Mureşului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Arad are o fermă de bivoli care a fost amenajată în vecinătatea Parcului Natural „Lunca Mureşului“. Aceasta a fost construită cu bani europeni şi se află în oraşul arădean Pecica, la nici 30 de kilometri de Arad. În cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ vă prezentăm o zonă cu adevărat spectaculoasă.

Proiectul a fost conceput pentru un efectiv de zece animale, mai exact nouă bivoliţe de lapte şi un bivol şi a ajuns la peste 20 de capete.  

Autorităţile spun că prin aplicarea acestui proiect s-a propus reintroducerea la oraşul Pecica a unei populaţii de bivoli care, prin păşunat, să revigoreze flora originară din Parcul Natural Lunca Mureşului şi să elimine vegetaţia neautohtonă. 

Acestea mai spun că zona are o valoare naturală şi peisagistică deosebită, iar menţinerea speciilor tipice zonei şi distrugerea celor nespecifice locului duce la refacerea şi conservarea habitatelor.

„În cadrul fermei s-a avut în vedere construirea unui grajd pentru adăpostirea animalelor pe timpul iernii, a unui imobil care să găzduiască un cabinet veterinar, precum şi locuinţe pentru cei care lucrează la fermă. Suprafaţa de păşunat este de 11,2 hectare. Bivolul este un animal compatibil cu necesităţile zonei, atât din punct de vedere biologic, cât şi economic. Proiectul prin care s-a construit ferma de bivoli de la Pecica s-a derulat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România“, a spus la vremea respectivă Petru Antal, primarul oraşului Pecica.

Valoarea proiectului este de peste 600.000 euro. „Ferma de bivoli poate atrage un număr mare de turişti, în special copii, pentru care urmărirea acestor animale interesante ar fi o lecţie practică de biologie şi un prilej de a petrece mai mult timp în aer liber“, a mai spus primarul din Pecica.

Activitate pe cale de dispariţie

Creşterea bivolilor este o activitate pe cale de dispariţie în judeţul Arad, doar câteva familii din nordul judeţului, în special din zona Gurahonţ-Hălmagiu, ocupându-se cu creşterea unui număr mic de astfel de animale. Din laptele de bivoliţă se pot obţine preparate foarte apreciate de consumatori, cum ar fi brânzeturile de tipul Mozzarella, Cheddar, Karnal, Surati.

Suprafaţa construită desfăşurată totală este de 197,00 de metri pătraţi, din care locuinţa de serviciu: 63,00 mp, iar grajdul: 134,00 mp. Inaugurarea oficială a  fermei a avut loc în data de 12 mai 2012. 

De asemeena, în data de 29 octombrie 2013, a fost inaugurat Centrul de Vizitare al Fermei de Bivoli Pecica.

Centrul de Vizitare al Fermei de Bivoli din Pecica, este un loc unde cei interesaţi pot gasi informaţii nu doar despre fermă ci şi despre tradiţiile, produsele şi atracţiile locale.
Ferma de bivoli este vizitată de oameni din mai multe ţări. De exemplu, au fot tineri din 11 ţări, printre care Pakistan, Malaezia, Brazilia, Belarus, Canada, Turcia, Portugalia sau Polonia.
Grupul de studenţi s-a aflat în România pentru a participa la proiectului „România, dincolo de Dracula” derulat de filiala din ţară a celei mai mari organizaţii de tineret din lume, AIESEC, cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului.

Tinerii au vizitat ferma şi Centrul de Vizitare, după care au profitat de bicicletele puse la dispoziţie în mod gratuit şi au făcut o excursie în oraş şi la Schitul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” aflat în pădure, în apropiere de satul Bodrogul Vechi, la şase kilometri de la ieşirea din Pecica spre Arad.
După plimbarea cu bicicletele, tinerii au fost serviţi cu pită de Pecica, cu unsoare şi ceapă, o delicatesă care le-a fost pe plac.

Vizitatorii au făcut multe poze şi vor relata despre aventurile lor în România pe blogurile şi profilurile lor de pe paginile de socializare.

La sfârşitul lunii acestei luni vor fi organizate expoziţii în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara din fotografiile realizate de tineri.

Centrul dispune de ecrane touchscreen, proiectoare 3D, o bicicletă interactivă (care utilizează energia creată prin pedalare pentru derularea pe ecran a înregistrărilor traseelor de biciclete din Lunca Mureşului), un obiect multifuncţional inspirat de forma benzii Moebius, precum şi un cuptor autentic, funcţional, construit din cărămidă arsă. Ca o pată de culoare „eco”, unul dintre pereţi este acoperit complet cu ferigi.

Afară sunt amplasate mese şi scaune, iar umbra clădirii dă ora exactă, prin proiectarea pe ceasul solar amenajat în jur.

Cele 60 de biciclete sunt depozitate într-o anexă de lemn, dotată cu panouri solare, care serveşte şi drept panou trilingv de „bun venit”.

Investiţia a fost realizată în cadrul proiectului „Program complex de reabilitare a biotopelor de sărătură şi de apă pe terenuri ocrotite prin creşterea şi folosirea speciilor autohtone” cod proiect HURO 1101/162/1.3.1, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi de cele două state membre, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013.

Acesta a fost continuarea colaborării cu oraşul maghiar Mórahalom, prin care s-a construit Ferma de Bivoli din Pecica.

Ferma se află în apropiere de centrul oraşului Pecica, iar programul de vizitare este de luni până vineri, între orele 8 – 16, iar sâmbătă şi duminică între orele 9 – 17. Marinela Petran, coorodanotorul fermei, spune că în weekend programul este felxibil, iar grupurile anunţate pot depăşi ora de vizitare.

Conform celor spuse de dr. Marinela Petran în prezent trăiesc 22 de bivoli la fermă. Cei mai tineri bivoli au venit pe lume în această vară.

Turiştii care vor să viziteze ferma se pot caza la cele două pensiuni de la intrarea în Pecica, unde există şi restaurant.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Vă mai recomandăm: FOTO Agroturism în Balta Mică a Brăilei – paradisul verde care a supravieţuit îndiguirilor făcute de comunişti

Insula Mare a Brăilei - 70.000 hectare de teren arabil prinse între diguri şi înconjurate de Dunăre, ca într-o eternă îmbrăţişare. Acum vreo 50 de ani, când digurile încă nu existau, zona era la cheremul fluviului, care-o inunda primăvara, alimentând zecile de bălţi şi prăvaluri cu apă, peşte şi aluviuni. „Adevărul“ vă prezintă în cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacantă“ un loc absolut încântător.

Agroturism la păstrăvărie. La hanul pescăresc din Câmpul Cetăţii se învaţă cum se pescuieşte şi se găteşte cel mai bun păstrăv din Ardeal

Cel mai bun păstrăv din judeţul Mureş, pescuit pe loc, chiar de mâna celui care îşi doreşte peşte proaspăt, se mănâncă la Câmpul Cetăţii. Pentru cei care vor să petreacă clipe de relaxare departe de vâltoarea oraşului, surprizele oferite de localnicii din Câmpul Cetăţii cu ajutorul naturii sunt de neocolit.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite