Inginerul care creşte iepuri pentru expoziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neozeelandez Alb   FOTO arhivă personală
Neozeelandez Alb   FOTO arhivă personală

Un inginer din Arad, Andrei Ştefan Iliuţă, în vârstă de 36 de ani, a avut de mic o pasiune pe care a reuşit să o pună în practică abia în urmă cu patru ani.

Arădeanul îşi dorea să crească foarte mult animale de rasă, aşa a ales să cumpere câţiva iepuri, iar acum se mândreşte cu o mini-fermă. Nu este vorba despre orice iepuri, ci despre exemplare de expoziţie (rasa Neozeelandez Alb şi Albastru Vienez), care au câştigat şi premii. Arădeanul nu foloseşte iepurii pentru consum, ci pentru reporducere, pentru genetică şi perpetuarea raselor.

Este vorba despre iepuri tatuaţi, cu acte şi pedigree în regulă. Iepurii sunt achiziţionaţi de la diferite expoziţii organizate în ţări europene, unde un adult costă între 50 şi 150 de euro. Banii pe care îi câştigă din vânzarea iepurilor (către alţi crescători pasionaţi) îi foloseşte pentru hrană şi exinderea fermei.

„Îmi plac foarte mult animalele. Am crescut şi câini şi porumbei, iar acum am zeci de iepuri de rasă”, a declarat Andrei Ştefan Iliuţă. Pe lângă iepuri arădeanul creşte şi găini pitice, care se vând cu 50 de euro bucata în Germania, iar în România cu 50 de lei. 

„Găinile pitice le ţin pentru frumuseţe. Vara când le scot în grădina special amenajată toată lumea le admiră”, mai declară arădeanul. 

În această săptămână, Iliuţă Andrei va participa cu patru iepuri la o expoziţie în Ungaria, apoi săptămâna viitoare la alta în Timişoara.  Arădeanul se împarte între locul de muncă unde lucrează ca şi inginer în protecţia mediului – ştiinţa solului şi iepurii şi găinile pitice de acasă. Acesta locuieşte în localitatea arădeană Neudorf şi lucreză la Arad.

Neudorful se află la circa 30 - 40 de kilometri faţă de Arad, iar Andrei face naveta în fiecare zi. Cât timp este plecat, de animale are grijă familia, dar în special socrii care sunt toată ziua acasă. 

Pe viitor Andrei Ştefan Iliuţă îşi doreşte să participle la cât mai multe expoziţii organizate atât în ţară, cât şi în străinătate. 

Neozeelandez Alb

Această rasă de iepuri de casa s-a format în America de Nord în anul 1910 şi s-a perfecţionat în continuare. Este tipul american al iepurelui ideal pentru producţia de carne, având azi o mare rază de răspândire în toate ţările cu o cunicultură dezvoltată.

"Neozeelandezul alb" s-a format în urma mutaţiei în albinos a rasei "Neozeelandezului roşu" şi prin încrucişarea cu Uriaşul Belgian". Greutatea ideală este 4,5 kg la iepuroiul adult şi 5,5 kg pentru iepuroaică.

Albastru vienez

Iepurele Vienez albastru - este un iepure de rasă care a fost crescut în Austria, în secolul al 19-lea adus în ţara noastră.  Este o rasă rară creată în Austria prin încrucişarea unor reproducatori masculi de culoare neagră din rasa Uriaş Belgian cu femelele locale de culoare albastră.

În urma incrucisărilor efectuate şi a unei rigiroase selecţii efectuate în 4 ani, s-a reuşit să se creeze o rasă valoroasă. Greutatea normala se consideră a fi 4,2 kg, minima de 3,5kg, iar cea maxima de 5,2kg.

Vă mai recomandăm: Târgu-Jiu: GALERIE FOTO/ Iepurii de la Turcineşti sunt căutaţi de străini

Doi clujeni au creat primele rase româneşti de iepure: Iepurele de Cluj şi Uriaşul de Transilvania
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite