Cum recunoaştem simptomele unui infarct. Ce trebuie să ştim pentru a ne salva viaţa - explicaţia medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şansele de infarct pot fi scăzute. Foto: Arhivă
Şansele de infarct pot fi scăzute. Foto: Arhivă

Afecţiunile cardiace sunt printre pricipalele cauze de deces din România. Până la punctul în care nu se mai poate face nimic există o serie de lucruri pe care ar fi bine să le cunoaştem, fie pentru a preveni o afecţiune, fie pentru a ne schimba stilul de viaţă în cazul unor probleme cardiace.

Înainte de toate, trebuie să cunoaştem câteva semnale pe care organismual le transmite atunci când se produce infarctul. "Semnalele pot fi de mai multe feluri şi depind de la caz la caz. Sunt persoane care nu au simptome şi duc pe picioare infarctul, fără a şti că au avut de suferit. Cele mai frecvente sunt durerile în zona pieptului, dar şi cele ale braţului stâng. De asemenea, amorţirea mâinilor poate reprezenta un semn că s-a suferit un infarct", spune medical arădean Ioan Pop.

Acesta mai afirmă că: "În momentul în care se produce un infarct miocardic, miocardul nu mai este hrănit. Porţiunea afectată a muşchiului cardiac depinde de mărimea zonei hrănite de artera afectată şi de intervalul de timp dintre instalarea infarctului şi începerea tratamentului. Procesul de vindecare a inimii durează între o lună şi şase săptamâni, în funcţie de mărimea infarctului. Inima este un organ foarte rezistent: chiar dacă o porţiune suferă leziuni permanente, restul continuă sa funcţioneze. Cu toate acestea inima este slabită, iar funcţia sa de pompă este diminuată".

Medicul mai explică faptul că după producerea unui infarct este esenţial să avem un tratament adecvat şi un stil de viaţă sănătos, adică să eliminăm grasimile din mâncăruri, să renunţăm la fumat, la alcool, dar şi prin efectuarea mişcării.


Cum reducem riscul de infarct


Medicul arădean recomandă ca persoanele care ştiu că au avut probleme cu inima, chiar şi unele minore de genul hipertensiunii arteriale, să facă periodic controale şi analize la medicul de specialitate.

"De obicei, în cazul persoanelor care au anumite afecţiuni cardiace problemele se descoperă după producerea unui eveniment major, de genul infarctului. Cert este că un infarct nu poate fi prognozat, dar, prin efectuarea unor analize şi teste şi prin ascultarea sfatului medicului, riscul de infarct poate scădea considerabil", mai spune medicul Ioan Pop.

Vă mai recomandăm:

De ce frigul este periculos pentru cardiaci

Alimentul-minune pentru copiii anemici şi cardiaci. Castanele, cea mai bună sursă de vitamine, ne protejează de infarct

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite