Confort în prag de iarnă. Traiul într-un apartament încălzit cu lemne.

Confort în prag de iarnă. Traiul într-un apartament încălzit cu lemne.

Administratorul Mihai Bălan (foto) arată burlanele blocurilor

Un oraş întreg din Judeţul Arad se încălzeşte cu lemne. În apartamentele din Lipova, oamenii şi-au construit sobe, şi-au scos burlanele prin pereţi, până  pe acoperiş. Mai mult de nevoie, lipovenii sunt nevoiţi să facă focul în case, după ce societatea locală de termoficare a dat faliment.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acum, că e criză, localnicii şi-au făcut un calcul şi sunt mulţumiţi că preţul  lemnului e şi cu 70 la sută mai mic, decât cel al gazelor. Din fosta societate de termoficare în schimb, au mai rămas doar două furnale. Firma a dat faliment, pentru că abonaţii nu au mai făcut faţă tarifelor mult prea mari. În fiecare apartament există sobe, iar locuitorii din Lipova şi-au transformat garajele în magazii de lemne.

“E mai ieftin să ne încălzim cu lemne. Dăm 650 de lei pe lemne pentru un apartament de trei camere şi ne încălzim toată iarna. Dacă  am avea gaz ar fi mult mai scump. Soţul meu a dărâmat soba la jumătate, am făcut o instalaţie şi am tras ţevi până în camera copilului, la calorifer”, a spus Georgeta Pogan, localnică. Acolo unde nu s-au putut scoate burlane pe geam, oamenii au improvizat şi au conectat calirifere la sobe. “Aici, între blocuri e foarte urât. Sunt   burlane peste tot, iar fumul care urcă de la etajele de jos intra în  apartamentele de deasupra. E însă mai ieftin şi cu 70 la sută decat dacă am  plăti gazul”, a spus Mihai Balan, administrator.
 
În oraşul Lipova, încălzirea cu lemne costă pentru un apartament cu trei camere între 80 şi 100 de lei pe lună. Preţul e de aproape trei ori mai  mic faţă de chletuielile cu încălzirea în cazul centralelor pe gaze sau termoficare. “Din cei 11,000 locuitori pe care îi are oraşul Lipova, toţi se încălzesc cu lemne. E mai ieftin pe timp de criză”, a declarat Marius Jurcă, primar Lipova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările