Căpuşele au început atacul:  peste 40 de victime ale înţepăturilor în ultimele două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Arad a fost identificată o primă victimă a înţepăturilor de căpuşe. Cel puţin aşa afirmă medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad care spun că în ultimele două luni au fost înregistrate 44 de victime ale înţepăturilor, un pacient contractând deja boala Lyme.

Dr. Laura Nicolescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, a declarat că: 

„Din păcate, avem deja confirmat un caz de îmbolnăvire din cauza înţepăturilor. Persoanele care au fost muşcate sunt sfătuite să se prezinte la medic ca să le scoată căpuşele şi astfel să le fie prevenită îmbolnăvirea cu boala Lymea sau borelioza acariana. Boala Lyme, produsă de muşcătura de căpuşe, este de fapt o encefalită care nu se vindecă, este lent-progresivă şi afectează serios capacitatea de muncă a celui infectat. Simptomele majorităţii bolilor transmise de căpuşe includ slăbirea, şchiopătatul, umflarea înche­ieturilor sau anemia. Primele semne ale bolii pot apărea după zile, săptămâni sau chiar luni de la infectare. Unele căpuşe pot provoca o reacţie severă, care culminează cu paralizie. Această situaţie gravă se remediază treptat după ce parazitul este îndepărtat”.

Căpuşele se pot găsi atât în grădina casei în care locuiţi precum şi în parcuri publice, terenurile de sport, pe iarbă sau gazon, pe pomii din livadă sau în pădure şi chiar şi pe animalele de casă (câini şi pisici). Locurile favorite sunt pădurile umede, unde temperatura este cuprinsă între 7 şi 25 C iar dacă afară e cald şi uscat căpuşele se ascund în pământ, sau sub vegetaţie.

Ce sunt căpuşele şi ce trebuie făcut pentru îndepărtarea lor de pe animale


Căpuşele sunt paraziţi artropozi care se hrănesc cu sângele vieţuitoarelor de care se ataşează. Căpuşele sunt atrase de căldură şi mişcare, ataşându-se deseori de mamifere, inclusiv caini. Acesti paraziţi preferă să se ascundă în iarba înaltă sau pe plantele din zone împădurite, unde îşi asteaptă viitoarea „gazdă”. Odata ce s-au ataşat de un corp, căpuşele vor începe să se hrănească timp de câteva ore sau chiar zile.

În cazul câinilor, căpuşele preferă să se ataşeze în zone cu puţin păr, precum interiorul urechilor, între degete sau în pliurile blănii. Majoritatea speciilor de căpuşe vor trece prin patru etape de viaţă - ou, larvă, nimfă şi adult. În toate stadiile, în afară de ou, căpuşele au nevoie de o „gazda” pentru a se hrăni cu sânge.

În funcţie de specie, căpuşele pot trăi între câteva luni şi câţiva ani iar femelele pot depune mii de ouă odată.

Medicii veterinari spun că nu toate căpuşele transmit boli, însă prezenţa unui astfel de parazit trebuie tratată întotdeauna cu cea mai mare seriozitate. Majoritatea bolilor transmise de căpuşă vor ajunge la „gazda” după câteva ore de la ataşare, aşa că este foarte important ca parazitul să fie îndepărtat cât mai repede.

Pentru a îndepărta o căpuşă este bine să purtaţi mănuşi chirugicale. Folosiţi o pensetă sau un instrument special pentru a îndepărta căpuşa de pe pielea animalului. Trebuie să apucaţi căpuşa cât mai aproape de punctul în care s-a ataşat.

Aveţi grijă să nu stoarceţi corpul căpuşei. Scoateţi parazitul din piele încet şi ferm (fără să intoarceţi penseta). Câinele se poate alege cu o rană mică pentru că s-ar putea să desprindeţi şi puţin din piele, însă acest lucru este normal. Dacă patrupedul sângerează, apasaţi uşor pe rană.

Vă mai recomandăm: VIDEO Nu lăsa teama de căpuşe să-ţi strice minivacanţa! Mic ghid despre muşcăturile de căpuşe şi despre boala Lyme

Ce putem învăţa de la căpuşe despre cheagurile de sânge

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite