Câinii vagabonzi fac legea zi de zi în mai multe cartiere din oraşul nostru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci zone din municipiul Arad se află în topul celor mai populate de câinii fără stăpân, fiind şi cele mai periculoase. Cei care se ocupă de prinderea patrupedelor spun că aceştia atacă doar dacă nu sunt lăsaţi în pace sau din cauza căldurii.

Căldura din ultimele zile a început să dăuneze şi câinilor fără stăpân, care încep să fie agresivi. Oamenii din mai multe cartiere spun că aceştia, mai ales dacă sunt deranjaţi, îi atacă. „Dacă trecem pe lângă ei şi nu îi dăm la o parte sau strigăm nu sunt periculoşi, dar dacă vrem să-i îndepărtăm de blocuri devin agresivi. Au fost cazuri când au sărit să ne muşte”, a spus Mioara Ciunga, din cartierul Vlaicu.

Cei de la Gospodărirea Comunală, singura firmă interesată să se ocupe de prinderea, sterilizarea, adăpostirea sau eutanasierea câinilor fără stăpân, spun că zilnic intervin pe străzi să prindă patrupedele. „Cele mai periculoase străzi, unde se adună mulţi câini fără stăpân, sunt Mărului, unde este fosta fabrică de cărămidă, şi Tarafului. De asemenea, sunt probleme şi în cartierul Micălaca în zona cimitirului, în cartierul Vlaicu, în zona Făt Frumos şi în cartierul Bujac. Avem şi zone unde am reuşit să-i adunăm. De exemplu, în centrul oraşului şi în pieţe”, a spus Constantin Moroşteş, şeful sectorului câini comunitari din cadrul Gospodăriei Comunale Arad.

Acesta mai afirmă că arădenii nu trebuie să lovească câinii. „Ştim că sunt periculoşi, mai ales în această perioadă. Avem la adăpost patru de care nu ne putem apropia nici noi. Aproape zilnic, se întâmplă să fie muşcat cineva. Sunt multe cazuri când sunt muşcaţi chiar de câinii din curte”, a adăugat Constantin Moroşteş. În momentul de faţă în adăpostul Gospodăriei Comunale sunt peste 200 de câini, capacitatea fiind de 250. „Mereu este aproape plin adăpostul, avem grijă de ei, le dăm mâncare, iar cei care sunt bolnavi sau foarte agresivi se eutanasiază. Pe străzi, în momentul de faţă, mai sunt în jur de o mie de patrupede”, a mai spus Constantin Moroşteş.

Opt ore pe străzi

De când a câştigat licitaţia, Gospodăria Comunală are în atribuţii şi obligaţia popularizării adopţiei şi a responsabilităţii faţă de animalele de companie, dar şi colectarea de pe domeniul public şi de la gospodăriile private a cadavrelor de animale. De capturarea animalelor de pe străzi se vor ocupa minimum două echipaje.

„Angajaţii vor fi dotaţi cu crose telescopice prevăzute cu un laţ, cuşti cu momeală ce vor fi utilizate pentru capturarea animalelor şi arme cu săgeţi ce conţin substanţe tranchilizante. Acţiunile de prindere a câinilor fără stăpân vor fi organizate timp de 8 ore zilnic, în zilele lucrătoare ale săptămânii”, a spus Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite