Beneficiile neştiute ale lubeniţei, deliciosul fruct de sezon: hidratarea şi detoxifierea organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lubeniţa trebuie consumată cu grijă
Lubeniţa trebuie consumată cu grijă

Beneficiile pepenelui roşu (al lubeniţei, lebeniţei, harbuzului… denumirea depinde de zonă), în sănătatea corpului uman, sunt incontestabile, după cum spune medicul arădean Otilia Ţigănaş.

Aceasta spune că din seria lungă de calităţi pe care le descriu revistele, prin terapeuţi bazaţi pe metode naturale, sau medici, extrage câteva cuvinte cheie pe care le are mereu în vedere, atunci când recomandă pepenele: hidratarea, detoxifierea, reglarea tranzitului intestinal şi aportul de minerale, vitamine şi zaharuri rapid asimilate.

„Totuşi, ca medic de familie, voi puncta câteva «atenţionări» la consumul lebeniţei, bazate pe cele mai frecvente incidente sau neplăceri care pot fi declanşate. Evitaţi să mâncaţi lubeniţa rece, (din frigider şi nu la temperatura camerei), oricât de cald v-ar fi, sau oricât de cald ar fi afară. Fiindcă această greşeală poate declanşa «dureri în gât», (chiar viroze uşoare prin scăderea, la rece, a imunităţii locale a gâtului), dar şi diaree prin accelerarea tranzitului intestinal. 

calarasi pepene

Lubeniţa este un coleretic notoriu. Adică declanşează contracţia agresivă a veziculei biliare, urmată de diaree, vărsături, dureri de cap sau greaţă, sau toate împreună. Aşa-zisa «criză de fiere» după pepene, este mai frecventă la femei. Nu li se întâmplă tuturor, dar se întâmplă destul de des. Acele femei care fac «crize de fiere» după pepene, o vor face, în general, şi după castravetele proaspăt. Castravetele  şi lubeniţa sunt rude apropiate, în familia lor vegetală”, spune Otilia Ţigănaş, medic primar MF.

Otilia sfătuieşte pe cei cărora li s-a întâmplat o dată declanşarea unei crize urâte după pepene sau castravete, să le evite. Trebuie abandonate definitiv deoarece crizele pot reapărea.

„Una din frazele mentorului meu în medicină clinică, gastroenterolog celebru, mi-a spus aşa, şi vă transmit ideea, tradusă într-un limbaj uşor accesibil: «La bolile colecistului, cel mai bun regim şi-l face omul singur. Degeaba îi citeşti liste lungi din cărţi! Omul singur ştie ce îi face rău, deci trebuie să renunţe. La fel ştie ce anume tolerează digestiv, deci poate mânca. Totul este ca un aliment, odată depistat ca agresiv pentru colecistul lui, să îl scoată definitif din meniu”. Acest lucru nu îl veţi găsi în tratate, probabil nici căutând cu google, fiindcă el aparţine micilor secrete ale medicilor, în meseria practicată zilnic. Şi este foarte important de gândit aşa, atunci când pacientul este şi hipertensiv şi diabetic şi cu «grăsimile praf», dar şi «cu fierea». Dacă ai însuma, din tratate ştiinţifice, listele cu ceea ce este interzis pentru fiecare boală în parte, nu mai rămâne nimic permis. Nici măcar iarba”, spune medicul arădean.

Aceasta recomandă să se evite lubeniţa de la spartul târgului, la final de sezon, cea răscoaptă, deoarece produce balonare şi gaze. „Evitaţi mâncatul ei seara, sau înaintea unui drum lung, indiferent cu ce mijloc de transport. Vă va trimite des la toaletă şi nu dorim nici să ne pierdem nopţile la WC, nici să oprim maşina din sfert în sfert de oră, nici să traversăm kilometri de culoar de tren, spre baie. DAR!! Ţinând cont de cele câteva mici sfaturi, dacă o toleraţi bine, DA, curele cu pepene sunt excelente! Faceţi-le în fiecare vară”, conchide Otilia Ţigănaş.

Vă mai recomandăm: FOTO Pepenii româneşti îşi pierd renumele din cauza „falsurilor“: „Acum se vând lubeniţe de Grecia sub denumirea de Dăbuleni“

Lubeniţele cubice japoneze, la vânzare pe piaţa rusească la 700 de dolari bucata

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite