VIDEO Ce sunt superbele găuri albastre, loc de veci pentru mulţi scufundători

VIDEO Ce sunt superbele găuri albastre, loc de veci pentru mulţi scufundători

Marea Gaură Albastră din Belize FOTO smithsonianmag.com

Dispuse pe întreg globul, „găurile albastre“ sau „ochiurile albastre“ atrag mii de iubitori de adrenalină an de an. Cea mai populată formaţiune de aceste gen se află în insulele Belize.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Găurile albastre“ sunt formaţiuni misterioase create de natură cu mii de ani în urmă, explică cei de la platforma brightside.me într-un material pe Youtube.

Aceste minunăţii ale naturii se află pe întreg globul şi sunt, de fapt, spaţii sub apă, peşteri verticale care duc spre lungi canale subacvatice, unele fiind o adevărată provocare pentru scufundători. Potrivit sursei citate, unele astfel de găuri sunt deschise publicului, iar altele au o reputaţie proastă cum ar fi cea din Marea Roşie.

Acolo, în fiecare an, se adună scufundători din toată lumea şi datorită structurii incredibile a canalelor subacvatice. Tot acolo, în Marea Roşie, există un spaţiu numit Cimitirul Scufundătorilor din pricina oamenilor experimentaţi sau nu în ale scufundatului care şi-au pierdut viaţa.

Nu toate găurile albastre s-au format în oceane. Unele, cum e cea din Insulele Andros din Bahamas, e pe insulă şi are pasaje laterale prin care „gaura albastră“ comunică cu oceanul, scrie leisurepro.com.

Cea mai adâncă astfel de formaţiune e Gaura Dragonului din Marea Chinei de Sud, notează smithsonianmag.com. Are 987 de picioare, adică 300,89 de metri adâncime. 

Însă, cea mai populară este Marea Gaură Albastră din Belize, din Marea Caraibilor, despre care faimosul Jacques Costeau a declarat că unul dintre cele mai bune locuri de scufundat din lume. 

Mai puteţi citi:

VIDEO Aventura unui fotograf premiat care a reconstituit în imagini povestea vieţii. „Jurassic Park încă se întrezăreşte prin Madagascar“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările