Tunelul secret de sub Cetatea Turris, care leagă malurile Dunării. Lucruri neştiute despre castrul Împăratului Traian, devenit fortăreaţa lui Mircea cel Bătrân

Tunelul secret de sub Cetatea Turris, care leagă malurile Dunării. Lucruri neştiute despre castrul Împăratului Traian, devenit fortăreaţa lui Mircea cel Bătrân

Ruinele cetăţii pot fi admirate şi în prezent

Aproape 2.000 de ani de istorie se ascund sub ruinele cetăţii Turris, situată pe malul stâng al Dunării, în municipiul Turnu Măgurele. Istoria cetăţii pleacă din perioada romană, din vremea împăratului Traian. De Turris, importantă fortificaţie în luptele cu turcii, se leagă atât numele lui Constantin cel Mare, cât şi numele lui Mircea cel Bătrân. Legendele spun sub cetate ar zace un tunel care făcea legătura cu celălalt mal al Dunării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ruinele cetăţii Turris sunt situate pe malul stâng al Dunării, în municipiul Turnu Măgurele. Pietrele masive care în trecut au jucat un rol extrem de important în apărarea ţării pot fi văzute şi astăzi. Ruinele sunt încărcate de istorie şi mister. Cetatea are o istorie de aproape 2000 de ani, care pleacă din perioada romană. 
 
Potrivit istoricilor, prima atestare a cetăţii de pe malul stâng al Dunării apare din secolul II după Hristos, în documentele străvechi cetatea fiind menţionată ca o „puternică fortificaţie”. Se spune, de asemenea, că prima construcţie  ar fi fost un castru roman. Unii istorici admit faptul că prima fortificaţie ridicată aici ar fi fost construită chiar de împăratul roman Traian. Dovezi ale existenţei unui castru roman pe locurile în care astăzi pot fi admirate ruinele cetăţii Turris stau descoperirile arheologice făcute, aici, în ultimii zece ani.
 
Morminte din vremea romanilor
 
Săpăturile  efectuate la cetatea medievală  din Turnu Măgurele au scos la iveală mai multe morminte pe care arheologii le-au datat ca existând din vremea romanilor. Tot aici a fost descoperit un cuptor de pâine şi mai mai multe rămăşiţe ale unor ateliere în care se confecţionau materiale de război.  Frânturile de arme şi scuturi descoperite aici vin să completeze ipoteza în care cetatea datează de pe vremea Împăratului Traian. 

 
Cetatea lui Constantin Cel Mare
 
Locul de pe malul stâng al Dunării a fost preferat şi de alţi împăraţi. Istoricii confirmă faptul că ,pe ruinele castrului roman, ar fi fost ridicată o altă cetatea în secolul al IV-lea, în timpul domniei lui Constantin cel Mare. Misterul cetăţii ridicate aici de împărat se pierde în negura vremii. Cert este că, potrivit istoricilor, pe acelaşi loc, la distanţă de sute de ani, ar fi ridicat o nouă cetate Mircea cel Bătrân.
 
Fortăreaţa lui Mircea cel Bătrân
 
În vremea domniei lui Mircea cel Bătrân(1386-1393), Cetatea Turris a jucat un rol important în sistemul defensiv al Ţării Româneşti. Locul reprezenta un pilon important al sistemului de fortificaţii pe care când voievodul îl ridicase pavăză împotriva ameninţării otomane din sudul Dunării. Istoricii vorbesc despre planul voievodului de a ridica pe malul Dunării un puternic lanţ de fortificaţii cu rol de apărarea împotriva turcilor. 

În Teleorman, Mircea cel Bătrân a vrut să întărească sistemul şi, pe lângă cetatea Turnu, au mai fost ridicate alte două cetăţi de pământ , la Frumoasa şi Zimnicea. 
Zidurile construcţiei ridicate în vremea lui Mircea cel Bătrân aveau o grosime de 4- 5 metri. Forma cetăţii era aceea a unui turn hexagonal, construit din piatră amestecată cu caramidă şi întărit cu grinzi de lemn. Zidul avea un traseu circular, iar de-alungul lui erau plasate turnulete,masive. Cetatea avea două bastioane în colţuri şi un al treilea, la jumătatea zidurilor.
 
Redată Ţării Româneşti de Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul
 
La sfarsitul domniei lui Mircea cel Batran , cetatea Turnu a fost cucerită de turci, intrând sub conducere otomană. Ulterior a fost transformată în raia turceasca. Se spune că cetatea a fost modificată câtă vreme s-a aflat sub stăpânire turcească. Aceşia au adăugat încă un turn în mijlocul cetăţii, după ce zidurile fuseseră distruse parţial în timpul unui incendiu
Sub domnia lui Vlad Ţepeş , cetatea a revenit  Ţării Româneşti, dar pentru scurt timp. Cu aproape un secol si jumatate mai târziu, Mihai Viteazul o va cuceri de sub stăpânirea turcă.
 
 
Misteriosul tunel pe sub Dunăre
 
Ruinele cetăţii Turris sunt încărcate de istorie, dar şi de legende. 
Se spune că sub poarta cetăţii ar fi fost săpat un tunel care ar fi dus până pe malul celălalt al  Dunării. Legenda spune că, prin acest tunel, ar fi fugit din calea cotropitorilor boierii români, pe malul celălalt al Dunării, unde îşi puneau la adăpost avuţiile. Legenda este infirmată de istorici. Arheologii care s-au ocupat de cetatea de la Turnu, de-alungul anilot nu au descoperit dovezi care să susţină legenda tuneului.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: