Agricultura, afacere de succes în Teleorman: cum a ajuns un teleormănean să-şi vândă legumele la hipermarket

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bujor teleorman 3

Agricultura s-a dovedit a fi o afacere de succes pentru un teleormănean de 36 de ani din comuna Crângu. Mircea Bujor a ajuns să-şi vândă legumele în marile lanţuri de hipermarketuri, graţie Programului ” Dor de gust”.

Mircea Bujor, un cetăţean de etnie romă din comuna Dracea, Teleorman, a ajuns să-şi vândă castraveţii din producţia proprie în marile lanţuri de hipermarketuri din ţară. Afacerea sa este una de familie, iar accesul în hipermarketuri s-a făcut prin intermediul Programului „Dor de gust”, o premieră în România care permite, începând de anul trecut, intrarea producătorilor români în marile lanţuri de magazine alimentare.

 Producătorul din Dracea  nu face un secret din faptul că este ”ţigan” şi că, din cauza etniei a fost privit cu scepticism şi nu i-a fost uşor.” Aceasta este o afacere de familie . Suntem aproximativ 11 persoane implicate. Eu fratele meu, băieţii mei şi alte rude. Sunt legumicultor de la 13 ani. Băieţii mei  care au 15, 16 şi 17 ani mă ajută.  Eu sunt mândru că sunt rom. Am întâmpinat în timp probleme din cauza mentalităţii, pentru că eşti efectiv dat la o parte dacă eşti ţigan”, povesteşte Mircea Bujor.

A început să facă agricultură de mic copil

Se ocupă cu agricultura din copilărie.  După ce a făcut opt clase, a renunţat la şcoală şi a preferat să muncească alături de părinţi în agricultură.” Totul a început prin 1992. Terminai clasa a VIII-a şi nu prea aveai ce să faci în momentul acela. S-au dat terenurile în chirie de către primării. Noi dacă eram romi, nu am avut teren moştenit. Am închiriat de la primărie şi ne mergea foarte bine. Mergeam la Bucureşti şi  vindeam.Ţin minte că mi-am luat o maşină prin 1992”, povesteşte producătorul.

În timp , dedicându-se alături de toată familia muncii în agrcultură , afacerea lui Mircea Bujor s-a dezvoltat. Producătorul a terminat liceul la seral, când şi-a dat seama că studiile nu sunt tocmai de neglijat.

Terenurile din proprietate s-au extins până la 20 de hectare şi pe lângă munca din câmp, agricultorul a trecut şi la producţie de bulion şi conserve, amenajându-şi la Dracea o mică făbricuţă.

Programul ”Dor de gust”, o mare oportunitate

Oportunitatea de a-şi vinde castraveţii şi roşiile în hipermarketuri i-a venit prin intermediul Programului ” Dor de Gust”. Programul lansat sub denumirea „Dor de gust” este o iniţiativă a Asociaţiei Cultivatorilor de Legume, cu sprijinul Organizaţiei Interprofesionale PRODCOM Legume-Fructe şi a Centrului de Comunicare al Fermierilor din România. Programul este sustinut de Grupul Agricover care  asigură platforma operaţională a programului, oferind suportul logistic, tehnic şi financiar.

 Producătorul spune că nu şi-ar fi dorit să ajungă în hipermarket, dacă în piaţă preţurile ar fi fost la fel.  ”Noi nu ne doream să intrăm cu marfa în hipermarketuri, dacă în piaţă se vindea la fel. Atâta timp cât, acum, toată lumea se duce în marile magazine, toată vânzarea acolo s-a mutat şi atunci trebuie să fim prezenţi acolo unde este omul. Degeaba te duci la piaţă şi stai dacă nu ai cui să vinzi.” spune Mircea Bujor.

La baza intrării în marile magazine, a stat asocierea . ”Altă soluţie în afară de asociere nu există. De unul singur nu se poate. Noi avem suprafeţe, avem aproximativ 20 de hectare, dar tot nu putem să asigurăm cerinţa marilor magazine”, spune producătorul.

Afacere de familie

Legumele destinate hipermarketurilor  trebuie să respecte anumite cerinţe impuse de cumpărător şi pentru asta întreaga familie Bujor munceşte din greu, de la plantatul castraveţilor în solar, până la aranjatul în lădiţele care iau drumul către hipermarket. Când castraveţii sunt sortaţi şi aşezaţi în lădiţele care poartă inscripţia Programului ” Dor 

 Legumicultorul rom de 36 de ani spune că pe viitor intenţionează să accese fonduri europene pentru a-şi dezvolta afacerea. Va merge mai departe cu Programul ” Dor de gust” la care deja şi-au anunţat intenţia să se asocieze şi alţi producători.

 Mircea Bujor visează ca, într-o zi, şi bulionul lui despre care susţine că este 100% natural să ajungă pe rafturile de la Cora sau Selgros. Deocamdată îl vinde în magazine mici, din judeţ. ” Este doi lei un borcan şi este 100% natural”, spune producătorul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite