VIDEO Un urs brun „gulerat“, filmat într-o poieniţă din Apuseni în timp ce bea apă dintr-o adăpătoare naturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalul a fost filmat de o cameră de supraveghere a Parcului Natural Apuseni
Animalul a fost filmat de o cameră de supraveghere a Parcului Natural Apuseni

Un urs brun ”gulerat” a fost filmat de angajaţii Parcului Natural Apuseni, într-o poieniţă în timp ce bea apă dintr-o adăpătoare naturală.

”Guleratul de #apuseni a dat sens activităţilor noastre de monitorizare din această săptămâna! Cine altcineva ne putea încânta mai mult privirea inainte de a se retrage în barlog, daca nu chiar el, ursul brun (ursus arctos)?”, au scris cei de la Parcul Natural Apuseni.

Ursul brun este animalul sălbatic cu cea mai mare ”influenţă” în zona montană din România. Prezenţa acestuia este des semnalată şi în Apuseni, unde se află un habitat perfect pentru înmulţirea acestuia.

Înaintea iernii, animalul sălbatic intră în hibernare până în primăvară. Schimbările climatice din ultima perioadă au modificat şi comportamentului ursului, care intră în bârlog mai tâziu şi se ”trezeşte” mult mai devreme decât în trecut.

   

”Ursul locuieşte în păduri de conifere şi foiase, având activitate preponderent diurnă. La noi, ursul mănâncă după anotimp. Primăvara se hrăneşte mai ales cu cadavrele sălbăticiunilor care n-au putut trece iarna, vara mănâncă mai multe fructe decât animale (zmeură, mure, afine, merişoare), iar toamna regimul aste aproape exclusiv vegetarian. Mai mănîncă jir, miere, furnici, albine, viespi, etc. Parcul Natural Apuseni este unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, situat în vestul ţării, pe raza judetelor Bihor, Cluj si Alba”, susţin reprezentanţii Parcului.

Conform legislaţiei actuale, vânarea ursului (Ursus arctos) este interzisă, Ministerul Mediului aprobând anual anumite cote de recoltare (vânătoare) a acestei specii, în scopuri ştiinţifice sau de management al populaţiei de urşi. 

Citiţi şi:

 

Medic de familie despre evoluţia epidemiei: ”Acum e valul 1 la noi. Scoateţi cardul de sănătate. Suntem în urmă rău cu protocoalele”

 

UPDATE „Piraţii“ anului 2020. Cum racolează călători „rechinii“ şoselelor fără ca poliţia să îi deranjeze

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite