VIDEO Moţii din Lupşa au plecat pe jos spre Alba Iulia la fel ca strămoşii lor în urmă cu 100 de ani. Traseul istoric peste Munţii Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moţii din Lupşa au plecat pe jos spre Alba Iulia
Moţii din Lupşa au plecat pe jos spre Alba Iulia

La fel ca în urmă cu 100 de ani, un grup de moţi din Lupşa a plecat pe jos, joi, 29 noiembrie, spre Alba Iulia pentru a participa la Centenarul Marii Uniri.

O delegaţie formată din 13 persoane, cu vârste cuprinse între 11 şi 50 de ani, vor străbate aproximativ 80 de km, peste munţi, pentru a fi la Alba Iulia, de Ziua Naţională a României.

Asemeni înaintaşilor, ei au plecat joi dimineaţă, la ora 8.00, din Lupşa, cu binecuvântarea preotului comunei. Îmbrăcaţi în straiele populare specifice comunei Lupşa, ei vor purta Tricolorul, refăcut după modelul celui care, acum 100 de ani, a însoţit delegaţia comunei la Marea Adunare Naţională.

În drumul lor vor face popas în fiecare localitate, pentru a sărbătorii cu localnicii. Prima oprire de pe traseu va fi la Curmătura, apoi Vinţa, Mogoş, Întregalde, Ighiu, Şard, Miceşti, urmând ca în 1 Decembrie sa fie la Alba Iulia, alături de alte mii de români.

Delegaţia este compusă din Mircea Şpan, Gabriel Şpan, Emil Fonoage, Csegemeny Vasile, Emil Alb, Ioan-Paul Praţa, Paul Praţa (Ciobel),  Emil Gutiu, Ioan Marc, Octavian Breda, Răzvan Olariu, Nicolae Trifon, Matrician Bogdan. Ei sunt însoţiţi de un autoturism de teren care transportă bagajele moţilor, condus de Daniel Câra. ”Este un omagiu adus înaintaşilor, delegaţiei comunei Lupşa, care în 1918 a participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia”, a declarat Radu Penciu, primarul comunei Lupşa.

moti lupsa marea unire

Tricolorul care a însoţit delegaţia comunei la Marea Adunare Naţională, este printre puţinele obiecte de patrimoniu de acest tip care se mai păstrează în prezent. Steagul se află în colecţia Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti, fiind clasat în categoria Tezaur.

moti lupsa marea unire

La iniţiativa reprezentanţilor Primăriei Lupşa, patru femei din sat au confecţionat din lână, la fel ca în 1918, un steag tricolor cu care delegaţia comunei Lupşa va veni la sărbătoarea de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 2018. Duminică, 18 noiembrie, în prezenţa tuturor preoţilor din comună şi în sunet de tulnic, steagul a fost sfinţit în biserica din Lupşa, care a fost neîncăpătoare pentru locuitorii care au dorit să fie prezenţi la acest moment important din viaţa lor. 

După slujbă, a fost refăcută, tot în mod simbolic, o fotografie din 1938 rămasă, de asemenea, în istorie. Participanţii comunei la Marea Adunare de la Alba Iulia au dorit să îşi reamintească după 20 de ani de momentul istoric la care au participat în 1918 şi au realizat o fotografie de grup cu un tulnic, lângă biserica din centrul satului. După 80 de ani, fotografia a fost realizată din nou, în acelaşi cadru, cu reprezentanţi de acum ai comunităţii, care au purtat cu mândrie tulnicul şi noul steag tricolor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite