Un cetăţean sârb a dat o ţeapă de aproape 400.000 de lei la Alba Iulia. Finanţele ”se chinuie” să recupereze în instanţă banii

Un cetăţean sârb a dat o ţeapă de aproape 400.000 de lei la Alba Iulia. Finanţele ”se chinuie” să recupereze în instanţă banii

Finanţele din Alba se ”chinuie” să recupereze 400.000 de lei de la un cetăţean sârb

Administraţia Finanţelor Publice Alba Iulia vrea să recupereze în instanţa de judecată o sumă de aproape 400.000 de lei de la un cetăţean sârb care a deţinut o societate în Alba şi ar fi prejudiciat statul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pârât în dosar este cetăţeanul Pavel Okolişan condamnat în 2008 la închisoare cu executare şi la plata unor despăgubiri către Finanţele Publice din Alba Iulia ca urmare a comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi fals intelectual în activitatea economică a societăţii acestuia, SC United Chimicals Industries SRL. Acţiunea AFP Alba Iulia a fost respinsă la instanţele din Alba Iulia, dosarul ajungând pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
 
”În motivarea cererii a menţionat că, în fapt, pârâtul, în calitate de administrator al S.C. United Chimicals Industries S.R.L., în anul 2002, a înregistrat în contabilitatea societăţii operaţiuni nereale constând în cheltuieli fictive, cu consecinţa diminuării impozitului pe profit cu suma de 235.061 lei. La această sumă au fost calculate dobânzi în valoare de 125.100 lei şi penalităţi de 34.084 lei. Reclamanta a mai arătat că, prin sentinţa penală nr. 126/2008 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia a fost admisă acţiunea civilă formulată de Ministerul Finanţelor Publice prin DGFP Alba şi pârâtul a fost obligat la plata sumei de 394.245 lei reprezentând daune materiale, sentinţa devenind executorie prin decizia penală nr. 191/A/2008 pronunţată de Tribunalul Alba în acelaşi dosar”, se afirmă în motivarea deciziei de la Judecătoria Alba Iulia. 

În 2016, cetăţeanul sârb, extrădat între timp şi depus în penitenciar pentru executarea pedepsei cu închisoarea, a solicitat redeschiderea cauzei penale în care a fost judecat în lipsă şi a reuşit să obţină încetarea procesului şi eliberarea din închisoare, în timp ce acţiunea civilă a fost lăsată nesoluţionată.
 
”Reclamanta a apreciat că sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale, respectiv existenţa unei fapte ilicite, ce constă în înregistrarea în contabilitatea societăţii a unor operaţiuni nereale, cauzând astfel un prejudiciu enorm bugetului de stat, raportat la data săvârşirii faptelor, respectiv suma de 394.245 lei”, se susţine în motivare. Instanţa a respins acţiunea AFP Alba Iulia pe motiv că instituţia are la îndemână procedurile care reglementează colectarea şi administrarea creanţelor fiscale descrise în Codul de procedură fiscală. ”Câtă vreme reclamanta are la dispoziţie un act normativ special în temeiul căruia să solicite recuperarea prejudiciului, aceasta nu poate apela la normele de drept comun, în speţă răspunderea civilă delictuală. Este de remarcat şi faptul că, la data sesizării instanţei, respectiv 17.06.2016, S.C. United Chimicals Industries SRL nu era radiată din registrul comerţului, iar reclamanta nu a formulat nici în această procedură cerere de atragere a răspunderii administratorului societăţii faţă de starea de insolvenţă a debitorului”, a mai precizat instanţa de judecată din Alba Iulia.

 
citeste totul despre: