Târgul de fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare în aer liber din România, anulat din cauza vremii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploile şi viiturile au provocat un veritabil dezastru în mai multe localităţi din Apuseni
Ploile şi viiturile au provocat un veritabil dezastru în mai multe localităţi din Apuseni

Ediţia din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare şi cea mai cunoscută sărbătoare populară în aer liber din România, a fost anulată din cauza furtunilor produse în ultimele zile, în Munţii Apuseni.

Zona a intrat vineri sub avertizare cod roşu de vreme severă iminentă, inundaţii, ploi torenţiale, frecvente descărcări electrice, mai multe localităţi din zonă fiind deja grav afectate de viituri.

Avertizarea a rămas valabilă şi pentru ziua de sâmbătă. În acest context, organizatorii Târgului de Fete, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena”, au cerut Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să analizeze dacă sărbătoarea poate sau nu să mai fie organizată în condiţii de siguranţă pentru participanţi, iar în urma consultărilor s-a decis anularea evenimentelor programate pentru sâmbătă şi duminică pe Muntele Găina.

Măsura s-a bazat, în special, pe faptul că manifestarea ar fi adunat mii de participanţi din cel puţin 5 judeţe (Alba, Hunedoara, Bihor, Arad şi Cluj), dar şi pentru că drumul de acces pe Muntele Găina nu mai prezintă siguranţă de trafic.

De asemenea, numărul forţelor implicate în organizare (staff şi tehnicieni de scenă, artişti, meşteri tradiţionali, angajaţi de la ambulanţă, jandarmerie, poliţie, ISU sau muncitori care asigură alimentarea pe munte cu apă potabilă şi cu energie electrică) nu mai poate fi asigurat din cauză că multe instituţii şi-au mobilizat oamenii în zonele afectate de inundaţii.

Nu în ultimul rând, logistica de organizare a evenimentului a fost grav afectată în timpul Festivalului Naţional de Folclor „Sus, sus, sus, la moţi, la munte” de la Câmpeni. Astfel, pentru a nu pune în pericol participanţii care ar fi urcat pe munte şi personalul implicat în organizare, autorităţile din Alba au decis anularea târgului.

„Cu tristeţe în suflet, dar cu cea mai mare responsabilitate, am decis să anulăm ediţia din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina pentru a nu pune în pericol viaţa participanţilor. Este o decizie grea, care a fost cântărită serios şi care a fost necesară pentru siguranţa participanţilor, dar şi a celor câteva sute de persoane implicate în organizare.

După cum ştiţi, asupra Munţilor Apuseni s-a revărsat o adevărată urgie, iar zona se află sub cod roşu de inundaţii. Pe Muntele Găina, aproape în fiecare an, vremea a fost imprevizibilă, iar o furtună care s-ar porni în timpul manifestărilor ar putea avea consecinţe extrem de grave.

Tuturor celor care iubesc tradiţiile româneşti şi îşi programaseră să participe la Târgul de Fete le spunem că anul acesta păstrăm sărbătoarea în suflete, cu speranţa că ne vom reîntâlni cu siguranţă, anul viitor, pe Muntele Găina.

Din punct de vedere uman, trebuie să menţionăm faptul că sâmbătă şi duminică, chiar dacă ar fi numai soare pe munte şi vreme frumoasă, ar trebui să fim, cu toţii, cel puţin cu gândul şi sufletul, alături de numeroasele familii care au fost grav afectate, în ultimele zile, de calamităţi”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este cea mai mare sărbătoare românească în aer liber, fiind un brand al judeţului Alba, dar şi al tuturor românilor. Ediţia din acest an a sărbătorii era programată sâmbătă şi duminică, 17 – 18 iulie 2021, pe platoul de pe Muntele Găina, la o altitudine de peste 1400 de metri. În program erau incluse concerte de muzică populară, uşoară şi folk, expoziţii de fotografie, proiecţii de film, recitaluri cu muzică de fanfară, dar şi un târg al meşterilor populari din zonă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Viitură uriaşă la Abrud, în Munţii Apuseni. Cod roşu de inundaţii. Râul Abrudel a intrat în zeci de case VIDEO

 

Record istoric de precipitaţii în zona Ocoliş din Apuseni. Bilanţul negru al  viiturilor FOTO VIDEO

 

Dezastrul de la Ocoliş. Viitura a izolat comuna de restul lumii. 20 de persoane şi-au părăsit locuinţele FOTO VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite