Speolog american în activitate de cercetare la Gheţarul de la Scărişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Institutului de Speologie din SUA, george Veni, a prelevat probe împreună cu speologi români. Informaţiile prelevate vor fi prelucrate şi publicate într-o teză de doctorat aflată în derulare la Universitatea South Florida din Statele Unite ale Americii.

Gheţarul de la Scărişoara a fost vizitat la sfârşitul săptămânii trecute de George Veni, directorul Institutului de Speologie din Statele Unite ale Americii. Acesta a participat la o activitate de cercetare în colaborare cu Bogdan Onac, şeful departamentului din Cluj-Napoca al Institutului de Speologie „Emil Racoviţă“.

„O peşteră uimitoare“

Speologul american s-a declarat impresionat de valoarea ştiinţifică a peşterii din Munţii Apuseni şi a discutat cu speologii români despre posibilitatea accesului unui număr mai mare de turişti în incinta gheţarului.

„Este o peşteră uimitoare. Am văzut multe peşteri în întreaga lume, dar aceasta are un conţinut incredibil de bogat de informaţii ştiinţifice păstrate în gheaţă. Are o contribuţie unică la cunoaşterea evoluţiei umanităţii. Are de asemenea un mare potenţial turistic. Am discutat cu Bogdan Onac în legătură cu ideea de a face peştera mai accesibilă din punct de vedere turistic, dar, în acelaşi timp, să fie păstrată în stadiul în care este acum“, a spus George Veni.

image

Cercetătorul american a participat la o acţiune de prelevare de probe din peşteră şi de descărcare a informaţiior din aparatele cu care se monitorizează dinamica gheţii şi a climatului subteran.

„Anul acesta a avut loc în Austria un simpozion a cărui tematică a fost peşterile cu gheaţă la care a participat şi directorul Institutului de Speologie din Statele Unite. Am avut plăcerea de a-l invita şi de a accepta invitaţia noastră de a veni în România“, a spus Bogdan Onac. Anterior, George Veni a vizitat câţiva gheţari în Austria, care, însă, nu sunt de acelaşi calibru cu Gheţarul de la Scărişoara şi nu au aceeaşi informaţie climatică şi ştiinţifică.

Obiectivul din Munţii Apuseni are o stratificaţie a gheţii orizontală, lucru care permite obţinerea de informaţii privind evoluţia climatică timp de câteva mii de ani. Suportul tehnic al vizitei de cercetare a fost asigurat de Cristian Ciubotărescu, preşedintele Asociaţiei Speologice Sfinx din Gârda de Sus.

image

Subiect de teză de dotorat în SUA

Informaţiile prelevate de speologi sunt folosite în cadrul unei teze de doctorat pe care cercetătorul Aurel Perşoiu o va susţine la Universitatea „South Florida” din Statele Unite şi care va fi publicată până la sfârşitul anului 2010. „Teza de doctorat o să scoată în evidenţă foarte multe lucruri noi şi răsunătoare. Pentru aceasta trebuie să venim des la gheţar să prelevăm probe şi pentru a monitoriza aparatura“, a declarat Bogdan Onac.

Lucrarea ştiinţifică cuprinde informaţii în premieră despre schimbările climatice din ultimii 2000 de ani, schimbări de temperatură, precipitaţii şi de vegetaţie.

Gheţarul Scărişoara este prima peşteră declarată Monument al Naturii în România în anul 1938. Este cel mai important obiectiv turistic natural al judeţului Alba. Peştera are o lungime de peste 700 metri, trei intrări şi se află la o altitudine de 1.165 metri faţă de nivelul mării. Aici trăiesc specii rare de lilieci şi gândaci.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite