VIDEO Proiectul Roşia Montană, dezbătut şi decis în Parlament: „Decizia de a spune da sau nu este o chestiune de obligaţie atunci când mergi la muncă“

VIDEO Proiectul Roşia Montană, dezbătut şi decis în Parlament: „Decizia de a spune da sau nu este o chestiune de obligaţie atunci când mergi la muncă“

Cariera de la Roşia Montană. Foto Adevărul

Proiectul privat privind explotarea aurului de la Roşia Montană va face obiectul unei legi ce va fi dezbătută în Parlament. Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a precizat că, în prezent, se lucrează la divizarea companiei Minvest Deva şi la înfiinţarea unui noi societăţi care va reprezenta statul în proiectul minier.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Deocamdată Ministerul Economiei trebuie să facă mai multe formalităţi pentru a realiza divizarea societăţii şi a crea posibilitatea să se ducă eventualele câştiguri din dividende într-o companie care să nu aibă în spate toate sucursalele, angajaţii şi minele de la Minvest. Ideea era că în ipoteza în care în viitor se va face această exploatare, banii respectivi să poată fi folosiţi în investiţii şi nu în acoperirea nu ştiu a căror găuri sau datorii către diverşi furnizori”, a spus Dan Şova.
 
Ministrul a precizat că, dacă condiţiile de mediu şi cele privind protecţia patrimoniului vor fi respectate se va propune o lege în Parlament. „Decizia de a spune da sau nu nu este o chestiune de curaj, este o chestiune de obligaţie atunci când mergi la muncă. Acum sunt nişte chestiuni foarte simple care sunt legate de respectarea condiţiilor de mediu şi de respectarea condiţiilor impuse de Ministerul Culturii în privinţa conservării siturilor arheologice. Dacă din proiect va rezulta că toate acestea pot fi respectate, atunci se va promova cu siguranţă un proiect de lege în Parlament. În cadrul dezbaterilor la comisiile parlamentare şi în plenul Parlamentului va exista posibilitatea de exprimare a tuturor opiniilor. Se va merge pe transparenţă totală şi va fi o decizie economică sau o decizie asumată de întreaga clasă politică din România cu da sau nu”, a completat Şova.

Acesta a exprimat şi o părere presonală în legătură cu proiectul: „Părerea mea este foarte simplă. Dacă se pot crea locuri de muncă sau se pot face investiţii directe sub condiţia respectării condiţiilor de mediu, a condiţiilor de conservare a siturilor arheologice şi de dezvoltare ulterioară a zonei după ce se termină exploatările se poate lua în discuţie. Dacă aceste condiţii preliminare nu sunt respectate, nu poate exista nicio discuţie”.

Societatea "Minvest Roşia Montană" S.A va funcţiona în subordinea ministrului delegat Dan Şova, şeful Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine şi va rezulta din reorganizarea, prin divizare parţială, a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, care deţine în prezent 19,3% din acţiuni la societatea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Înfiinţarea noii companii este argumentată de Guvern prin faptul că realizarea proiectului de exploatare a minereului aurifer din zona Roşia Montană poate genera venituri din exploatare şi contribuţii directe la bugetul de stat estimate la mai multe miliarde dolari. De asemenea, se susţine că poate avea o contribuţie majoră la relansarea industriei miniere din România şi la crearea unui număr semnificativ de locuri de munca într-o zona puternic afectată de şomaj.
 
Citiţi şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările