Primele indicii că ambreiajul unei maşini urmează să cedeze

Primele indicii că ambreiajul unei maşini urmează să cedeze

Ambreiajul este una dintre componentele importante ale unei maşini. În cazul unei defecţiuni este nevoie obligatoriu de o vizită la service.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ambreiajul este o componentă a unei maşini, care prin cuplare transmite un moment de putere a unei mişcări de rotaţie, sau întrerupe această mişcare de rotaţie prin decuplare. Ambreiajele sunt folosite în mecanismele care au 2 axe, în general unul dintre ele este antrenat de un motor, iar celălalt antrenează cealaltă parte a mecanismului. 
 
Ambreiajele pentru autovehicule pot fi cu ”cuplare şi decuplare comandată” sau cu ”cuplare şi decuplare automată”, au o gamă largă de aplicare, fiind utile de exemplu, pentru schimbarea treptelor de viteză a unui automobil. 
 
Ambreiajul reprezintă un ansamblu de piese, principalele componente ale acestuia fiind: volanta, discul de ambreiaj, placa de presiune şi rulmentul de presiune. Este poziţionat între cutia de viteze şi motor şi are rolul de a întrerupe fluxul de putere dintre cele două, facilitând astfel utilizarea cutiei de viteze manuală.
 
Mecanicii auto au identificat o serie de semne care indică faptul că există o problemă a ambreajului:
 
Patinarea de ambreiaj
Acest fenomen este unul din primele semne şi se manifestă prin mărirea lentă a vitezei la accelerare şi un miros specific de garnitură arsă. Transmisia nu mai este conectată perfect cu motorul, prin urmare, chiar dacă pedala de aceleraţie este călcată, motorul se turează în gol iar maşina prinde o viteză extrem de mică.
 
Zgomot nefiresc
Zgmotoul poate surveni din mai multe cauze cum ar fi: uzarea volantei cu masă dublă, deformarea discului de frecare sau chiar un simplu defect de montaj. Remediul diferă bineînţeles în funcţie de cauza defecţiunii. Cel mai bine este apelarea la un service autorizat pentru o diagnoză eficientă.
 
Cedarea cilindrului hidraulic
Prezenţa umezelii sub pedală, pe mocheta sau la motor în zona pompei hidraulice e semn de îngrijorare deoarece cilindrul hidraulic dă semne că începe să cedeze. Acesta trebuie schimbat cât mai rapid cu putinţă deoarece se poate ajunge la situaţia în care nu se mai poate folosi pedala de ambreiaj.
 
Nu intră în viteză la rece
Dacă se întamplă acest lucru înseamnă că placa de presiune nu mai lucrează aşa cum trebuie şi nu decuplează volanta complet de ambreiaj.
 
Poziţie anormală a pedalei de ambreiaj
Pedala poate fi prea sus când s-au uzat placa şi discul, poate fi prea jos dacă se blochează rulmentul sau pârghia, poate fi moale sau tare când presiunea din sistemul hidraulic începe să scadă sau pur şi simplu poate fi blocată, caz în care nu mai putem circula cu autoturismul. Dacă orice poziţie ieşită din comun a pedalei de ambreiaj indică o defecţiune, asta nu înseamnă totuşi că cedarea va fi imediată.
 
În cazul în care ambreajul cedează în drum, singura soluţie este un telefon la un service şi transportul maşinii pentru reparaţii. Preţul variză desigur în funcţie de marcă, model, producător-ul piesei, dar şi în funcţie de perfomanţele pe care le vrea şoferul
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: