Piaţa imobiliară din Alba Iulia, printre cele mai scumpe din Transilvania. Cu cât se vinde un apartament sau o casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oferta scăzută de apartamente noi şi programul ”prima casă” au făcut ca Alba Iulia să aibă una dintre cele mai scumpe pieţe imobiliare din regiune. Un potenţial cumpărător plăteşte de la 500 la 900 de euro pe metru pătrat în cazul apartamentelor, în funcţie de zonă, de vechime şi de stadiul de finisare.

Cu greu se mai găseşte un apartament nou de vânzare în Alba Iulia. Cele disponibile sunt doar la ultimul etaj sau mansardă şi costă mai mult de 40.000 de euro, un preţ destul de piperat. Primele blocuri noi aflate acum în construcţie vor fi gata abia în 2018.  Apartamente în blocuri vechi există, dar preţul este relativ mare (45.000 - 50.000 de euro) raportat la suprafaţă şi condiţii de locuit.

La case, preţurile variază foarte mult, fiind influenţate în general de stadiul de finisare, utilităţi, calitatea finisajelor, suprafaţa terenului pe care se găseşte, zonă, acces, apropiere de şcoli, magazine, farmacii, spital. O locuinţă într-un duplex nou, cu 3-4 camere, poate ajunge la 80.000 de euro dacă este situată în apropierea municipiului, într-o zonă cu utilităţi şi la distanţă mica de străzile asfaltate. Nu cu mult mai mici sunt preţurile pentru construcţii similare în zona Orizont (unde drumul de acces este principalul inconvenient, alături de lipsa canalizării) sau între Alba Iulia şi Bărăbanţ, cu intrare prin cartierele Ampoi.

Preţurile solicitate nu sunt întotdeauna pe placul cumpărătorilor, astfel încât pe piaţă sunt apartamente şi case nevândute de ani întregi, preţul lor crescând sau scăzând în funcţie de preţul celorlalte imobile aflate la vânzare. Aşadar, dacă a crescut preţul general pe piaţă, proprietarii au ridicat şi ei preţul, fără să mai fie mulţumiţi cu preţul cerut anterior. Aceasta este o altă caracteristică a pieţei imobiliare din Alba Iulia: nimeni nu pare a fi cu adevărat presat să vândă, proprietarii find mai degrabă dispuşi să aştepte preţuri mai bune.

O zonă în plină dezvoltare este şi Dealul Furcilor unde în ciuda lipsei asfaltului, apropierea de cartierul Cetate şi totodată de centrul oraşului face ca preţurile să fie foarte ridicate. Un duplex construit acolo s-a vândut recent cu 79.000 de euro (finisaje de calitate şi teren peste medie). În spate la Lidl, o altă zonă în dezvoltare, preţurile pentru locuinţe înşiruite pot ajunge până la 75.000 de euro (aproximativ 120 mp utili), dar cu puţin noroc puteţi obţine un preţ mai bun.

Piaţa oferă şi case la ”roşu”, respectiv la ”gri”, cum se numesc, în jargoul dezvoltatorilor, diferitele faze ale construcţiei unei case. Constructorii spun că este mai rentabil să ofere o casă la ”roşu” din mai multe motive. În primul rând, câştigul lor este semnifiativ: aproape dublul sumei investite. În al doilea rând, ”omul şi-o poate finisa în timp, pe măsură ce are bani, ”cum vrea el”. La fel şi în cazul construcţiilor ”la gri”, adică al construcţiilor mai avansate din punct de vedere al lucrărilor. În cazul în care doriţi să achiziţionaţi o asemenea casă, este bine să aveţi grijă la eventualele capcane în care puteţi cădea, cum ar fi lipsa de control al costurilor finale sau distanţa până la utilităţi şi costurile pentru racordare la acestea.

În cazul terenurilor, piaţa reală este destul de restrânsă, ceea ce face ca preţurile să fie foarte sus. 50-60 de euro pe metru pătrat, cu ”utilităţi în apropiere” este în medie preţul la care se tranzacţionează parcelele în zonele considerate ”bune”. Preţurile scad pe măsură ce creşte distanţa faţă de oraş şi de utilităţi. Din acest punct de vedere, nu a existat o strategie edilitară de a dezvolta din punct de vedere rezidenţial o anumită zonă în care să fie concentrate utilităţile şi drumurile de asfalt. De această dezvoltare haotică au profitat însă câţiva ”investitori” care au vândut terenuri în valoare de milioane de euro, reuşind să influenţeze, în timp, şi priorităţile de dezvoltare ale autorităţilor.

Preţurile de pe piaţa imobiliară din Alba Iulia sunt mai mici decât la Cluj-Napoca, unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară, dar uşor mai mari decât la Sibiu. 

Citiţi şi:

O poveste de dragoste dincolo de moarte: „Sper să mă ierţi tu, pentru că eu nu mă pot ierta! Te iubesc, Simona mea“

Povestea celebrei pâini de Cugir: „pita boamfă“ era cel mai bun cadou pentru delegaţiile care vizitau oraşul

Cetatea Alba Carolina, înconjurată de un şnur de mărţişor de 3 kilometri întins de peste 300 de copii

Elevii unui liceu din Alba Iulia au construit robotul coordonat prin telefon. XEO merge la cea mai mare competiţie de robotică din România

Un startup românesc cu succes internaţional. După New York, aplicaţia Fast Order ajunge şi în Dubai

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite