Pedeapsa penală primită de un profesor acuzat de purtare abuzivă. A agresat fizic, cu pumnul şi palma, doi elevi de liceu

Pedeapsa penală primită de un profesor acuzat de purtare abuzivă. A agresat fizic, cu pumnul şi palma, doi elevi de liceu

Sursa foto: pixabay.com

Un profesor din Alba Iulia a fost trimis în judecată şi condamnat de prima instanţă la închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Faptele au avut loc în octombrie 2014, respectiv februarie 2015, la Liceul Sportiv din Alba Iulia. O primă decizie a fost pronunţată la Judecătoria Alba Iulia în ianuarie 2020, dosarul fiind în prezent pe rolul Curţii de Apel unde se va pronunţa sentinţa definitivă.
 
În rechizitoriu, s-a reţinut faptul că la data de 28 octombrie 2014, în intervalul orar 08.00-10.00, profesorul, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu l-a lovit cu pumnul în zona coastelor (în faţa sălii clasei a X-a) şi cu palma peste faţă (în interiorul sălii clasei) pe un elev în clasa a X-a. De asemenea, în 17 februarie 2015, acelaşi profesor este acuzat că l-a lovit cu palma peste faţă pe un elev în clasa a XII-a, în timp ce se aflau pe holul de la parterul liceului. 

Iniţial, profesorul a recunoscut faptele. ”Potrivit declaraţiei persoanei vatamate coroborată cu declaraţia martorilor (…), inculpatul a refuzat să primească la oră câteva eleve pe motiv că au întârziat. Având în vedere imposibilitatea de a participa la ora de sport, elevii care au întârziat s-au deplasat spre sala de clasă, alături de aceştia aflându-se şi persoana vătămată. Din declaraţia persoanei vătămate coroborată cu declaraţia inculpatului rezultă că, în timp ce se afla pe coridor, a fost lovit cu pumnul în zona coastelor de către inculpat, care a motivat că elevul făcea gălăgie şi deranja orele de curs, iar după intrarea în clasă a lui (…), forţat de către acesta, reiese că inculpatul i-a mai dat elevului o palmă peste ceafă”, se menţionează în rechizitoriu. În faţa instanţei, profesorul a revenit asupra declaraţiilor date în faza de urmărire penală, arătând că nu recunoaşte acuzaţiile care i se aduc. 
 
Inculpatul a arătat că l-a trimis pe elev în sala de clasă, însă, întrucât acesta nu s-a conformat, l-a apucat de mână şi l-a împins în sala de clasă. Întrebat fiind cum îşi explică faptul că atât persoana vătămată, cât şi martorii oculari au declarat că acesta l-a lovit pe elev, inculpatul a arătat că elevul se smucea, iar el a încercat să îl introducă cu forţa în clasă. Totodată, întrebat fiind de ce a recunoscut săvârşirea faptei, în cursul urmăririi penale, inculpatul a arătat că a fost convins de organele de poliţie că «va da bine» la dosar dacă recunoaşte”, se susţine în motivarea deciziei de la Judecătoria Alba Iulia cu privire la prima faptă.
 
Ceea de-a doua agresiune ar fi fost motivată de faptul că un elev i-ar fi pus piedică fetei profesorului. ”În fata instanţei, persoana vătămată a arătat că inculpatul i-a cerut socoteală de ce i-a lovit fetiţa, moment în care i-a dat o palmă peste ceafă şi încă o palmă peste frunte, cu intensitate, moment în care colegii au încercat să intervină, pentru a nu fi lovit în continuare, inculpatul fiind foarte agresiv. Persoana vătămată a mai arătat că inculpatul şi-a cerut scuze atât în biroul directorului, imediat după incident, cât şi cu o altă ocazie, când s-au mai întâlnit pentru a discuta cele întâmplate, inculpatul dându-şi seama că a greşit.
 
Totodată, fiind reaudiată în faţa instanţei, persoana vătămată a arătat că a fost lovit cu palma peste faţă şi apoi prins de gât de către inculpat, în timp ce i se cerea socoteală că i-ar fi pus piedică fiicei inculpatului, aceasta indicându-l pe acesta ca fiind autorul faptei, deşi persoana vătămată nu avuisese nicio legătură cu acel eveniment. Elevul a arătat că în acel moment era însoţit de mai mulţi colegi, fiind în pauză, pe coridor, şi toţi colegii s-au speriat de cele întâmplate. Inculpatul a recunoscut, în cursul urmăririi penale, comiterea faptei însă a invocat o stare de nervozitate cauzată de accidentarea fiicei sale, care a venit în biroul său plângând şi l-a descris pe elevul care i-a pus piedică”, se mai susţine în documentul instanţei de judecată.
 
Judecătoria a stabilit, în urma administrării tuturor probelor, că profesorul se face vinovat de săvârşirea faptelor de purtare abuzivă. ”Instanţa reţine că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute  de art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, în sensul că faptele săvârşite de inculpat există, constituie infracţiuni şi au fost săvârşite cu forma de vinovăţie prevăzută de lege. (…) În ceea ce priveşte gradul de pericol social al faptei săvârşite, instanţa reţine că aceasta este unul mediu, inculpa ul aducând atingere unor valori sociale protejate de lege, privind protejarea integrităţii corporale sau sănătăţii persoanelor şi prestigiului unităţii de învăţământ, împrejurări care impun organelor judiciare luarea de măsuri ferme, în vederea contracarării acestor comportamente deviante asupra unor elevi în plin proces de maturizare şi educare”, afirmă magistratul.
 
Judecătorul a stabilit câte o pedeapsă de 6 luni de închisoare pentru fiecare dintre cele două fapte de agresiune asupra elevilor. Prin contopirea celor două, a rezultat pedeapsa finală de 8 luni de închisoare, care a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii. La Curtea de Apel, cauza va avea ca termen de judecată data de 14 mai 2020.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: