Italianul Simone Albani s-a făcut român în Alba

Italianul Simone Albani s-a făcut român în Alba

Simone Albani se simte la Alba Iulia ca în Italia, în oraşul în care a crescut. Foto: arhiva personală

Stabilit de mai bine de 15 ani în Alba Iulia, Simone Albani afirmă despre el că este mai român decât mulţi dintre cei născuţi în ţară. Italianul a ajuns în inima Transilvaniei din pură întâmplare, în urma unor legături de afaceri ale tatălui său cu o societate din Alba.

Ştiri pe aceeaşi temă

S-a stabilit la Alba Iulia în 1995, şi-a întemeiat o familie, şi-a deschis o afacere şi nu are de gând să părăsească meleagurile româneşti. „Tatăl meu se ocupa cu vânzarea utilajelor de prelucrare a lemnului, iar o societate din Bucerdea avea nevoie de suport tehnic. Aşa am ajuns aici, iar în timp am preluat eu această firmă“, a spus Simone Albani, în vârstă de 36 de ani.

El s-a căsătorit în 1997 cu albaiulianca Mariana, iar împreună au două fete, Armida, de 13 ani şi Jaclin, de 17 ani, şi a rămas definitiv în România. „Pot spune că pentru mine, Alba Iulia este ca şi oraşul meu natal. De la vârsta de 20 de ani sunt aici. Am crescut şi m-am maturizat aici. M-am acomodat repede şi foarte bine“, a spus italianul născut în oraşul Bergamo. La început i-a fost greu să renunţe la prietenii din Italia şi la posibilităţile de distracţie de acolo. „Când am venit în Alba Iulia era o singură discotecă şi un bingo“, a afirmat Simone.


Se simte român

Italianului îi pare bine că a ajuns că în Transilvania, întrucât, spune el, este o zonă diferită faţă de restul României, cu oamenii harnici şi corecţi. Despre Alba Iulia, Simone Albani crede că e un oraş cochet, cu posibilităţi mari de dezvoltare. „Îi lipseşte infrastructura. Trebuie acordată o mai mare atenţie copiiilor, tinerilor şi vârstnicilor“, crede italianul, care are, din anul 2000, şi cetăţenie română. „Din ziua când am primit-o, m-am simţit român. Nu mă consider deloc străin. De multe ori, am impresia că sunt eu mai român decât alţii care s-au născut în această ţară“, a mai spus Albani.

Şi-a dezvoltat propria afacere

Cât despre probleme, cele mai mari i se par cele legate de obţinerea finanţărilor. „Aici, partea fiscală şi găsirea resurselor financiare este o mare problemă. În Italia, sistemele de finanţare sunt mult mai uşor accesibile şi se acordă sprijin pentru tinerii întreprinzători“, spune italianul, care a dezvoltat o în domeniul prelucrării şi confecţionării a lemnului. La cele două societăţi pe care le deţine lucrează 85 de angajaţi.

A resimţit, însă, din plin actuala criză economică. „Cele mai mari pierderi le-am înregistrat la export, unde vânzările au scăzut cu 40 la sută anul trecut“, a mai spus Simone Albani, care creează singur modelele produselor pe care le scoate pe piaţă.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările