Instigare la violenţe prin mesaje pe Facebook. Pedeapsa primită de un bărbat care a ameninţat poliţişti şi jurnalişti
0Instigarea la violenţe pe Facebook este pedepsită penal. Condamnările sunt date după decizia ÎCCJ care a stabilit că reţeaua de socializare este spaţiu public.
Un bărbatul în vârstă de 38 de ani, din Alba Iulia, care a instigat la violenţe şi ură împotriva poliţiştilor şi jurnaliştilor, a fost condamnat la plata unei amenzi penale în valoare de 6.533 de lei.
Bogdan I. a fost trimis în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru instigare publică şi incitare la ură sau discriminare. Infracţiunile au fost săvârşite în perioada aprilie – mai 2020, în contextul măsurilor restrictive impuse prin declararea stării de urgenţă în România ca urmare a pandemiei de coronavirus.
În perioada respectivă, bărbatul a fost sancţionat de trei ori de către poliţie pentru nerespectarea măsurilor sanitare şi pentru faptul că a adresat cuvinte şi expresii jignitoare.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate a fost de 23.500 lei.
Pe fondul acestor conflicte cu oamenii legii, la data de 11 aprilie 2020, Bogdan I. a postat pe profilul său de pe o reţea de socializare, având setat regimul de confidenţialitate ,,public” (postarea se putea observa de către orice persoană), un articol de pe o pagină de internet cu titlul „Încă un poliţist bătut pe stradă de un bărbat fără declaraţia pe proprie răspundere”.
Bărbatul a editat această postare, adăugând următorul mesaj: „Să fie tot mai mulţi că merită”. Postarea era însoţită de o fotografie în care era înfăţişat un echipaj de poliţie, iar scopul acesteia a fost de a îndemna publicul la ură faţă de categoria profesională a poliţiştilor.
Ulterior, în 18 aprilie 2020, acesta a distribuit pe pagina sa postarea unui alt user care avea titlul „Asta este poliţia română îţi dă în cap” şi era însoţită de un videoclip în care se putea observa o intervenţie a forţelor de ordine pentru aplanarea unui scandal intervenit în judeţul Hunedoara, scandal care a fost intens mediatizat la acel moment.
Ameninţări la adresa ziariştilor care scriau despre pandemie
„Videoclipul distribuit avea o durată de aproximativ 2 minute, interval de timp în care se poate observa cum mai mulţi poliţişti şi jandarmi se retrag de la un scandal, urmăriţi fiind de furia unui grup numeros de persoane. De asemenea, videoclipul conţine scene în care sunt cauzate distrugeri unor autospeciale de poliţie. Inculpatul a editat postarea, adăugând următorul mesaj: „Hai ca se poate...începutul este bun”. Scopul urmărit de către inculpat a fost acela de a îndemna ca şi alte persoane să adopte aceeaşi conduită ca cea prezentată în videoclip”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.
În 9 aprilie 2020, Bogdan I. a distribuit pe profilul său un mesaj prin care incita publicul la comiterea de acte de violenţă faţă de persoanele care desfăşoară activitatea de jurnalist. Mesajul postat era următorul: „Să meargă o ţară bine...sau mai bine ar trebui ucisă presa la propriu şi la figurat. Eu v-aş tăia mâinile.. v-aş scoate ochii şi v-aş tăia limba la fiecare dobitoc de genu pentru că sunt prea mulţi proşti care mănâncă c... si cred ce scrieţi voi”.
Spaţiul public de pe Facebook
Bărbatul a recunoscut faptele în faza de urmărire penală, dar nu s-a prezentat la procesul derulat la Judecătoria Alba Iulia.
„Profilul din reţeaua de socializare are caracterul de spaţiu public, astfel cum s-a statuat în jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin Decizia 4546/2014. (...) Infracţiunile săvârşite de inculpat prezintă un grad mediu de pericol social, având în vedere contextul în care au fost săvârşite, respectiv într-o perioadă în care organele de poliţie exercitau în mod legitim un rol mai activ în vederea respectării măsurilor impuse în perioada stării de urgenţă. Astfel, prin conţinutul postărilor pe reţeaua de socializare şi editarea acestora, scopul inculpatului a fost de a îndemna publicul la ură faţă de categoria profesională a poliţiştilor, într-o perioadă în care oricum societatea era revoltată faţă de măsurile de protecţie impuse”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată, din 18 noiembrie 2021.
„Cu privire la fapta prevăzută de art. 368 C.pen., pericolul social al faptei este dat de conţinutul extrem de violent al mesajului postat de inculpat pe reţeaua de socializare, prin care a îndemnat publicul la comiterea de acte de violenţă faţă de categoria profesională a jurnaliştilor. Instanţa nu neagă libertatea de exprimare a inculpatului, însă aceasta trebuie exercitată într-un context în care să nu aducă atingere drepturilor şi libertăţilor celorlalţi, cu atât mai mult să nu instige public alte persoane la comiterea unor acte de violenţe la adresa altor persoane”, menţionează judecătorii.
În final, bărbatul a fost condamnat la două amenzi penale, rezultând în final un cuantum de 6.533 de lei, bani pe care acesta trebui să îi plătească în termen de trei luni de la rămânerea definitivă a hotărârii.