Incendiul devastator în care au murit peste 100 de femei din aristocraţia franceză. Cum s-a transformat un bazar de caritate într-o tragedie internaţională

Incendiul devastator în care au murit peste 100 de femei din aristocraţia franceză. Cum s-a transformat un bazar de caritate într-o tragedie internaţională

Incendiul de la Bazar de la Charite reprezentat în presa vremii

”Bazar de la Charité” a fost un eveniment caritabil anual organizat de aristocraţia catolică franceză de la Paris, începând cu anul 1885. Peste 12 ani, un incendiu devastator avea să curme 126 de vieţi, victimele fiind în majoritate femei din familii aristocrate.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 1885, Bazarul de Caritate a fost organizat pentru prima dată de englezul Henry Blount, fiul bancherului Sir Edward Blount, un finanţator al întreprinderilor feroviare din Franţa. 
 
Evenimentul se desfăşura în diferite locaţii şi era susţinut de către un consorţiu de asociaţii caritabile care colectau taxe de închiriere a produselor ce erau vândute în incinta acestuia. Bogaţii vremurilor cumpărau aceste produse la preţuri mari, cea mai mare parte din bani fiind donată în scopuri caritabile. Evenimentul era frecventat în special de femei din aristocraţia franceză, care se foloseau de acest aşa zis ”bal” pentru a-şi arăta mărinimia şi solidaritatea cu familiile sărace din Paris.
 
Balul de caritate a devenit celebru în toată lumea în 1897, când, în urma unui incendiu devastator avea să ”ucidă” 126 de persoane, dintre care multe femei aristocratice notabile ale vremurilor, printre care Sophie Charlotte, ducesa de Alençon.
   
În acel an, evenimentul a fost organizat cartierul 8 al Parisului, în interiorul unui mare depozit de lemn pe care organizatorii au reconstituit o stradă medievală folosind lemn pictat, carton, pânză şi alte lucruri care s-au dovenit a fi deosebit de inflamabile. Una dintre atracţiile cheie ale Bazarului, programat între 3 şi 6 mai, a fost să fie o instalaţie cinematografică care a funcţionat cu lămpi de eter. În după-amiaza zilei de 4 mai, echipamentul proiecţionistului a luat foc, incendiul răspândindu-se rapid datorită materialelor din interior. 
 
Pe lângă victimele care au murit au existat şi peste 200 de oameni care au suferit arsuri grave. Unii dintre vizitatorii fugiţi prin curte au fost ajutaţi să scape prin ferestrele bucătăriei adiacente Hôtel du Palais de către managerul hotelului şi bucătăreasa. Multe victimele carbonizate au fost identificate doar după bijuterii sau fişele dentare. Procesul în sine a devenit un reper în istoria timpurie a stomatologiei medico-legale.
 
În urma incendiului, 937.438 de franci, echivalent cu suma adusă de Bazar în anul precedent, au fost donaţi de un binefăcător anonim în scopurile caritabile pentru care Bazar de la Charité a fost organizat
O capelă catolică, Notre-Dame-de-Consolation, a fost construită pe locul unde a avut loc incendiul în  onoarea victimelor, fiind în prezent monument istoric.
 
Capela construită pe locul unde a avut loc incendiul
 
Printre victimele incendiului au fost: Sophie Charlotte of Bavaria, Ducesa de Alençon; Claire Dalloyau,  soţia lui Auguste Bouvyer, membru al  celui de-al Treilea Ordin al Sfântului Dominic; Thérèse Donon, baronesa de Saint-Didier; Marie du Quesne, vicontesă de Bonneval, al cărei soţ era membru al Camerei Deputaţilor; Blanche Grossier, soţia industriaşului Achille Chouippe; Hélène de Haber, contesa de Hor; Laura Meinell, vicontesă de Viscod'Avenel; Elise Weyer soţia lui Emile Hoskier, consulul general al Olandei la Paris.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: