Harta sinuciderilor din Alba: ce metode aleg sinucigaşii şi care sunt motivele pentru care îşi iau viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi oameni aleg să se sinucidă prin spânzurare
Cei mai mulţi oameni aleg să se sinucidă prin spânzurare

Spânzurarea este metoda preferată de sinucigaşii din Alba. Anual, aproximativ 50 de persoane ajung să îşi ia viaţa din diferite motive. Cele mai întâlnite sunt situaţia socială şi financiară precară, neînţelegerile în familie, problemele de sănătate şi, mai rar, dezamăgirile în dragoste.

Statistica oficială indică un număr de 40 de sinucideri şi 12 tentative de suicid, timp de opt luni în 2012. Dintre aceştia, 34 au fost bărbaţi (toţi şi-au luat viaţa prin spânzurare) şi 6 femei (din care 5 s-au spânzurat şi o alta a îngurgitat medicamente).

Din cele 12 persoane care au încercat să îşi ia viaţa, 8 au fost bărbaţi care au folosit ca metode de suicid spânzurarea (2), sărirea de la etaj (1), îngurgitarea de medicamente (2) şi provocarea de plăgi înjunghiate (4). Alte 4 au fost femei (3 plăgi înjunghiate şi una îngurgitarea de medicamente). La nivel naţional, judeţul Alba se află la coada clasamentului privind rata sinuciderii. Într-un raport al Institutului Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici”, Alba este pe locul 23 cu o rată de 12,99 sinucideri la 100.000 de locuitori/an. Topul

este condus de Harghita (31,21 de cazuri) şi Ilfov (29,09 de cazuri).

În ultima perioadă, sinucigaşii nu recurg doar la clasica metodă a spânzurării. Unii au ales să recurgă la acest gest prin înecare, aruncare de la înălţime, electrocutare sau intoxicare cu gaze arse. Recent, un bărbat de 69 de ani din comuna Vinţu de jos s-a sinucis prin electrocutare. Victima suferea de o boală gravă ce a determinat amputarea unui picior. De asemenea, un bărbat în vârstă de 35 de ani din Sebeş a murit după ce s-a aruncat de la etajul patru al unui bloc din Sebeş. Decesul a survenit după o zi, la spital. Au existat, însă, şi cazuri de supravieţuiri miraculoase. O tânără de 20 de ani a supravieţuit după ce s/a aruncat de la etajul şase al unui bloc din Alba Iulia. Tânăra se afla cu o prietenă în balcon şi la un moment dat s-a aruncat în gol, după ce a vorbit cu prietenul său. A căzut pe o terasă de la etajul întâi, de unde a fost recuperată de medici. A scăpat cu viaţă deşi a suferit fracturi de membre şi coloană vertebrală. O altă tânără, în vârstă de 26 de ani, a scăpat după ce a şi-a tăiat venele în maşină, pe stradă. A fost observată de trecători care au chemat salvarea.

S-a sinucis din cauza stresului de la locul de muncă

În ianuarie 2013, un tânăr în vârstă de 25 de ani din comuna Săsciori şi-a luat viaţa prin inhalare de gaze arse de la maşină. S-a închis în garaj, a pornit motorul maşinii, s-a aşezat pe bancheta din spate unde a fost găsit decedat. Cel mai celebru caz de sinucidere din Alba din ultimii ani este cel al unei angajate de la fabrica Filatura din Abrud, Mihaela Truţă. Femeia de 46 de ani s-a spânzurat în septembrie 2009 din cauza problemelor de la serviciu. Soţul femeii a reuşit după aproape patru ani să obţină inculparea unuia dintre patronii italieni (Brigida Guarise) pentru infracţiune de determinare şi înlesnire a sinuciderii. Dosarul se judecă la Tribunalul Alba.

Mihaela Truţă a decis să îşi pună capăt zilelor după luni de zile în care i-a spus soţului că nu mai rezistă stresului şi condiţiilor inumane de la locul de muncă. Femeia era angajată la serviciul de resurse umane al fabricii, dar era obligată să lucreze şi pe secţie. O zi normală de lucru era de la şapte dimineaţa şi până seara sau chiar mai mult Toate acestea se întâmplau la presiunea persoanei care conducea societatea: Brigida Guarise, acţionar al societăţii şi preşedinte al firmei italiene ”Creazioni Brigitte” SPA, care a preluat fabrica de la Abrud. Mihaela Truţa a fost găsită spânzurată de soţul acesteia, în 18 septembrie 2009. 

Din punct de vedere a zonelor unde au loc sinuciderile, cel mai multe sunt la oraşe unde este şi populaţia mai numeroasă. Există însă multe cazuri şi în zona rurală, unde predomină, cu foarte mici excepţii, sinuciderile prin spânzurare. La oraşe apar şi cazuri de aruncări de pe clădiri.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite