Ghidul turistic cu spirit civic care adună mucurile de ţigări din Cetatea Alba Iulia. Cristian Kalanyos a lăsat o multinaţională pentru visul său în turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ghid alba

Un ghid turistic care oferă servicii turiştilor care vizitează Cetatea din Alba Iulia şi-a găsit o îndeletnicire mai puţin obişnuită.

Cristian Kalanyos adună săptămânal, dintre pietrele de pavaj, mucurile de ţigări aruncate de turişti sau de localnici.

”După 7 zile, alte 191 de chiştoace”, este cea mai recentă postare a lui Cristian Kalanyos, pe contul său de facebook, despre activitatea sa de adunat chiştoace din cetate. Bărbatul se foloseşte de un patent, pentru a extrage mucurile dintre pietre, acolo unde maşinile de curăţat gunoiul nu ajung.

   

Cristian Kalanyos se ocupă de strângerea mucurilor de ţigări de aproximativ 3 săptămâni. ”Repriza I: 163 chiştoace. Repriza a II - a: 312 chiştoace. 475 chiştoace în jurul statuii… Aşa numa’ să ştiţi!”, a fost prima constatare a ghidului în legătură cu numărul foarte mare de mucuri de ţigară găsite într-o zonă restrânsă a cetăţii.

”Cetatea este în sine o bijuterie, merită să o străbaţi la pas, pe bicicletă, cart, tricicletă electrică şi cu bus-ul electric, oricum numai să o vizitezi. Petrecându-mi zilnic mult timp prin cetate, vara şi câte 16 ore, aud involuntar discuţiile şi reacţiile turiştilor. Printre cele mai dese sunt: «Extraordinar, mă simt ca afară!», «Data viitoare trebuie să ne alocăm mai mult timp pentru vizită», «Superb!», «Foarte frumos restaurat!» şi multe altele”, spune ghidul turistic despre Cetate şi vizitatorii săi.

ghid alba

Acesta povesteşte şi cum a ajuns să fie ghid în acest oraş istoric al României: ”Am dorit să mă dezvolt din punct de vedere profesional pe partea de ghidaj în Cetatea Alba Carolina, dar şi în judeţul Alba, încă de când am început Facultatea de Geografie din Cluj Napoca, însă atunci nu era momentul pentru că cetatea nu fusese încă restaurată. Visul, însă, era acolo şi mă pregăteam pentru el. De aceea am decis, câţiva ani mai târziu, să urmez în oraşul natal, Alba Iulia, Facultatea de Ştiinţe, specializarea Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor.

ghid alba

După acest episod iniţial m-am angajat într-o multinaţională, ca inginer de proiect însă, odată cu finalizarea lucrărilor de restaurare în cetate, am decis să îmi urmez visul, să fiu ghid de turism. Munceam în paralel la început (2012) şi în scurt timp am luat o hotărâre riscantă, dar care mi-a schimbat viaţa. Cu câteva zile înainte să se nască fiul meu am demisionat din multinaţională şi am început să fac ce fac şi astăzi. Am îmbinat utilul cu plăcutul făcând ce îmi place să fac şi petrecând mai mult timp cu familia”.

ghid alba

Un tur ghidat al celor mai importante obiective din Cetate durează aproximativ 2 ore. ”Nu îmi limitez niciodată tururile ghidate după cifre exprimate în ore, iar traseul urmat depinde mult de condiţia fizică a turiştilor şi de condiţiile meteorologice. Pot spune că nu am două tururi la fel pentru că de fiecare dată în faţa mea sunt alţi turişti. Pentru a vedea cetatea (în întregime, nu doar porţi, statui, obeliscuri şi clădiri şi să vizitezi Muzeul Naţional al Unirii, Muzeul Principia şi Traseul Celor Trei Fortificaţii) îţi trebuie cel puţin o zi, şi recomand cu tărie o înnoptare”, afirmă ghidul turistic.

Citiţi şi:

 

VIDEO Tânăr aflat sub influenţa drogului „zombie“, surprins la Alba Iulia. Se legăna pierdut în ploaie lângă DN1

 

FOTO VIDEO „Vom exploda bombe la locul celor nedrepţi“. Mesaj similar Statului Islamic, filmat de bărbatul arestat pentru ameninţare teroristă

 

Fostul director al Direcţiei Silvice Alba, trimis în judecată pentru delapidare. A cumpărat lopeţi la preţ triplu şi a folosit combustibil în interes personal

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite