FOTO Vizitele Regelui Mihai la Alba Iulia, oraşul încoronării. Cum a ajuns monarhul de două ori în oraşul Marii Uniri la volanul maşinii sale

FOTO Vizitele Regelui Mihai la Alba Iulia, oraşul încoronării. Cum a ajuns monarhul de două ori în oraşul Marii Uniri la volanul maşinii sale

Regele Mihai la Alba Iulia, în decembrie 2007, când a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului

Regele Mihai a murit. Regele Mihai a vizitat, după Revoluţia din Decembrie 1989, de trei ori Alba Iulia şi o dată o localitate de lângă Sebeş. Prima vizită a avut loc în 1997, iar celelalte în 2006 şi 2007. Ultimul monarh din ţările Europei de Est s-a stins din viaţă marţi, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, după o lungă suferinţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prima vizită a regelui Mihai la Alba Iulia după înlăturarea regimului comunist (în decembrie 1989) a avut loc în luna octombrie 1997. Familia Regală, Mihai şi Ana, a participat atunci la aniversarea împlinirii de 75 de ani de la încoronarea regilor Ferdinand şi Maria, eveniment ce a avul loc la Catedrala Încoronării din Alba Iulia în 15 octombrie 1922. 
 
În 27 decembrie 2006, egele Mihai I al României a făcut un scurt popas în Alba pentru a vizită o fabrică de produse din piele, din localitatea Răhău, de lângă municipiul Sebeş. Fostul suveran a fost însoţit de regina Ana şi de principesele Elena şi Margareta, dar şi de alţi reprezentanţi ai Casei Regale. Regele a venit atunci cu maşina proprie, el conducând autoturismul în care a călătorit şi regina Ana. Familia regală se îndrepta dinspre Savârşin (judeţul Arad), unde a sărbătorit Crăciunul, spre Bistriţa şi au acceptat să viziteze fabrica de obiecte din piele, "Rapel". Familia regală a primit cadou din partea proprietarului fabricii câteva sacoşe din piele realizate în fabrica proprie. Regele Mihai şi-a amintit atunci că a mai fost în zona Sebeşului "cu şcoala în anii '30". 
 
 
A treia prezenţă a familiei Regale în Alba, respectiv a doua în oraşul Marii Uniri, a avut loc cu ocazia Sărbătorilor de Paşte din 2007. Regele Mihai şi suita sa au participat doar la Slujbă de Înviere şi la liturghia din ziua de Paşte. Familia regală a luat apoi masa alături de capii bisericii ortodoxe transilvănene şi de preoţii care au oficiat liturghia în 12 limbi. Ulterior, Mihai de Hohenzollern a plecat de la Alba Iulia la volanul maşinii sale, alături de regină Ana şi de principele Radu. 
 
 
A patra vizită s-a întâmplat în 23 decembrie 2007, când, în Sala Unirii, regelui i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al muncipiului Alba Iulia. La eveniment a participat şi Regina Ana. Regele a primit simbolic şi cheia municipiului Alba Iulia că o recunoaştere a rolului deosebit al Majestăţii Sale în istoria României. Ceremonia s-a desfăşurat la Sala Unirii, în prezenţa Alteţei Sale Regina Ana, a primarului Mircea Hava, a membrilor Consiliului Local, a invitaţilor şi a albaiulienilor care au dorit să participe la eveniment. După solemnitatea momentului de la Sala Unirii, familia regală a participat la ceremonialul de prezentare a onorului Gărzii Cetăţii şi la executarea de salve de tun în cinstea lor. Regele Mihai deţine şi titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. 
 
 
Regina Ana, soţia lui, a încetat din viaţă la 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani, la spitalul din Morges, în Elveţia. Corpul neînsufleţit a fost depus la Castelul Peleş şi apoi regina a fost înmormântată în Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş. Regele Mihai s-a stins din viaţă marţi, 5 decembrie 2017, la reşedinţa din Elveţia, la vârsta de 96 de ani, după o lungă suferinţă.
 
 
citeste totul despre: