FOTO Norul nocturn de la Sebeş. Cât de mare este amploarea emisiilor de pe platforma industrială în timpul nopţii

FOTO Norul nocturn de la Sebeş. Cât de mare este amploarea emisiilor de pe platforma industrială în timpul nopţii

Intensitatea emisiilor de la Sebeş surprinsă noaptea. Foto: Facebook/ Bcn Dan

Poluarea aerului în municipiul Sebeş este de mai mulţi ani un subiect aflat pe agenda publică. Administraţia locală a achiziţionat un laborator mobil care măsoară calitatea aerului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Indicele general al calităţii aerului rezultat din măsurătorile laboratorului mobil al Primăriei Sebeş arată, în general, ca fiind ”mediu” sau ”rău”. Rar media generală a emisiilor măsurate este ”bună” şi aproape deloc ”foarte bună”. În unele zile, indicele general arată chiar ”foarte rău”, situaţie ce presupune depăşiri ale tuturor valoriile maxime admise la concentraţiile deiferitelor emisii din aer.

Oamenii acuză poluarea industrială de pe platforma industrială a oraşului, dar reprezentanţii companiilor care activează aici susţin că toate emisiile se încadrează în valorile normale prevăzute de lege şi că depăşirile măsurate de laboratorul administraţiei locale provin de la traficul rutier. Locuitorii mai spun, însă, că în timpul nopţii intensitatea emisiilor de pe platforma industrială este mult mai mare în raport activitatea din timpul zilei. 
 
 

Periodic sunt postate pe internet fotografii cu ”norul” care pluteşte deasupra oraşului Sebeş noaptea ca urmare a activităţii industriale susţinute. O serie de astfel de fotografii, suprinse în 10 martie 2020, de către utilizatorul Bcd Dan au fost postate pe Facebook. Imaginile sunt spectaculoase şi arată amploarea emisiilor nocturne de pe platforma industrială de la Sebeş.

Sistemul de măsurarea şi monitorizare a calităţii aerului de la Sebeş poate fi amplasat în puncte fixe pe raza oraşului, în prezent aflându-se în cartierul Mihail Kogălniceanu, la câteva sute de metri de platforma industrială Kronospan. Sistemul este format din cabina de monitorizare, care are în componenţă următoarele componente: analizor de monoxid de carbon, analizor de oxizi de azot, analizor de dioxid de sulf, analizor de ozon, analizor de benzen, analizor de pulberi în suspensie, analizor de formaldehidă, staţie meteo cu senzori meteo independenţi. Laboratorul a costat 1.357.14 lei, fără TVA.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: