FOTO Anunţuri în ziarul „Alba Iulia” în 1930: un medic dezminte că ar fi murit, un mecanic nu îşi asumă datoriile soţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa din perioada interbelică cuprindea multe anunţuri şi articole care stârnesc zâmbete în prezent pentru că prezentau realităţile vremii într-un mod original. Astfel de exemple sunt articole apărute în ziarul Alba Iulia în anii 1929 – 1930, colecţie păstrată la Arhivele Naţionale Alba.

Unul dintre anunţuri era denumit ”Aviz” şi cuprindea o dezminţire a medicului Roth despre care exista zvonul că ar fi murit: ”Sub impresia vestei zguduitoare, că din scurtă vreme am decedat, am onoare a duce la cunoştinţă tuturora, că până la moartea mea definitivă, mă voi scula în fiecare zi din mormântul meu de acum şi voi ordona zilnic, ca şi până acuma, de la orele 9-11 în Alba Iulia, Piaţa Mihai Viteazul 28”.

Un mecanic susţinea în ziar că nu îşi asumă datoriile soţiei: ”Subsemnatul Hager Jacob, mechanic, la fabrica de ţigle Sântimbru prin aceasta declar că nu iau nici o obligaţie de plată asupra datoriilor soţiei mele născ. Willing Elisabeta. Datoriile ce le are în prezent rog creditorii ca să le anunţe în biroul fabricei de ţigle Sântimbru SA până la data de 15 februarie 1930”.

Într-un articol publicat în ziar se fac comentarii în legătură cu ”pomada” folosită de femei pentru înfumuseţare: ”A

calculat unul, că cu pomada, câtă folosesc femeile din toată lumea în o singură zi, s-ar putea acoperi pământul, cu munţi şi văi, al întregei Americe de Nord şi Sud. Atât poate suporta obrazul femeilor. Dar buzunarele bărbaţilor?”

ziar alba iulia

Tot din ziarul Alba Iulia aflăm că în comuna Ciugud a fost ”vreme tare”: ”Duminică a trăznit în casa lui Puia Ioan, fiind toată familia în casă. Nu li s-a întâmplat nici unuia nici un rău, dar s-a aprins ceasul – un ceas vechiu cu pendul – pe perete”.

Într-un alt articol denumit ”Bucureştii capătă port” din 1930 este lăudat guvernul condus de Iuliu Maniu care a promis legarea capitalei de Dunăre printr-un canal: ”Lucrările se încep încă din vara aceasta. Vor trebui la acestea lucrări cam 100 mii lucrători zilnic. Ei se vor aduna în curând din întreaga ţară, ca să nu rămână nime fără lucru şi fără câştig. Vor trebui mulţi bani. Dar oamenii cinstiţi şi cârmuitorii sinceri ai ţării ştiu să găsească bani şi pentru astfel de lucruri mari”. În articol sunt criticate guvernele anterioare din cauza cărora ”ţara a rămas înapoiată, proastă, măcarcă suntem una din celea mai frumoase ţări a lumei, dela natură”.

Tot prin presă era anunţat serviciul obligatoriu şi plătit de pompier. Decizia a fost deternimată de ”relaţiunile de după război” care ”au scăzut numărul pompierilor voluntari”. Locuitorii oraşului între 20 – 40 ani erau obligaţi să facă serviciul de pompier. Cei care doreau să scape de acest serviciu trebuiau să plătească o taxă. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite