Eveniment istoric într-o comună din Apuseni unde mai trăiesc câteva sute de oameni: s-au turnat primii metri de asfalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comună din Apuseni a ajuns în lumea civilizată, după ce aici au fost turnaţi primii metri de asfalt. Proiectul aparţine Consiliului Judeţean, care asfaltează drumul care face legătura dintre comună şi restul judeţului Alba.

Comuna Întregalde este una dintre cele mai sărace din România, atât din punct de vedere a veniturilor economice cât şi a populaţiei. Aici mai trăiesc sub 600 de oameni, majoritatea vârstnici care nu au vrut sau nu au avut posibilitatea să plece la oraş sau în alte comune mai bogate. Un procent de 20% din populaţie lucrează la primărie, şcoală, poliţie, ocol silvic şi biserică.

Sărăcia comunităţii locale este compensată de frumuseţea peisajului. Întregalde se află în zona spectaculoasă a Munţilor Trascău, în sudul Apusenilor, unde găsim piscuri abrupte, chei superbe şi văi fermecătoare. 

În aprilie 2020, Întregalde a ajuns în sfârşit în secolul XXI şi din punct de vedere a căilor de comunicaţie. Drumul care asigură legătura cu restul judeţului este modernizat printr-un proiect din fonduri europene al Consiliului Judeţean. Prin urmare, la Întregalde au fost turnaţi primii metri de asfalt. 

Lucrările de turnare a asfaltului au început marţi, 14 aprilie 2020 şi se referă la un tronson de şase kilometri lungime. Lucrările trebuie să fie gata până în data de 31 mai, iar costurile se ridică la 7 milioane de lei. Drumul judeţean DJ 107 K: Galda de Jos (DJ 107 H) – Mesentea – Galda de Sus – Măgura – Poiana Galdei – Modoleşti – Întregalde – Ivăniş – Ghioncani – DJ 107 I (Bârleşti) asigură legătura cu drumul judeţean DJ 107H şi drumul naţional DN1, una dintre principalele artere de circulaţie care străbate teritoriul judeţului Alba. Are lungimea totală de 37,5 km, fiind asfaltat parţial, doar pe teritoriul comunei Galda de Jos. Acum, prin proiectul administraţiei judeţene, drumul este asfallt de la km 17,7 şi până la 23,7 km. 

În viitor se preconizează modernizarea şi a restului de aproape 14 km, până la conexiunea cu Transalpina de Apuseni, drum judeţean aflat, de asemenea, în proces de modernizare.

În cadrul teritoriului administrativ al comunei Întregalde sunt cuprinse 11 (unsprezece) sate, situate pe principalele văi din zonă: Necrileşti şi Sfârcea pe malurile pârâului Gâldiţa, Ghioncani şi Ivăniş pe malurile pârâului Galda, iar după confluenţa celor două, Întregalde (reşedinţă de comună) şi Modoleşt. Comuna este aşezată în partea sudică a Munţlor Trascău, la o altitudine ce variaza între 600 metri şi 900 metri. În prezent are circa 550 de locuitori fiind a doua cea mai mică comună din Alba după Ceru Băcăinţi, din punct de vedere a numărului populaţiei. După acest eveniment istoric pentru Întregalde, în Alba mai rămâne o singură comună care nu are asfalt. Este vorba de Ponor (650 de locuitori), vecină cu Întregalde, care va ”ajunge” la civilizaţie din acest punct de vedere în următorii doi ani, după ce vor fi realizate lucrările de modernizare la Transalpina de Apuseni.

Citiţi şi:

 

Şpagă cu bani între documente la Casa de Pensii Alba. Pensionar trimis în judecată pentru dare de mită

 

Epidemia de poliomielită din urmă cu 100 de ani care a speriat lumea. Când a fost semnalat ultimul caz în România

 

Violenţă în familie urmată de moartea victimei. Judecătorul, convins de „provocarea“ şi „starea de puternică tulburare“ a agresorului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite