Eroul-jandarm decedat la Mineriada din septembrie 1991. Comemorare la monumentul din Apuseni
0În localitatea Horea din judeţul Alba, a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroului-jandarm, Nicolae Lazăr, decedat în timpul Mineriadei din 1991.
Sublocotenentul post-mortem, Lazăr Nicolae, a decedat în timpul evenimentelor mineriadei din anul 1991, din Bucureşti. Avea doar 21 de ani şi era militar în termen, detaşat de la Alba în Bucureşti, având ordin să păzească instituţia Guvernului.
Jandarmul din Alba a fost singura victimă a Mineriadei din urmă cu 31 de ani. Avea 21 de ani în septembrie 1991 şi era încorporat la Unitatea Militară de Jandarmi din Fălticeni, pentru efectuarea stagiului militar obligatoriu.
Acesta a fost trimis alături de colegii săi să apere sediul Guvernului. Era în plină derulare cea de-a patra Mineriadă. Mii de mineri veniseră în 25 septembrie în Bucureşti şi solicitau demisia Guvernului condus de Petre Roman.
Jandarmii au creat în exteriorul clădirii un cordon pentru a respinge atacurile minerilor. O parte dintre jandarmi a rămas în interiorul clădirii pentru a asigura paza principalelor intrări, printre aceştia fiind şi Nicolae Lazăr.
În dezordinea creată, protestatarii au început să arunce cu sticle incendiare prin geamurile deschise. Una dintre sticle l-a lovit pe Nicolae Lazăr, s-a spart şi i-a luat foc masca de gaze pe care o avea pe faţă. A murit după câteva zile la spital.
În memoria acestuia, jandarmii, împreună cu autorităţile locale, au înălţat un monument de aducere aminte a sacrificiului suprem în comuna din Munţii Apuseni.
Jandarmul din Horea este victima uitată a Mineriadei din 25-26 septembrie 1991. Celelate două victime, mult mai cunoscute, au fost Andrei Frumuşanu şi Aurica Crăiniceanu. O altă victimă a decedat la Vulcan, înainte de plecarea minerilor spre Bucureşti. Protestele s-au încheiat după trei zile. Petre Roman, premierul de atunci, şi-a dat demisia.
Dosarul morţii lui Nicolae Lazăr nu s-a deschis niciodată. Anchetatorii n-au găsit probe şi nici vreun posibil vinovat din mulţimea de mii de oameni care se afla în Piaţa Victoriei în septembrie 91.
Vă mai recomandăm:
Afacerist italian, achitat definitiv pentru trafic internaţional de deşeuri. De ce a „căzut” dosarul în instanţă
Eşec pentru DNA într-un dosar în care reclamă un prejudiciu de peste 8 milioane de lei din fonduri europene