Daimler şi Bosch au investit 500 de milioane de euro în Alba. Peste 4.000 de angajaţi lucrează la cele două companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două mari companii germane au ajuns să reprezinte ”motorul” economiei din Alba. Cu investiţii de peste o jumătate de miliard de euro şi o cifră de afaceri anuală echivalentă, Daimler şi Bosch deţin în prezent aproape 15% la sută din numărul de angajaţi din sistemul privat.

Investiţiile celor două companii germane s-au concentrat în trei oraşe din Alba: Sebeş şi Cugir pentru Daimler Mercedes, respectiv Blaj pentru Bosch. Valoarea totală a investiţiilor realizate este de circa 500 de milioane de euro. De asemenea, în 2016, cele două mari companii au avut cifre de afaceri totale de ce depăşesc o jumătate de miliard de euro.

Lucrează în aceste fabrici mai mult de 4.000 de persoane, ceea ce reprezintă aproape 15% din numărul total al salariaţilor din sistemul economiei private din Alba. Judeţul este, în continuare, unul dominat de ”bugetari”. Din cei circa 85.000 de salariţi, aproximativ 50.000 lucrează în instituţii şi companii de stat.

Nemţii de la Bosch au avut o contribuţie decisivă în dezvoltarea Blajului (judeţul Alba) în ultimii 10 ani. Au investit 150 de milioane de euro şi au creat peste 1.500 de locuri de muncă în cele trei unităţi de producţie deschise aici începând cu anul 2007. Şi planurile nemţilor cu Blajul nu se opresc aici. Până în 2020, compania germană ar urma să mai deschidă o nouă fabrică, iar numărul total al angajaţilor va ajunge la 3.000 de persoane. 

bosch blaj

Zona industriala a conpaniei Bosch în municipiul Blaj

Primele linii de fabricaţie de la Blaj au fost inaugurate în ianuarie 2007. Aici funcţionează în prezent două unităţi de producţie pentru tehnică liniară şi o unitate de producţie în domeniul auto. Sunt fabricate echipamente tehnice de ghidare liniară pentru maşini unelte, imprimante, echipamente de măsură şi elemente pentru industria auto, respectiv senzori de viteză, aplicaţii de ABS şi SEP (sistemul de stabilizare electronică), dar şi senzori care sunt folosiţi pentru managementul motoarelor.

Astfel, în 2007 a fost inaugurată prima unitate de producţie, urmată de o alta în 2009, pentru ca în 2013 să fie deschisă fabrica în care se produc echipamente pentru industria auto. În 2015 şi 2016, tot la Blaj au fost bugetate investiţii de 40 de milioane de euro pentru extinderea capacităţilor de producţie. Cifra de afaceri anuală a unităţilor de producţie Bosch de la Blaj se cifrează la circa 100 de milioane de euro. Ca urmare a beneficiilor financiare de pe urma investiţiilor Bosch, Blajul are aproape toate străzile asfaltate, cu reţele de utilităţi, unul dintre cele mai moderne spitale din Transilvania şi un centru istoric pus la punct. 30% din bugetul municipiului (7 milioane de lei) provine din impozite plătite de compania germană.

Daimler a ajuns la afaceri de peste 400 de milioane de euro

Daimler Mercedes şi-a concentrat şi dezvoltat investiţiile la Cugir şi Sebeş prin cele două subsidiare din România: Star Transmission Cugir şi Star Assembly Sebeş. Ultima investiţie a fost inaugurată la sfârşitul lunii martie, la Cugir, în valoare de 36 de milioane de euro, prin deschiderea unei noi unităţi în care se produc roţi planetare pentru cutia în nouă trepte. Extinderea capacităţilor de producţie de la Cugir înseamnă şi crearea a 200 de locuri de muncă. 

Compania germană a investit, în total, în Alba peste 400 de milioane de euro, cea mai mare parte la Sebeş unde a dezvoltat o fabrică unde se produce cea mai performantă cutie de viteze automată din lume: 9G-Tronic. În 2016, afacerile Daimler Mercedes în Alba au depăşit 400 de milioane de euro. Grupul Daimler derulează, prin cele două filiale din România, Star Transmission (Cugir) şi Star Assembly (Sebeş), o strategie pe termen lung pentru dezvoltarea durabilă a celor două comunităţi, oferind locuri de muncă pentru cei peste 2.600 de angajaţi. Strategia de dezvoltare în 2017 presupune extinderea unităţilor de producţie, atât la Cugir, cât şi la Sebeş.

fabrica daimler cugir

Componente realizate în una dintre fabricile STC de la Cugir

În unitatea de producţie de la Sebeş, în cadrul proiectului „Reman”, vor fi recondiţionate cutii de viteză primite de la dealeri, folosind cele mai noi tehnologii din domeniul automotive. Acest proiect va crea circa 150 de noi locuri de muncă. În paralel, la Cugir, acolo unde a început totul acum 15 ani, printr-o investiţie majoră va fi extinsă una dintre hale şi se va continua dezvoltarea  proiectului „High pressure pipes” inaugurat în luna august a anului trecut. Aici se produc conducte de înaltă presiune pentru motoarele pe benzină, o investiţie totală de 13 milioane de euro, care a creat peste 100 de noi locuri de muncă.

Star Transmission, o unitate de producţie strategică pentru Grupul Daimler, a luat naştere în 2001, ca rezultat al unui joint-venture româno-german, capitalizând experienţa locală de două secole în prelucrarea metalelor şi expertiza concernului german, unul din liderii pieţei mondiale de maşini premium şi vehicule comerciale. În 2013, Daimler a devenit acţionar unic al Star Transmission Cugir şi a deschis o bază de montaj, Star Assembly Sebeş, consolidându-şi poziţia şi devenind astfel una din cele mai importante investiţii străine în România.

Citiţi şi:

România lucrului prost făcut. Barajul abandonat într-un paradis natural după o cheltuială de 11 milioane de lei

Efectul a 200 de milioane de euro din fonduri europene pentru Alba Iulia: mai multe construcţii, record de creştere a populaţiei, o maşină la doi locuitori

Satul necunoscut din Alba transformat în atracţie turistică: are stânci uriaşe, chei şi peşteri

Artistul care a dus folclorul românesc la Balul Operei din Viena. Povestea de viaţă a lui Liviu

 

Burz, românul care a plecat în lume cu 100 de mărci în buzunar

Aventura vieţii pentru un IT-ist român: Africa traversată pe bicicletă de la nord la sud, pe o distanţă de 11.000 de kilometri

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite