Cum se pot fura date informatice din Facebook şi Google prin metoda ”ai uitat parola”. Tânăr din Sebeş, cercetat de DIICOT pentru infracţiuni informatice

Cum se pot fura date informatice din Facebook şi Google prin metoda ”ai uitat parola”. Tânăr din Sebeş, cercetat de DIICOT pentru infracţiuni informatice

Supraveghere pe o perioadă de şase luni. Aceasta este pedeapsa primită de un tânăr din Sebeş care a intrat ilegal în conturile de Facebook şi mail ale unei alte persoane şi a obţinut date informatice care nu îi aparţineau.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cazul a ajuns în atenţia procurorilor DIICOT, în faţa cărora tânărul a recunoscut acuzaţiile şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Inculpatul (V.N.), în cursul lunii august 2017, a accesat fără drept conturile Facebook şi Google ale victimei sale în vederea obţinerii de date informatice, accesul la cont fiind restricţionat pentru alte categorii de utilizatori în afara titularului său, apoi a modificat şi restricţionat accesul la datele informatice din conţinutul acestora.
 
În urma analizării rezultatului percheziţiei informatice efectuată asupra sistemelor informatice ale acestuia, a rezultat faptul că a transferat neautorizat date informatice din sistemele informatice ale persoanei vătămate, în mijloacele sale de stocare a datelor informatice. În faţa procurorului, tânărul a declarat că ştia adresa de e-mail a persoanei vizate. 

”A accesat contul de Google al acesteia folosind funcţia «ai uitat parola?», optând apoi pentru opţiunea de confirmare prin telefon. În acel moment pe telefonul persoanei vătămate a apărut mesajul «încercaţi să vă conectaţi de pe alt computer?», proprietarul având posibilitatea să răspundă cu da sau nu. De două ori a încercat inculpatul, iar persoana vătămată a răspuns nu, în schimb a treia oară a ales răspunsul da, moment în care pe computerul pe care lucra, i-a apărut permisiunea de a crea o nouă parolă a contului de Google al persoanei vătămate. În acest mod a schimbat parola contului Google şi ulterior a accesat şi contul Facebook al persoanei vătămate, întrucât avea acces direct urmare a cunoaşterii contului şi parolei Google. Ulterior, a intrat pe contul Facebook al persoanei vătămate şi postat un mesaj nepotrivit la adresa acesteia, iar după aceea a descărcat arhiva contului Facebook al persoanei vătămate în sistemele sale informatice şi a şters contul acestuia. Arhiva descărcată a păstrat-o în memoria computerului personal”, se afirmă în acordul de recunoaştere a vinovăţiei, potrivit rolii.ro. Tânărul a fost cercetat pentru infracţiunile de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice
 
Victima hacker-ului a declart că, în data de 14 august 2017, a primit un mesaj pe aplicaţia Facebook care conţinea un link cu trimitere la un meci de fotbal, iar urmare a accesării acelui link telefonul său s-a oprit. În momentul repornirii aparatului telefonic, a primit un mesaj de introducere a datelor de acces la contul său Google, moment în care a observat că accesul la cont a fost restricţionat. Ulterior, persoane necunoscute au postat pe pagina Facebook mai multe fotografii din galeria telefonului său mobil, care în alte condiţii nu ar fi fost expuse. Persoana care a accesat sistemul informatic şi a alterat integritatea datelor informatice deţinute, a fost identificată prin solicitarea de informaţii de la furnizorul de servicii de internet. Pe durata executării măsurii educative inculpatul trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Alba la datele fixate de acesta. Acordul de vinovăţie admis de instanţă mai prevede obligaţia confiscării memoriei calculatorului folosit la comiterea infracţiunilor şi pe care au fost stocate datele informatice obţinute ilegal. 
 

Citiţi şi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările