Cum se curăţă corect coşul de fum şi centrala pe combustibil solid. Sfaturi pentru evitarea unor dezastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sobele şi centralele care funcţionează cu combustibil solid, în special lemn, trebuie curăţate cel puţin o dată pe an, de preferat la începutul sezonului rece. Aceeaşi operaţiune trebuie să se aplice şi în cazul coşului prin care se realizează evacuarea gazelor rezultate din procesul de ardere a combustibilului.

Arderea lemnului este însoţită de producerea unei cantităţi însemnate de cenuşă. Prezenţa acesteia determină o funcţionare necorespunzătoare a camerei de ardere, prin blocarea căilor de aerisire. Pentru a evita acest lucru, cenuşa trebuie periodic îndepărtată, apoi depozitată într-un loc corespunzător în care să nu provoace un incendiu accidental.

Dacă lemnele nu sunt bine uscate, arderea lor este însoţită de o problemă suplimentară: apariţia condensului. Acesta este cauzat de apa din lemn, care se evaporă şi se depune, ulterior, pe suprafeţele ceva mai reci. Din păcate, condensul antrenează şi reziduurile solide produse de arderea lemnului, care ulterior vor fi depuse pe pereţii centralei şi ai coşului de evacuare. Aceste depuneri poartă numele de gudron şi pot deteriora instalaţia (de pildă, pot provoca spargerea cămăşii camerei de ardere). Pentru a se evita acest lucru, soba şi coşul se curăţă periodic.

Curăţarea se face prin îndepărtarea cenuşei din locurile unde se depozitează în timpul procesului de ardere şi a gudronului, folosindeu-se ustensile speciale cum ar fi peria de sârmă. La centrala pe lemne cu sistem de gazeificare trebie curăţate şi palele suflantei care asigură curentul de aer şi evacuarea gazelor, pe care se depune, de asemenea, cenuşă. Necurăţarea acestora poate duce la blocarea funcţionării şi, implicit, la arderea motorului suflantei. În comerţ există aşa-zisa buturugă de curăţarea a sobei/centralei şi a coşului de fum, dar utilizarea acestei nu dă rezultatele scontate. Dacă proprietarul unui asemenea sistem de încălzire nu poate să facă singur activitatea periodică de curăţare atunci poate apela la un specialist. 

Coşurile de fum defecte sau necurăţate la timp pot cauza o serie de probleme: de la simplă defectare, până la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau chiar incendii. De aceea, ele trebuie verificate şi curăţate anual, înainte de a intră în sezonul rece. Pentru început, trebuie verificat aspectul exterior al coşului de fum (fisuri, lipsa cărămizilor etc.) şi abia apoi se trece la o curăţare temeinică de la partea inferioară spre terminal (prin intermediul uşii de vizitare). Un profesionist deţine sculele necesare pentru acest proces. Coşul poate fi curăţat relativ uşor şi de o persoană care nu vrea să apeleze la un profesiont, prin achiziţionarea sculelor din magazinele specializate.

  

 De ce se înfunda coşurile de fum?

-condensul acid rezultat în urmă arderii gazelor, care poate provocă dislocarea cărămizilor, implicit înfundarea coşului (în cazul centralei sau sobei pe gaze); 

-defecţiuni că urmare a unei construcţii iresponsabile; 

-păsările care obişnuiesc să îşi construiască cuiburi în interiorul coşului de fum; 

-pânzele de păianjen care favorizează crearea unui dop (din frunze şi hârtii luate de vânt); 

-folosirea combustibilului lemnos cu o umiditate mai mare de 20%. 

Sfaturi:

-cel puţin o data pe an apelaţi la o persoană specializată care să verifice, cureţe şi repare, dacă este cazul, coşul de fum şi soba pe lemne; 

-soba trebuie aprisa doar cu material combustibil adecvat; 

-se recomandă evitarea supraîncărcării sobei; 

-uşiţă de la sobă trebuie să stea închisă atât timp cât arde focul; 

-este de preferat să aşezaţi în faţă sobei, în dreptul uşiţei, o tavă din metal, astfel încât, dacă va cădea jar, să nu existe posibilitatea inflamării obiectelor din jur; 

-materialele combustibile nu se ţin lângă soba; 

-nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune. 

Citiţi şi:

Licitaţie de 26 de milioane de euro în Alba: Consiliul Judeţean a pierdut procesul cu CNSC şi trebuie să renunţe la redevenţa cerută operatorului

Cum acţionează un escroc care vrea să înşele prin metoda „Accidentul“. Povestea unei tentative, relatată de o victimă: „Era o voce de bărbat, plângând“

FOTO VIDEO Protest faţă de modificarea legilor justiţiei la Alba Iulia. Oamenii au scandat ”PSD, ciuma roşie” şi ”DNA să vină să vă ia”

Comandorul american de origine română care a distrus şase avioane japoneze în opt minute. I se spunea „Indestructibilul“

VIDEO Cum se aeriseşte corect caloriferul. Sfaturi pentru un randament maxim al instalaţiei de căldură

Omul care a supravieţuit plutonului de execuţie. A fost poreclit „Împuşcatul“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite