Cel mai mare centru de depozitare a deşeurilor din Transilvania, funcţional după trei ani de la finalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedere aeriană a centrului de management al deşeurilor de la Galda de Jos
Vedere aeriană a centrului de management al deşeurilor de la Galda de Jos

Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos, judeţul Alba, cel mai mare de acest tip din Transilvania, va fi funcţional începând cu data de 7 mai 2021.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, miercuri, în timpul unei vizite de lucru la faţa locului. Intrarea în funcţiune depozitului de la Galda de Jos este unul dintre cele mai aşteptate momente din punct de vedere administrativ, din cauza situaţiei legate de depozitarea deşeurilor din judeţ şi vine la câţiva ani de la finalizarea lucrărilor de acolo. Investiţia a fost gata în toamna anului 2017, dar licitaţia pentru concesionarea centrului a fost organizată de două ori.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Florin Gârbacea, alături de preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleşa şi alţi reprezentanţi ai administraţiilor locale din Alba, s-au deplasat, miercuri, 28 aprilie, într-o vizită de lucru la depozitul ecologic de deşeuri de la Galda de Jos, unde li s-a prezentat investiţia. Reprezentantul operatorului privat care va administra centrul de management în următorii şasei ani a explicat cum vor funcţiona toate componentele acestuia, plecând de la staţia de sortare, cea de tratare mecano-biologică, celula unde vor fi depozitate deşeurile şi staţia de tratare a levigatului.

”Intenţionăm să deschidem în data de 7 mai. Se va lucra şase zile pe săptămână. Fluxurile sunt organizate şi se poate începe operarea. Avem şi soluţii de rezervă dacă apar avarii”, a spus reprezentantul RER Vest Oradea, compania care a obţinut contractul în valoare de aproape 70 de milioane de lei, fără TVA.

Instalaţiile  realizate prin proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba”  sunt Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, Galda de Jos – compus din depozit ecologic (capacitate 543.000 mc), staţie de sortare (capacitate 42.213 to/an) şi staţie de tratare mecano-biologică simplă (capacitate 85.566 to/an) – Staţia de transfer deşeuri Blaj (capacitate 15.000 to/an) – Staţia de transfer deşeuri Tărtăria (capacitate 33.044 to/an).

De asemenea, au fost incluse în proiect instalaţiile existente realizate de către unele unităţi adminstrativ teritoriale: Staţia de sortare Aiud, Staţia de sortare Zlatna, Staţia de transfer Abrud şi Staţia de sortare de la Baia de Arieş. Valoarea totală a proiectului implementat în perioada 2013 - 2017 a fost de peste 212 milioane de lei, fără TVA.

În următoarele 3-4 luni vor intra în vigoare şi noiele contracte de colectare a deşeurilor din cele trei zone ale judeţului licitate de către Asociaţia ”Salubris – Alba”. În cea mai mare zonă, cea care include Alba Iulia, Teiuş, Aiud, Ocna-Mureş şi comunele din apropierea acestora, contractul va deveni operaţional cel mai devreme în august 2021. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Fetiţă de 12 ani muşcată de faţă, de un Husky. Proprietara câinelui a făcut infarct şi a murit

 

Strigăt de disperare al moţilor. Petiţie pentru modernizarea drumului „ruşinii”, Turda - Câmpeni

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite