Ce a păţit românul care a introdus ilegal în ţară un pistol militar letal. Când a mers să-l predea Poliţiei, a ajuns direct în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Alba Iulia, care a introdus ilegal în ţară un pistol funcţional şi 16 cartuşe, pe care l-a predat ulterior la Poliţie, a fost condamnat la închisoare cu supendare pentru contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Decizia a fost pronunţată în luna februarie şi a fost motivată de către completul de judecată, fiind în prezent, definitivă. În actul de sesizare al instanţei, în sarcina inculpatului M. N. s-a reţinut în esenţă că, în luna februarie 2018, în autoturismul marca Dacia Duster, proprietate personală, avariat şi transportat pe un trailer pe la vama Nădlac, din Franţa în România, a introdus ilegal în ţară un pistol letal marca Luger Parabellum, model P08 şi 16 cartuşe cu capsele nepercutate şi sertizate, aferente armei.

De la acea dată şi până la data de 31.07.2018, arma şi muniţia aferentă acesteia au fost păstrate de către acesta la domiciliul său, situat în municipiul Alba Iulia, fără a fi deţinător legal de arme şi muniţii, astfel cum s-a stabilit în urma verificărilor care au fost efectuate în evidenţele Poliţiei.

Bărbatul s-a prezentat în data de 31 iulie 2018, la ofiţerul de serviciu de la Poliţia municipiului Alba Iulia şi a predat un pistolul letal şi cartuşele aferente armei pe care a cumpărat-o de la o persoană din Franţa. La momentul respectiv a şi fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore. Fiind audiat în cauză, în cursul urmăririi penale, în calitate de suspect, şi ulterior, în calitate de inculpat, acesta a recunoscut fapta şi a declarat că arma şi muniţia au fost cumpărate în anul 2011 sau 2012 de la un cetăţean francez în vârstă de aproximativ 50 de ani contra sumei de 300 de euro.

Un raport de expertiză criminalistică a stabilit că pistolul este o armă de foc, cu ţeavă scurtă, de provenienţă industrială, făcând parte din categoria armelor militare şi este în stare de funcţionare, iar cele 16 cartuşe reprezintă muniţie de fabricaţie industrială destinată armelor de foc letale, de calibru 9 mm. S-a stabilit totodată că sunt în stare de funcţionare şi cele trei cartuşe calibru 9x19 mm, folosite cu ocazia stabilirii stării de funcţionare a pistolului. De asemenea, autorul expertizei a precuzat că arma face parte din categoria celor supuse  autorizării, aceasta şi muniţia aferentă fiind depuse la Camera de Corpuri Delicte din cadrul IPJ Alba. În cauză a fost încuviinţată de către un judecător şi efectuarea unei percheziţii domiciliare la domiciliul inculpatului pentru a se verifica dacă acesta deţine şi alte arme sau muniţii, în urma efectuării acesteia concluzionându-se că nu au fost găsite astfel de bunuri.

”(…) Inculpatul a arătat că recunoaşte învinuirea aşa cum i s-a adus prin actul de sesizare al instanţei, fiind de acord ca judecata să aibă loc doar pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale. (…) Instanţa se raportează şi la importanţa valorii sociale ocrotite şi pericolul social concret al infracţiunii, la modul de comitere a infracţiunii apreciind că pronunţarea unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii constituie un avertisment suficient pentru inculpat şi considerând că scopul pedepsei poate fi atins chiar şi fără privarea de libertate a inculpatului şi că aplicarea pedepsei constituie un avertisment suficient pentru a atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor faptelor sale astfel încât îndreptarea acestuia se poate realiza şi fără executarea efectivă a pedepsei, instanţa va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”, se precizează în motivarea hotărârii completului de judecată. În final, pedeapsa a fost de 2 ani şi 3 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe o perioadă de 3 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, bărbatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.

Citiţi şi:

 

FOTO Drumul spre satul din Alba cu 14 locuitori, modernizat cu 8 milioane de lei. Natura idilică de la Ocnişoara

 

Cum vedeau spionii CIA sistemul de transport din România anului 1954. Document desecretizat după 60 de ani

 

Revenire spectaculoasă în business. Angajaţii fabricii de condimente din Alba Iulia distrusă în incendiul devastator au reluat cea mai mare parte a activităţii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite