Ce înseamnă semnalele luminoase pe care le fac şoferii. Semnificaţia limbajului cifrat din trafic

Ce înseamnă semnalele luminoase pe care le fac şoferii. Semnificaţia limbajului cifrat din trafic

Şoferii au dezvoltat un veritabil limbaj prin care se avertizează şi îşi mulţumesc reciproc cu ajutorul luminilor maşinii.

Ştiri pe aceeaşi temă

O călătorie mai lungă sau mai scurtă cu maşina poate fi mai plăcută dacă şoferul cunoaşte limbajul specific transmis prin semnalele luminoase de către ceilalţi participanţi la trafic. Cele mai cunoscute şi mai folosite sunt semnalizarea drepta, semnalşizarea stânga, flash-uri succesive, flash scurt şi pornirea avariilor.
 
Semnal dreapta – Poţi să depăşeşti. Dacă autoturismul din faţă merge foarte încet, şoferul încurajează prin semnalul dreapta depăşirea. Dacă semnalizează înseamnă că drumul e liber şi nu vine nimic de pe contrasens. Oricum, semnalul şoferului din faţă trebuie luat doar drept sugestie, fiind necesară şi o asigurare din partea celui care depăşeşte
 
Semnal stânga – Nu depăşi! Dacă şoferul din faţă dă un scurt semnal stânga, avertizează în acest fel că nu e cazul unei depăşiti pentru că vine ceva de pe contrasens.
 
Flash-uri succesive de pe contrasens – Acesta este, probabil, cel mai cunoscut semnal cu luminile printre şoferi. Mesajul e simplu: ”este Poliţie în faţă”.
 
Flash scurt – Acest mesaj luminos însemană că pe şoferul care vine din faţă pe sensul opus de mers îl deranjează farurile maşinii.
 
Un alt mesaj luminos este reprezentat de pornirea avariilor când cel din spate merge cu faza lungă. Dacă cel din spate merge intenţionat cu faza lungă, poate fi un semn de nervozitate sau pur şi simplu nu ştie regulile de circulaţie. Poate fi atenţionat prin pornirea avariilor. Tot prin pornirea avariilor, şoferul din faţă transmite un mesaj de mulţumire pentru că a primit un avantaj în trafic.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: