Alba Iulia: Nu va mai exista minerit în Munţii Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Nu va mai exista minerit în Munţii Apuseni
Alba Iulia: Nu va mai exista minerit în Munţii Apuseni

Mineritul din Munţii Apuseni este foarte aproape de a dispărea după mai bine de 2000 de ani. Exploatarea minieră de la Roşia Poieni, singura unitate mineră care mai funcţiona, va fi închisă definitiv.

În ultimele luni au existat discuţii cu privire la redeschiderea exploatării de cupru, dar, până la urmă, societatea “Energo Mineral” SA Bucureşti a renunţat la contractul de asociere cu SC “Cupru Min” SA Abrud.
Detalii referitoare la decizia reprezentanţilor firmei din Bucureşti vor fi făcute publice luni, la Abrud, într-o conferinţă de presă.

Potrivit administratorului “Energo Mineral”, Luminiţa Popeia, contractul nu mai este valabil începând cu data de 2 iulie 2009. “Am luat decizia de a denunţa contractul datorită faptului că ne-am împiedicat în permanenţă de o rezistenţă absurdă în renegocierea contractului de cooperare. Energo Mineral SA a depus eforturi continue şi permanente pentru reluarea activităţii, în contextul economico-financiar al crizei mondiale şi al scăderii dramatice a cuprului la bursele internaţionale”, a declarat Luminiţa Popeia.
De cealaltă parte, reprezentanţii societăţii din Abrud afirmă că nu au existat motive pentru întreruperea colaborării. “Ne-am respectat toate obligaţiile faţă de ei. Nu au avut motive să îl denunţe. Acum ne mai cer şi bani în condiţiile în care trebuie să ne plătească ei nouă o sumă de ordinul milioanelor de euro”, a spus directorul de la “Cupru Min” SA, Nicolae Pavel.

Rată a şomajului de peste 60 la sută în Abrud

Închiderea minei este echivalentă cu “prăbuşirea” social-economică a oraşului Abrud.
“Avem o rată a şomajului de peste 60 la sută. Nu ştiu cum ne vom descurca în continuare”, a spus primarul Tiberiu Raţiu.
Exploatarea minieră din Abrud, care administrează uzina de preparare şi cariera de la Roşia Poieni, respective iazurile de decantare de la Valea Şesii şi Ştefanca, este în conservare de la sfârşitul  anului 2008. Cei aproape 400 de mineri care lucrau aici au fost trimişi pentru câteva luni în şomaj tehnic, însă în luna martie au fost concediaţi.
Pe parcursul lunii iunie au existat negocieri între reprezentanţii “Energo Mineral” şi cei ai “Cupru Min” pentru reluarea activităţii, însă s-au finalizat cu un eşec. Conducerea firmei din Bucureşti dorea transferul contractului pe o altă societate din consorţiul care a încheiat contractul de asociere cu exploatarea minieră din Abrud, în iunie 2007.
Este vorba despre “Ipronef” SA Bucureşti, firmă care, la fel ca şi “Energo Mineral” aparţine oamenilor de afaceri Horia Simu şi Horia Pitulea. Cei doi deţin aproape toate societăţile din România cu obiect de activitate în domeniul extracţiei şi prelucrării cuprului.

Investiţii promise, dar nerealizate

La Abrud şi Roşia Poieni, Horia Simu promitea acum doi ani investiţii de 155 milioane de euro în retehnologizare şi ecologizare. Nu s-a realizat nimic, decât doar activitatea de neutralizare a apelor acide care ajung în iazul de la Valea Şesii.

Situaţia de aici va reprezenta în continuare o problemă foarte delicată. În situaţia opririi activităţii de neutralizare, iazul devine o bombă ecologică pentru întreaga zonă a Munţilor Apuseni.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite