Fostul vicepreşedinte al PNL Hunedoara, Alin Simota, trimis în judecată de procurorii DIICOT Alba Iulia alături de alţi 13 membrii ai grupării infracţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a 14 inculpaţi din gruparea de cămătari Constantin Litera – Alin Simota, care a acţionat pe raza judeţului Hunedoara. O parte dintre inculpaţi se află în arest preventiv.

Cei 14 inculpaţi sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui  grup infracţional organizat, lipsire de libertate, şantaj în formă continuată, cămătărie în formă continuată, trafic de persoane în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals în declaraţii în formă continuată, instigare la vătămare corporală gravă. Procurorii DIICOT au sesizat Curtea de Apel Alba Iulia, ca instanţă competentă, iar primul termen se va desfăşura în 15 octombrie 2013.

Pe lângă omul de afaceri Alin Simota (fost vicepreşedinte al PNL Hunedoara) şi fostul bodyguard al acestuia, Constantin Litera, au mai fost trimişi în judecată: Litera Simina Mirela, soţia lui Cosntantin Litera, Moldovan Ioan Petru, Varodi Mihăiţă Mircea, Muntean Florin Ioan, Bota Gheorghe, Mihai Eminovici Ciobanu, Florin Voicu Micluţa, Penciuc Cătălin, Avram Zorin, Toma Cornelius Silvan, Anghelina Claudiu Alin şi Dincă Daniel.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, inculpaţii, în perioada anilor 2006 - 2012, au constituit un grup infracţional organizat, specializat în comiterea unor infracţiuni de şantaj şi fapte de violenţă. Gruparea a acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, unii dintre inculpaţi fiind prosperi oameni de afaceri din Valea Jiului, administrând societăţi comerciale şi finanţând activitatea unui club de fotbal, ai cărui jucători au fost şantajaţi pentru a renunţa la drepturile financiare pe care le aveau asupra clubului. Practic, inculpaţii îi obligau pe jucători să semneze convenţii nereale prin care se reziliau de comun acord contractele dintre clubul din Petroşani şi aceştia, părţile nemaiavând pretenţii una faţă de cealaltă începând cu data convenţiei de reziliere.

Grupul organizat era structurat în paliere de comandă şi execuţie, specializat în şantaje, sechestrări de persoane, „bătăi la comandă” (cele 16 persoane vătămate având nevoie de 60 - 100 zile îngrijiri medicale), cămătărie, iar activităţile acestuia au fost favorizate şi de către ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Hunedoara. Începând cu anul 2008, membrii grupării au fost implicaţi şi în comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune în dauna unor firme de asigurări, fiind îndrumaţi în acest sens de complici angajaţi în sistem. Prejudiciul creat astfel a fost de 400.000 ron şi 100.000 euro, în cauză fiind dispuse măsuri asiguratorii.

Cu privire la activităţile de cămătărie, procurorii susţin că împrumuturile erau acordate cu o anumită dobândă lunară sau săptămânală, până la 20%. În general, nu se prevedea un termen de restituire, condiţia fiind ca împrumutatul să plătească lunar dobânda (ex. la 10.000 euro trebuia să plătească 1.000 euro pe lună), iar la final, să dea suma împrumutată integral. În cazul în care datornicii nu plăteau dobânzile solicitate, asupra lor se exercitau acte de violenţă verbală şi fizică, fiind deposedaţi  de  bunuri mobile sau imobile şi sume de bani, sau trimişi forţat la muncă, în Libia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite