Agenţiile de dezvoltare regională devin autoritate de management pentru POR. Investiţii Teritoriale Integrate în Apuseni şi Ţara Făgăraşului

Agenţiile de dezvoltare regională devin autoritate de management pentru POR. Investiţii Teritoriale Integrate în Apuseni şi Ţara Făgăraşului

Regiunile de dezvoltare ale României

Agenţiile de dezvoltare regională vor avea două noi atribuţii majore în procesul de dezvoltare a regiunilor pe care le administrează din punct de vedere a implementării Programului Operaţional regional (POR).

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui proiect de lege aprobat joi, 10 iunie, de Camera Deputaţilor, agenţiile de dezvoltare regională vor deveni Autoritate de Management pentru viitoarele fonduri europene derulate prin Programul Operaţional Regional 2021-2027. De asemenea, acestea vor coordona, tot în calitate de Autoritate de Management, Investiţiile Teritoriale Integrate (ITI) cuprinse în Programul  Naţional  Pilot de Descentralizare şi care vor fi finanţate tot din fonduri europene. Proiectul de lege va merge pentru promulgare la preşedinte.
 
Astfel, Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru va fi Autoritate de Management pentru coordonarea Investiţiilor Teritoriale Integrate (ITI) pentru zona Munţilor Apuseni şi pentru un areal de la graniţa judeţelor Sibiu şi Braşov. Pentru prima dintre aceste zone, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Moţii Ţara de Piatră” va avea calitatea de organism de implementare, iar pentru celălalt areal acest rol va aparţine Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea ”Ţara Făgăraşului”.
 
În baza acestei legi, Secretariatul General al Guvernului şi Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de iniţiatori, împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, vor demara demersurile legale necesare includerii zonelor ca teritorii în care se aplică ITI, cu finanţare din fonduri europene 2021-2027, în termen de 15 zile calendaristice de la publicarea legii în Monitorul Oficial al României. Pentru fiecare ITI se va aloca o sumă specifică, în baza unui calcul procentual în raport cu suprafaţa, numărul de localităţi  şi numărul de locuitori din judeţele aferente zonei. Până în prezent, zonele ITI pentru care există proiecte de finanţare sunt Delta Dunării şi Valea Jiului.
 
Investiţiile teritoriale integrate sunt instrumente de dezvoltare teritorială care presupun existenţa unei strategii de dezvoltare teritorială integrată aferentă unui teritoriu desemnat, a unui set de acţiuni care pot fi puse în aplicare pentru atingerea obiectivelor stabilite prin strategia de dezvoltare teritorială integrată, şi a unor mecanisme de guvernanţă pentru gestionarea investiţiilor teritoriale integrate. Practic, ITI sunt subprograme care cuprind măsuri integrate multi-dimensionale
 
Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2021-2027
De asemeena, începând cu perioada de programare financiară 2021-2027, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru va fi Autoritate de Management pentru viitoarele fonduri europene derulate prin Programul Operaţional Regional 2021-2027, fonduri care se vor investi în cele şase judeţe ce fac parte din Regiune: respectiv Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. 
 
Practic, procesul de descentralizare început în 2004 prin Legea 315 se va definitiva prin aprobarea acestei legi prin care regiunile din România vor avea un buget specific, alocat şi gestionat la nivel regional, care se va investi în funcţie de nevoile locale şi judeţene, pentru o mai bună dezvoltare regională. Pentru regiunile din România, legea adoptată în Parlament duce la atingerea principiilor care au justificat constituirea lor, respectiv descentralizarea procesului de luare a deciziilor, de la nivelul central/guvernamental, spre cel al comunităţilor regionale; parteneriatul între toţi actorii implicaţi în domeniul dezvoltării regionale. În plus, planificarea - procesul de utilizare a resurselor (prin programe şi proiecte) în vederea atingerii unor obiective stabilite şi cofinanţarea proiectelor – respectiv contribuţia financiară a diverşilor actori implicaţi, vor duce la o mai bună şi mai sigură realizare a programelor şi proiectelor de dezvoltare regională. 
 
”Experienţa publică a ultimelor două decenii a dovedit că ADR-urile sunt mai apropiate de oameni, deoarece lucrează direct cu autorităţile publice locale, cu ONG-uri şi cu sute şi mii de firme private, motiv pentru care vom gestiona şi fondurile alocate dezvoltării Munţilor Apuseni sau Ţării Făgăraşului. Suntem o instituţie prezentă în regiune, avem un parteneriat foarte larg şi stabil regional, iar din 1999 am fost lângă cei ce au avut şi au nevoie de noi. Suntem deschişi şi sperăm să stabilim o comunicare şi mai bună, astfel încât atragerea de fonduri europene la nivelul celor şase judeţe din regiunea noastră să fie şi mai eficientă”, spune Simion Creţu, director general ADR Centru.
 
Această lege vine ca un răspuns la nevoia de simplificare şi nevoia de a reduce sarcina administrativă, printr-o mai bună coordonare pentru funcţia de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional. Pentru viitoarea perioadă de programare financiară, 2021-2027, portofoliul de proiecte ce va susţine dezvoltarea infrastructurii rutiere, a celei sociale, de sănătate, educaţională, dar şi a mediului privat, precum şi dezvoltarea urbană a oraşelor, vor fi gestionate mai eficient de ADR-uri. De asemenea, ghidurile solicitantului, dar şi activitatea de implementare, monitorizare şi plată a cheltuielilor din proiectele finanţate, vor fi coordonate de către Agenţiile de Dezvoltare Regională ce vor propune şi coordona câte un Program Operaţional Regional personalizat la nevoile fiecărei regiuni. 
 

Citiţi şi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările