Administrator al unei firme din Sebeş, acuzat de evaziune după ce a înregistrat 27 de facturi false. Ce decizie a luat instanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorul unei societăţi comerciale din Sebeş s-a ales cu dosar penal şi o condamnare cu suspendare după ce a înregistrat în contabilitatea firmei zeci de facturi fictive, determinând, astfel, un prejudiciu de peste 33.000 de lei la bugetul de stat.

O. Dorin a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de evaziune fiscală în 19 ianuarie 2019, iar la sfârşitul lunii septembrie a fost pronunţată prima hotărâre, la Tribunalul Alba. În sarcina acestuia s-a reţinut faptul că în calitate de administrator al unei firme, în perioada anilor 2014 – 2015, a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii un număr total de 27 facturi fictive emise în numele altor societăţi care nu au la bază operaţiuni comerciale reale, cauzând un prejudiciu total în cuantum total de 33.586 lei, din care 7.784 lei reprezintă impozit pe profit iar 25.802 lei reprezintă TVA.

Cele 27 de facturi false au reprezentat achiziţii fictive de mărfuri în cuantum total de 103.544 lei (83.502 lei bază şi TVA de 20.042 lei) emise în numele unor furnizori care nu au confirmat relaţiile comerciale prin declaraţiile informative depuse la organele fiscale.

”Din punct de vedere al laturii obiective, elementul material al infracţiunii săvârşite de inculpat constă în acţiune, respectiv în înregistrarea în contabilitatea societăţii, în perioada 2014 - 2015, a unor cheltuieli care nu au la baza operaţiuni reale, aferente unui număr de 27 facturi fictive. Urmarea imediată constă în starea de pericol creată cu privire la prelevarea veniturilor publice şi îndeplinirea obligaţiilor fiscale de către contribuabil. Legătura de cauzalitate dintre elementul material şi urmarea imediată rezultă «ex re», din însăşi materialitatea faptei, fiind vorba de o infracţiune de pericol. Din punct de vedere al laturii subiective, inculpatul a săvârşit infracţiunea cu intenţie directă, urmărind sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale”, astfel motivează judecătorul hotărârea prin care l-a condamnat pe administrator la 8 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe o perioadă de 2 ani.

Pe durata termenului de supraveghere bărbatul de 45 de ani trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate şi să presteze un număr de 60 zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. Instanţa a mai dispus anularea facturilor false în baza cărora s-a comis infracţiunea. Decizia a fost contestată atât de către administrator, cât şi de ANAF.

Citiţi şi:

 

Cum au ajuns doi părinţi să-şi dea în judecată propria fiică. „Gaura“ de 260.000 de lei făcută de prietenul tinerei

 

Ce mâncare primeau deţinuţii politic în închisorile comuniste: „Copite, buze, pieliţe şi capete de animale care nu s-ar fi dat nici măcar câinilor“

 

Întrebări fără răspuns şi o viaţă curmată la doar 18 ani. Cum a ajuns să se sinucidă o adolescentă, cu cureaua tatălui său

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite