Ţeparul „strategic” Ede Erdely a scăpat de dosarul privind devalizarea fabricii de alcool din Ozun. Judecătorii din Alba au constatat prescrierea faptelor

Ţeparul „strategic” Ede Erdely a scăpat de dosarul privind devalizarea fabricii de alcool din Ozun. Judecătorii din Alba au constatat prescrierea faptelor

Ede Erdely într-o fotografie de arhivă

Ţeparul „strategic” Ede Erdely, afacerist controversat din Braşov cu origini în Covasna, a scăpat de un dosar în care era judecat pentru devalizarea unei societăţi comerciale cu 1,5 milioane de lei. Judecătoria Alba Iulia a constatat, în 25 aprilie prescrierea faptelor ce datează din 2001. Dosarul se judecă de 12 ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Societatea devalizată de Ede Erdely este Spirt Amidon SA Ozun din judeţul Covasna. Afaceristul a fost trimis în judecată în anul 2002, împreună cu fratele său Janos Erdely şi administratorul societăţii, Constantin Dună. În mai 2002, aceştia au fost trimişi în judecată, ţeparul fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional şi instigare la delapidare, evaziune fiscală şi fals, iar ceilalţi doi pentru delapidare, evaziune, fals, uz de fals şi asociere la comiterea de infracţiuni. Dosarul a ajuns în Alba în 2008, după ce s-a ”plimbat” la instanţe din Covasna şi Mureş.
 
În 2007, Tribunalul Alba l-a condamnat pe Ede Erdely la 10 ani de închisoare. Fratele acestuia a primit 5 ani, iar administratorul a fost condamnat la 3 ani de închisoare. Curtea de Apel Alba Iulia a decis, ulterior, rejudecarea dosarului, soluţie menţinută şi de ÎCCJ. Cauza a fost re-înregistrată în 2010 la Judecătoria Alba Iulia, instanţă stabilită ca şi competentă pentru judecarea cauzei. Infracţiunea de constituire a unui grup infracţional a fost schimbată, în cazul inculpatului Ede Erdely, în cea de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. După aproape patru ani, instanţa din Alba Iulia i-a achitat pe cei trei inculpaţi, ca urmare a prescrierii faptelor, potrivit noului Cod Penal.
 
”Achită inculpaţii pentru săvârşirea infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, ca urmare a dezincriminării faptei. Încetează procesul penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Lasă nesoluţionată acţiunea civilă”, se afirmă în minuta instanţei de judecată. Chiar dacă decizia mai poate fi contestată, soluţia definitivă este previzibilă. În 2001, Ede Erdely deţinea împreună cu concubina sa Ţădărică Marcela şi cu fratele său Erdely Janos, circa 28% din acţiunile SC Spirt Amidon Ozun SA. În acest scop, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Curţii de Apel Braşov, Ede Erdely a pus la cale o manevră cu depozitul de cereale din Ozun scos la vânzare de SC Comcereal SA.
 
Activul a fost cumpărat cu 110.000 lei pe numele unui sirian, Souhil Mahouk, care l-a revândut la scurt timp societăţii „Spirt Amidon” SA, pentru 4,9 milioane de lei. Cum însă societatea nu avea în conturi atâţia bani, administratorul unic Dună Constantin - unul dintre oamenii de încredere ai lui Ede Erdely, ca unchi al concubinei acestuia - a încheiat cu Erdely Janos, un contract fictiv de înprumut pentru cele 4,9 milioane, cu o dobândă de 53% pe an. Documentul a fost înregistrat în contabilitate simultan cu contractul de vânzare-cumpărare dintre sirianul Souhil Mahouk şi SC „Spirt Amidon” SA. Ulteior, Erdely Janos a „recuperat” imediat 1,55 milioane de lei, scoşi din conturile societăţii cu motivul de acoperii o parte din dobânda la împrumutul fictiv. Banii nu au mai ajuns la Ede Erdely, pentru că între timp au intrat pe fir procurorii, care au confiscat cele 1,55 milioane lei şi l-au reţinut pe Ede Erdely, împreună cu Erdely Janos şi Dună Costantin.
 
Ede Erdely a fost considerat de presă „ţeparul strategic” al fostelor Agromecuri. Afaceristul a achiziţionat mai multe astfel de societăţi în Covasna, Vrancea, Dolj pe care, a fost acuzat că, le-a devalizat sistematic. Nici băncile nu au scăpat de ingineriile afaceristului. BCR Covasna i-a acordat credite de 2,5 milioane de dolari în contul unui grup de firme care nu aveau condiţiile necesare pentru a contracta un astfel de împrumut. Prejudiciul băncii s-a cifrat la un milion de dolari. În prezent, afaceristul locuieşte în Braşov unde derulează afaceri în domeniul imobiliar. În urmă cu un an, în mai 2013, a cumpărat ultimele active de la Rulmentul Braşov.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: