Vacanţă la capătul Deltei Dunării. Cum ajungi acolo, ce preţuri sunt, ce poţi să faci şi să vezi în zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul Dunavăţu de Jos este cel mai îndepărtat loc din Deltă unde poţi ajunge cu maşina FOTO: Delta Resort&Spa
Satul Dunavăţu de Jos este cel mai îndepărtat loc din Deltă unde poţi ajunge cu maşina FOTO: Delta Resort&Spa

Cu peisaje fabuloase, preparate culinare excelente şi oameni buni de pus la rană, Delta Dunării este o destinaţie de vacanţă de neuitat şi de repetat. Am petrecut patru zile de neuitat în satul Dunavăţu de Jos, cel mai îndepărtat loc din Deltă unde se poate ajunge cu maşina

Satul Dunavăţu de Jos, din comuna Murighiol, este situat la aproximativ 370 de kilometri de Bucureşti şi unul dintre marile sale avantaje este acela că este cel mai îndepărtat loc din Delta Dunării unde poţi ajunge cu maşina. 

Din Bucureşti şi până la Dunavăţu de Jos faci, cu tot cu popasuri, maximum cinci ore. Drumul este lung, însă marea supriză plăcută este asfaltul impecabil peste tot, chiar şi după ce ajungi în comunele îndepărtate din zona Deltei Dunării.

Dacă nu ai mai fost în zona Dunavăţu de Jos, este foarte indicat să ai GPS-ul, Waze ori Google Maps activate. Nu de alta, dar în câteva sate trebuie să te abaţi de la drumul principal să o iei cu maşina pe anumite străzi pentru a ajunge la destinaţia mult dorită.

Dacă simţiţi nevoia unui popas, unul dintre cele mai indicate locuri este chiar înainte de a intra în oraşul Babadag. Pe partea dreaptă, la marginea unei păduri, se află Popasul 2 Iepuraşi. 

Un loc tocmai bun pentru a reîncărca bateriile timp de câteva minute. La respectivul popas, cei mici se pot delecta vizitând o minifermă de animale, unde pot vedea, printre altele, struţi, iepuri sau căprioare.

De la Babadag până la Dunavăţu de Jos mai aveţi de parcurs aproximativ 65 de kilometri. Ca prim reper pentru a merge pe drumul cel bun, vă puteţi lua benzinăria Petrom aflată la mai puţin de doi kilometri după ce aţi intrat în oraş. Pentru a merge în direcţia dorită trebuie să o luaţi în dreapta benzinăriei, iar după câteva sute de metri să viraţi dreapta, urmând indicatorul spre Enisala. În caz că treceţi prin stânga benzinăriei veţi merge pe drumul spre Tulcea. Iar asta va însemna un ocol suplimentar şi minute bune pierdute. 

Curăţenie ca în Vest şi drumuri impecabile

De cum ajungi în Murighiol, comuna în care se află satul Dunavăţu de Jos, te impresionează curăţenia străzilor, florile puse aproape în faţa fiecărei curţi, asfaltul şi trotuarele ca în palmă, precum şi faptul că pubelele de gunoi sunt foarte dese. Şi tot la Dunavăţu de Jos au un şarm aparte casele tradiţionale (vopsite în verde sau albastru) cu acoperişuri din stuf.

casa dunavatu de jos

Etimologic, Murighiol înseamnă „lacul furnicilor”, numele provenind din limba turcă. Cunoscut ca sat pescăresc de multe decenii, Dunavăţu de Jos îşi trage numele din limba slavă. Denumirea satului înseamnă „Dunărea Mică”.

canal dunavat

De la Dunavăţu de Jos, aflat la 46 de kilometri de Tulcea, se poate merge cu ambarcaţiuni cu motor pe canalele din apropiere şi pe Lacul Razim. 

Braţul Dunavăţ, pe care se află satul, este frecventat de numeroase ambarcaţiuni şi reprezintă, totodată, o importantă arteră de interes turistic deoarece face legătura între două braţe importante ale Dunării – Sfântu Gheorghe şi Sulina. 

Cât costă cazarea şi mâncarea

Preţurile la cazare în Dunavăţu de Jos pornesc de la 120 lei şi pot sări de 700 lei pe noapte în cazul resortului de patru stele Egreta. Noi am ales să stăm timp de patru nopţi la Delta Resort & Spa, o pensiune impecabilă, cu camere spaţioase, mâncare foarte bună, cu o terasă mare, piscină exterioară şi interioară şi debarcader propriu, canalul Dunavăţ fiind doar la un metru de complex. 

În perioada în care am stat acolo ne-a impresionat şi personalul foarte amabil şi cald, ce te făcea să te simţi ca acasă în vacanţă. De altfel, oamenii sunt foarte de treabă peste tot în Dunavăţu de Jos. La Delta Resort & Spa, o cameră triplă cu mic dejun costă 330 lei pe noapte, iar camera dublă este 250 de lei.

delta resort spa dunavatu

În ceea ce priveşte mâncarea la Delta Resort&Spa, o saramură de crap cu mămăligă costă 25 de lei, o porţie de icre de ştiucă- 20 lei, iar fileul de şalău „Constandine” (un deliciu!) costă 35 lei. În caz că doriţi o ciorbă de perişoare de peşte sau una de burtă de somn, preţurile variază între 17 şi 20 de lei.  Şi vinul casei (provenind din zona Măcin) este unul fără cusur şi costă 20 lei carafa de un litru (alb sau roze).

Beverly Hills-ul păsărilor

Şi cum o excursie în Delta Dunării trebuie să includă neapărat şi o plimbare pe canele, excursiile pornesc de la 30 lei ora pentru grupuri de minimum 10 persoane. O excursie până la plaja sălbatică Perişor costă 100 lei pentru adulţi şi 50 lei copiii.

În prima zi am mers pe canale aproape două ore, ajungând inclusiv pe lacul Solomon şi prinzând şi o ploaie zdravănă de un sfert de oră. Însă la câtă magie degajă zona nici nu mai contează câteva milioane de picături de ploaie. Pentru că Delta Dunării este cu siguranţă un loc pe care până şi Raiul este invidios.

lebede delta dunarii

Delta Dunării fascinează, hipnotizează mai ceva ca o ibovnică. Privim cu nesaţ în toate direcţiile şi luam supradoze de nuanţe de verde ce ne conving iar şi iar că natura este cel mai talentat pictor. Pe traseu vedem mii şi mii de cormorani, lebede, lişiţe şi mai puţini pelicani ca de obicei. În Deltă este fără îndoială Beverly Hills-ul păsărilor. Este locul unde frumuseţea şi-a făcut nenumărate cuiburi.

Vizită la ruinele fortăreţei medievale Enisala

De la Dunavăţu de Jos poţi face o excrursie până la Enisala, pentru a vedea ruinele fortăreţei medievale. Sunt 55 de kilometri de mers, iar distanţa o parcurgi în cel mult o oră. Intrarea la ruine costă 1 leu pentru copii, elevi şi studenţi şi 3 lei pentru adulţi. Fortăreaţa a fost construită de Republica Genova sub numele de Bambola sau Pampolo.

fortareata enisala

Ruinele fortăreţei medievale Yeni-Sale pe un deal calcaros care domină zona lacurilor Razim şi Babadag. Fortăreaţa a fost pentru prima dată menţionată cu numele de Yeni-Sale în secolul al XV-lea, în cronica lui Sükrüllah. În perioada 1397 – 1418, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea a făcut parte din sistemul defensiv al Ţării Româneşti. 

După cucerirea Dobrogei de către turci la 1419 - 1420, aici a fost instalată o garnizoană otomană. Ulterior, din cauza înaintării stăpânirii turceşti dincolo de gurile Dunării, până la Cetatea Albă şi Chilia (1484) şi ca urmare a formării cordoanelor de nisip ce separă lacul Razim de Marea Neagră, cetatea a fost părăsită. Ulterior, fortăreaţa a căzut în ruine.

Plaja sălbatică plină de ţânţari

O altă plimbare foarte interesantă pe care o poţi face de la Dunavăţu de Jos pe canale este până la plaja sălbatică de la Perişor, aflată la aproximativ 30 de kilometri de sat. Drumul cu barca cu motor durează aproximativ două ore şi pe traseu faci şi o mică haltă pe lacul Razim pentru a admira milioane de păsări şi nuferi.

plaja perisor

Plaja Perişor pare un loc desprins dintr-o poveste. Este îngustă de doar câţiva metri şi arhiplină de scoici, iar resturile de butuci aduşi pe mal de valuri te duc cu gândul la un peisaj demn de aventurile lui Robinson Crusoe. Singura problemă, şi una cu adevărat deranjantă, a fost că în ziua în care am ajuns pe plaja Perişor, acolo erau milioane de ţânţari, asta şi din cauza ploilor dese. 

Oricât de mult încercai să te protejezi cu diverse haine, ţânţarii îşi făceau loc pe piele cu o îndârjire fără seamăn. Peisajul era demn cumva de un remake la „Păsările” Lui Hitchcock, cu titlul probabil „Ţânţarii”. Iar insectele ne-au făcut să ne retragem de pe plajă în mai puţin de un sfert de oră.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Peste 100 de păsări flamingo au fost observate în Delta Dunării

Cele mai frumoase trasee turistice din Delta Dunării

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite