Studiu: câţi bani alocă românii pentru  vacanţa de vară şi ce destinaţii preferă

Studiu: câţi bani alocă românii pentru  vacanţa de vară şi ce destinaţii preferă

FOTO 123 RF

Un studiu recent efectuat de echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro dezvăluie câţi bani sunt dispuşi românii să cheltuie în vacanţele de vară şi care sunt destinaţiile preferate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Studiul efectuat de momondo.ro arată că 72% dintre români şi-au propus să cheltuie peste 2000 lei în vacanţa de vară, iar peste jumătate dintre respondenţi (53%) au afirmat că bugetul familiei alocat pentru călătoria din timpul verii depăşeşte 3000 lei, adică un salariu mediu net din România.
 
Românii cred cu tărie în puterea unei vacanţe, de aceea alocă sume semnificative din salariul lor pentru călătoria din timpul verii care le va încărca bateriile pentru încă un an. Concurenţa între companiile de zbor face ca efortul de a pune bani în puşculiţă în fiecare lună să fie răsplătit cu destinaţii atractive. De asemenea, hotelurile încearcă să atragă noi clienţi prin reduceri de preţuri sau includerea în preţ a unor servicii, precum spa, masaj, tururi ghidate sau petreceri tematice. 
 
Unde îşi propun românii să călătorească în vara 2019
 
Cei mai mulţi (66%) dintre participanţii la studiu îşi doresc o călătorie care să includă şi câteva zile de stat pe plajă. Timpul petrecut pe malul mării, fie că implică lupte cu valuri sau doar cărţi citite pe şezlong, răzbună toate orele de stat la birou din lunile precedente.

Dar există şi o altă categorie de oameni, puţin peste o treime, care preferă drumeţiile montane şi aerul curat, mai ales dacă locuiesc într-un oraş înfierbântat, cu temperaturi văratice mult mai neprietenoase decât cele din păduri, se arată în studiul efectuat de Momondo. 

Tot la fel de mulţi îşi doresc un city break în lunile de vacanţă. Probabil că nu au de gând să renunţe la plajă sau la trasee montane, dar au fost chibzuiţi cu cheltuielile de peste an şi cu planificarea vacanţei, deci îşi pot propune să descopere şi un oraş din Europa, într-o excursie de weekend.

Doar 1% dintre respondenţi au afirmat că nu îşi propun să călătorească în vara acestui an, fiind cel mai mic procent dintre cele 22 de naţionalităţi care au participat la sondaj.

Turismul autohton se bucură în continuare de pe urma deciziilor spontane de a pleca într-o călătorie, dar destinaţiile din afara ţării predomină în alegerile făcute din timp. Peste jumătate (54%) dintre cei intervievaţi se aşteaptă să petreacă vacanţa de vară în România. 

Pentru ceilalţi, plajele şi coastele de la Marea Mediterană sunt foarte apreciate, iar companiile de zbor se întrec în oferte către astfel de locaţii. De exemplu, un zbor dus-întors către Atena în luna iunie are acum un cost mediu de aproximativ 50 de eur/persoană.
 
Sfaturi pentru a profita cât mai bine de economii
 
Planifică-ţi din timp călătoria

Lunile de vară sunt opţiunile cel mai des folosite pentru călătorii, iar preţurile vacanţelor în această perioadă sunt uşor de anticipat datorită constanţei lor. Prin urmare, pentru a beneficia de cele mai mici preţuri la bilete de avion sau hoteluri rezervările trebuie făcute cât mai repede cu putinţă. Ofertele early booking sunt mult mai atractive decât cele last-minute privind această perioadă.
 
Alege atent perioada de vacanţă

Cei mai mulţi turişti îşi planifică vacanţele între 1 iulie şi 31 august, iar asta face ca preţurile să fie mai mari în aceste două luni. Costurile reduse şi lipsa aglomeraţiei vor fi beneficiile celor care aleg să plece în vacanţă în lunile iunie sau septembrie. Temperaturile sunt la fel de bune pentru plajă, iar banii economisiţi pot finanţa şi un alt weekend la munte sau un city break.
 
Încearcă destinaţii noi

În general, vacanţele tind să fie petrecute în locurile cele mai cunoscute, pentru a satisface o parte din nevoia de siguranţă a investiţiei. Dar foarte multe destinaţii superbe nu au devenit încă arhicunoscute, ceea ce aduce mai multe beneficii: preţuri mai mici, privelişti superbe, lipsa aglomeraţiei, oameni primitori. Funcţia „Pretutindeni“ din secţiunea de căutări de zboruri este o sursă foarte bună pentru a descoperi destinaţii la care nu te-ai fi gândit, corespunzătoare bugetului tău.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: