Românii îşi anulează vacanţele în Franţa, deşi ofertele au scăzut cu 25%: cum se schimbă opţiunile turiştilor după atentate şi care sunt destinaţiile sigure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele luni au avut loc atentate teroriste în multe ţări care se aflau până acum în topul preferinţelor pentru turiştii români. Egiptul, Turcia, Tunisia, iar recent şi în Franţa. Toate aceste destinaţii sunt de acum nesigure, iar turiştii se reorientează către alte destinaţii, observă specialiştii în turism.

În Franţa a fost decretată stare de urgenţă, iar autorităţile se tem încă de noi atacuri teroriste. Turismul reprezintă aproximativ 8% din economia ţării, iar anul trecut peste 22 de milioane de turişti din întreaga lume au vizitat Parisul. Capitala Franţei este unul dintre cele mai vizitate oraşe din lume, iar în preajma sărbătorilor de iarnă numărul vizitatorilor creşte şi mai mult. Totul pare să se fi schimbat însă după atentatele teroriste din 13 noiembrie, soldate cu 132 de morţi şi peste 300 de răniţi.

Chiar dacă multe obiective turistice care au fost iniţial închise s-au redeschis acum, teama persistă încă pe străzile Parisului, iar starea de urgenţă s-ar putea menţine chiar şi trei luni, scrie Travel and Leisure. Prin urmare, mulţi turişti au anulat deja sau se gândesc să-şi anuleze concediile programate aici.

Starea de urgenţă presupune prezenţa foarte vizibilă a forţelor de ordine şi a armatei pe stradă, verificări mult mai stricte la frontieră, posibile întârzieri ale curselor de tren sau aeriene.

Pentru Paris, rezervările în scop turistic au scăzut aproape de zero

Un sondaj realizat imediat după atentatele de la Paris arată că unul din cinci directori de corporate travel îi vor sfătui pe clienţi să evite Parisul  în perioada următoare. Studiul a cuprins 84 de agenţii de turism din 17 ţări.

Şi turiştii români se văd în faţa unei dileme: să anuleze concediul deja plătit la Paris, sau să rişte şi să plece în excursia mult visată? Consultantul în turism Ciprian Enea spune că pericolul este foarte mare şi că mulţi români au renunţat deja la serviciile turistice cumpărate pentru Paris:

„Traversăm un moment foarte dificil, autorităţile se aşteaptă la noi atentate, la noi probleme. Semnalele negative vin chiar dinspre autorităţi, aşadar este firesc ca turiştii din toată lumea să se gândească de două ori înainte de a merge la Paris în perioada imediat următoare. Cei care aveau intenţia să meargă acolo tind să-şi amâne călătoria, iar cei care aveau deja cumpărate servicii turistice la Paris înclină şi ei în procent destul de mare să renunţe sau să amâne aceste călătorii. E greu de făcut însă o estimare”.

Potrivit agenţiei online de turism Paravion, rezervările în scop turistic pentru Paris au scăzut aproape de zero în ultimele zile, după atentatele de vineri. Cu toate acestea, tur operatorii francezi au ieftinit pachetele turistice în medie cu 25%, în încercarea de a atrage în continuare turişti. La rândul lor, hotelierii au scăzut tarifele chair şi cu 50%.

Românii care au decis să plece totuşi la Paris în această perioadă sunt cei care merg în interes de afaceri. Multe curse aeriene spre Paris au fost anulate sau redirecţionate spre alte oraşe, modificările fiind valabile în luna noiembrie, dar şi în decembrie, precizează comunicatul emis de Paravion.

Din păcate, în cazul unei situaţii de criză majoră cum este acum la Paris, turiştii care îşi anulează concediul nu pot fi siguri că îşi vor recupera integral banii. Decizia nu aparţine agenţiei de turism, ci hotelurilor din Franţa şi companiilor aeriene, explică Ciprian Enea:

„Decizia de anulare nu depinde de agenţiile de turism. Ele, după ce au încasat banii pentru serviciile turistice, au şi plătit în procent de peste 95% către companiile aeriene sau hoteluri, deci decizia recuperării banilor sau serviciilor în caz de renunţare sau amânare aparţine companiilor aeriene şi hotelierilor. Noi aşteptăm semnalele dinspre aceste zone, să vedem dacă se pot amâna unele vacanţe, eventual să plătim penalizări mai mici, apoi vom anunţa turiştii”.

La rândul său, agenţia Paravion precizează că este totuşi posibilă modificarea gratuită a perioadei de călătorie de pe biletele de avion cumpărate pentru Paris, chiar dacă în mod normal orice schimbare este penalizată. Companiile aeriene au decis să facă această excepţie de la regulă, având în vedere situaţia de criză din Franţa.

Românii care au cumpărat bilete de avion spre Paris de la compania TAROM în perioada 14-22 noiembrie pot cere amânarea călătoriei, iar contravaloarea călătoriei se va oferi sub formă de credit care să fie utillizat ulterior penru o altă destinaţie operată de TAROM.

De asemenea, cei care au cumpărat biletele de la companiile aeriene Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines, Air France, până pe data de 13 noiembrie inclusiv, pot cere gratuit reprogramarea zborului.

Niciun oraş nu poate înlocui Parisul, dar totuşi...

Parisul este o destinaţie care cu greu ar putea fi înlocuită de o alta. Obiectivele turistice de aici sunt unice în lume, la fel şi atmosfera urbană, care atrage milioane de turişti în fiecare an. Capitala Franţei este oraşul iubirii, dar şi al delicateselor culinare şi al magazinelor de lux. Cu toate acestea, pentru a fi în siguranţă turiştii se pot reorienta spre alte oraşe, la fel de frumoase şi interesante, crede Ciprian Enea:

„Nu există un alt Disneyland în Europa, dar turiştii interesaţi de parcurile de distracţii pot alege Lego Land sau alte parcuri similare din Europa, chiar dacă acestea sunt mai mici. Cei care vor shoppping de lux pot alege Roma, Milano sau Amsterdam. Iar cei care erau interesaţi de atmosfera urbană pot alege o altă capitală europeană, de exemplu Londra sau Madrid, poate chiar Barcelona. Roma ar putea ispiti turiştii care nu mai au curajul să meargă la Paris.”

Dubai, Grecia sau Iordania în loc de Tunisia sau Egipt

Până de curând, mulţi români alegeau ca destinaţii de vară sau chiar şi de iarnă Tunisia, Marocul sau Egiptul, ţări unde puteau face plajă chiar şi de Revelion. În plus, aici puteau beneficia de servicii turistice deosebite la preţuri accesibile, iar cei pasionaţi de istorie putea vizita numeroase obiective turistice. Amatorii de aventură porneau în explorări prin deşert pe cămile sau în Jeep-uri, în timp ce turiştii interesaţi de chilipiruri luau cu asalt bazarurile pentru a negocia cel mai bun preţ.

Totul s-a schimbat însă, iar cererea pentru aceste destinaţii a scăzut foarte mult, spune consultantul în turism Ciprian Enea:

„Egiptul tinde să fie înlocuit de Dubai, dar sperăm ca de anul viitor să avem din nou semnale bune dinspre Egipt. Era o destinaţie foarte cerută, este unică, nu vom întâlni piramidele, Marea Roşie, Luxorul, Karnakul în altă ţară, acestea sunt obiective irepetabile”.

În loc de Tunisia şi Egipt, românii pot alege în vara anului viitor Grecia, unde există foarte multe destinaţii deosebite: „Grecia cred că va continua să fie vedeta sezonului 2016. Au foarte multe insule, dar şi destinaţii pe continent, în fiecare an apare o nouă destinaţie pe Grecia, un charter nou, cu avionul sau cu autocarul”, precizează Ciprian Enea.

Prin urmare, Grecia rămâne o alegere foarte bună pentru orice categorie de turişti. Are hoteluri de lux şi servicii impecabile, dar şi variante ieftine, de 3 stele, preferate de obicei de turiştii care vor să se plimbe foarte mult, să descopere farmecul Greciei. Această ţară are de toate: plaje frumoase, ruine antice, castele medievale, taverne încântătoare, iar toate acestea se găsesc foarte aproape de România.

O altă variantă pentru cei care vor să meargă într-o ţară arabă este Iordania, o destinaţie considerată deocamdată sigură.

„Rămâne de văzut dacă vom reuşi să avem o cursă charter. Ministerul turismului din Iordania vrea să promoveze destinaţia, dar mai este mult de investit în marketing pentru a fi o alternativă cu adevărat bună. Nu va putea să înlocuiască Egiptul sau Tunisia, este mult de lucrat pana la a deveni un produs turistic pe placul românilor”, a declarat Ciprian Enea.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite