Lisabona, oraşul meu de suflet!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lisabona, oraşul meu de suflet!
Lisabona, oraşul meu de suflet!

Capitala Portugaliei, unde miroase atât de frumos a flori, a bezele şi a mâncare proaspăt gătită, este un loc care te momeşte la fiecare pas cu tot felul de delicii culturale şi culinare. Pentru a vizita Lisabona, aveţi nevoie de trei lucruri: încălţări comode, o hartă a oraşului şi o sticlă cu apă în rucsac. Mai aveţi nevoie şi de picioare sănătoase, pentru că e mult de mers şi sunt atâtea de văzut.

Ca orice turist care are fluturi în stomac când se gândeşte la o vacanţă de vis la 3.000 de kilometri depărtare de casă, am căutat pe Google ce avea să-mi ofere Lisabona timp de o săptămână.

Nu voiam să ratez nimic: nici cel mai vechi cartier al oraşului, Alfama, nici castelul São Jorge, nici Basilica Estrela, nici Mănăstirea San Jeronimo din Belém sau faimosul Oceanariu. În prima zi, am mers patru ore încontinuu, apoi de la şase până la opt-nouă ore. A patra zi, am mers şchiopătând. Dar nu m-am dat bătută. Picioarele s-au obişnuit cu mersul pe jos şi n-au mai ripostat.

Deliciu tradiţional portughez

Am avut norocul să stau într-un hotel în centrul oraşului, într-un apartament la etajul al optulea, cu terasă şi cu o vedere splendidă spre Parcul Eduard al VII-lea, al doilea ca mărime din oraş, după Parcul Florestal de Monsanto. Nici după patru ore de zbor, plus alte trei petrecute prin aeroporturi, n-am rezistat tentaţiei de a gusta încă din prima seară din deliciile acestei capitale europene, cu vedere spre Oceanul Atlantic.

De la Marqués de Pombal, am mers pe Bulevardul Libertăţii, spre centrul oraşului, Baixa, unde era un zumzet continuu. Aici, am găsit un mic restaurant, aglomerat ochi, unde am mâncat cel mai bun sendviş din viaţa mea, tradiţional portughez, denumit „bifana“ (într-o chiflă pufoasă sunt aşezate bucăţi de carne de porc, fierte în suc propriu).

Baixa e zona căutată de turiştii amatori de suvenire şi de shopping. Acest cartier a fost primul ridicat după marele cutremur din 1755, care a distrus Lisabona aproape în totalitate. În apropiere, se află castelul São Jorge, care duce în spate o istorie de sute de ani. Aşezat pe cea mai înaltă colină a Lisabonei, castelul este principala atracţie a oraşului. Cocoţaţi pe ziduri, turiştii au parte de o panoramă extraordinară, spre clădirile acoperite cu ţiglă roşie şi spre râul Tejo.

Fado, Punk, rock

De aici, se ajunge uşor spre Bairo Alto, unde există nenumărate cluburi dedicate fiecărui gen muzical: punk, metal, hip-hop sau reggae. Printre acestea îşi face loc şi muzica tradiţională portugheză, fado.

Un loc de cinste îl ocupă în inima portughezilor cântăreaţa de fado Amália Rodrigues, a cărei voce se aude aproape la fiecare colţ de stradă. Piesa de rezistenţă a cartierului este Basilica Estrela, care datează din anul 1790. La şase kilometri de centrul Lisabonei se află Belém (ori Santa Maria de Belém), locul de pelerinaj al portughezilor şi al turiştilor care vin să se roage la Mănăstirea Jerónimos, impresionantă prin arhitectura ei.

Acest celebru cartier îşi ademeneşte vizitatorii cu faimosul său Turn, cu Muzeul Naţional de Etnologie, cu Palatul din Belém, care este acum rezidenţa oficială a preşedintelui Portugaliei, cu Muzeul Naţional al Trăsurilor, cu Muzeul Naţional al Marinei sau cu Muzeul Naţional de Arheologie.

Nu puteţi pleca din Belém fără să treceţi pe la cea mai veche patiserie, care se află pe strada Belém de 160 de ani. Cel mai fotografiat monument din cartier este Turnul, ridicat în anul 1515.

Alice în Ţara Minunilor

Se spune că din Belém ar fi pornit spre India, în anul 1497, exploratorul Vasco da Gama, care a dat numele său unui alt turn, situat în celălalt capăt al Lisabonei, aproape de Gara Oriente. De aici, se ajunge foarte uşor în Parcul Naţiunilor, unde se găseşte celebrul Oceanariu.

Vacanţa petrecută în capitala Portugaliei a fost la fel de plăcută ca basmele pe care mi le spunea bunica în copilărie şi nu mă mai săturam de ele. Pentru o săptămână, m-am simţit ca Alice în Ţara Minunilor. A fost un vis frumos, din care n-aş fi vrut să mă trezesc niciodată. Îţi mulţumesc, Lisabona!

La Lisabona, cu  Nicoleta Zaharia

image


Nicoleta Zaharia a intrat în presă în urmă cu şase ani, la cotidianul „Independent“. A scris articole pentru publicaţiile „Dilema Veche“ şi „Cultura“. Face parte din echipa „Adevărul“ din 2005. A fost membru în juriul Festivalului „Eco-Etno-Folk-Film“ de la Slătioara, membru în juriu: Şcoala Vedetelor (TVR 1) şi membru în juriu: Eurovision 2007 (preselecţie). Este absolventă a Facultăţilor de Ştiinţe Politice şi de Istorie (specializarea Restaurarea şi Conservarea Patrimoniului). Nu regretă că n-a profesat ca restaurator, aşa cum şi-ar fi dorit în urmă cu şase ani, deoarece ca jurnalist a cunoscut şi a intervievat oameni valoroşi ai culturii româneşti.

image


Concerte. În lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, dacă v-aţi pus în gând să vizitaţi Lisabona, e bine să ştiţi că în oraş au loc concerte importante. Pianista canadiană de jazz, Diana Krall, va susţine un spectacol la Arena Campo Pequeno, la 10 octombrie. Urmează Rammstein (8 noiembrie – Pavilionul Atlantic), Depeche Mode (14 noiembrie –Pavilionul Atlantic),  Massive Attack (21 noiembrie – Arena Campo Pequeno), Muse (29 noiembrie – Pavilionul Atlantic), Marilyn Manson (1 decembrie - Arena Campo Pequeno), Franz Ferdinand (2 decembrie - Arena Campo Pequeno), Prodigy (7 decembrie – Pavilionul Atlantic).

Film şi modă. În fiecare an, în luna octombrie,  are loc la Lisabona Festivalul de Film Documentar, în cadrul căruia vor avea loc proiecţii de scurt şi lungmetraje ale genului de peste tot din lume. În Săptămâna Modei, cei mai importanţi designeri din Portugalia îşi vor prezenta colecţiile de primăvară-vară din anul următor. Nu rataţi tot în luna octombrie French Cinema Festival, unde puteţi vedea cele mai bune pelicule franţuzeşti. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite