FOTO Varşovia, oraşul renăscut din ruine. De ce merită să mergi într-un city break în capitala Poloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul Vechi din Varşovia
Centrul Vechi din Varşovia

Capitala Poloniei a fost distrusă masiv de nemţi în cel de-al Doilea Război Mondial, dar a reuşit să se ridice în picioare şi să devină un oraş în care noul şi vechiul se împletesc simplu şi elegant.

De ce Varşovia? Ce te-ar putea atrage la un oraş care, spre sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost practic ras de pe faţa pământului la ordinul lui Hitler? Poate chiar acest aspect este unul dintre lucrurile ce te pot convinge să petreci măcar trei zile în capitala Poloniei.

Varşovia a devenit, de anul acesta, una dintre cele mai accesibile destinaţii de city break pentru români. În principal, graţie legăturilor aeriene directe care există acum între Bucureşti şi Varşovia. Până la introducerea lor, era destul de anevoios să ajungi la destinaţie, fiind necesară o escală fie în Vestul Europei, fie la Praga. Acum, însă, lucrurile sunt mult mai simple. Într-o oră şi 40 de minute poţi ajunge de la Otopeni la Varşovia, cu LOT sau cu Wizz Air. Cea mai avantajoasă variantă o are Wizz Air, deoarece, chiar dacă e companie low cost, aterizează pe aeroportul Chopin, cel mai mare din oraş. LOT, deşi ajunge tot pe Chopin, are tarife mai mari, fiind linia naţională poloneză. Un bilet chibzuit din timp, cu Wizz Air, poate costa şi 200 de lei, mai puţin decât te-ar duce benzina dacă vrei să mergi de la Bucureşti la Braşov, într-un weekend aglomerat pe Valea Prahovei. Problema bagajului se va rezolva la toamnă, de la finalul lunii octombrie, Wizz Air schimbând politica, în sensul că nu va mai percepe un tarif adiţional pentru bagajul mare de mână adus la bordul aeronavelor sale, pe oricare dintre zborurile companiei. Astfel, pasagerii pot lua cu ei la bord un bagaj mare de mână cu dimensiunile de 55x40x23cm, bagaj care este inclus în preţul biletului şi care e suficient pentru un city-break de două trei zile.

Odată aterizat în Varşovia, lucrurile devin atât de simple, încât îţi vine să te freci la ochi. În primul rând, există un tren care din 30 în 30 de minute merge spre centrul oraşului. Un tren la standarde occidentale, inclusiv cu wi-fi care funcţionează impecabil. Un tren pentru care o călătorie de la aeroport până în centru costă 4,4 zloţi, adică în jur de 5 lei. Un tren la care noi, românii, visăm de ani buni să ne ia de la Otopeni şi să ne ducă în oraş şi pe care cine ştie dacă îl vom avea vreodată.

Au şi ei o Casa Presei


Buricul oraşului este zona nou construită, în jurul gării centrale, unde şi-au găsit loc destule clădiri moderne, hoteluri de firmă, blocuri de sticlă cu arhitectură de CBD (Central Business District, cum spun americanii). Tot acolo se află şi un cadou pe care Stalin şi poporul rus l-au oferit polonezilor, aşa cum ni l-au oferit şi nouă. O Casă a Presei, cum mai sunt alte şapte la Moscova.

varsovia

Casa Presei din Varşovia n-are, însă, nicio legătură cu presa, ci adăposteşte Muzeul Culturii şi Ştiinţei şi câteva teatre. E o construcţie puţin diferită de cea de la Bucureşti, dar parcă mai prietenoasă, măcar pentru faptul că are terase şi restaurante lângă ea. Reprezintă unul dintre simbolurile oraşului, dar localnicii, în special cei mai în vârstă, detestă existenţa acesteia, fie doar şi pentru faptul că le aminteşte de comunism şi de ororile lui. Tinerii nu par sinchisiţi, dar nici fascinaţi de prezenţa ei în centrul oraşului. La etajul 30 al clădirii se află o terasă de unde se poate vedea tot oraşul.


Avantajul unui city-break în Varşovia este şi faptul că tot ce e de văzut se poate vedea în maximum trei zile. Capitala Poloniei nu e un oraş tocmai spectaculos, dar e fascinant. Îmbină vechiul cu noul, e curat şi îngrijit, are destule cartiere ridicate pe modelul sovietic, cu blocuri aliniate de-al lungul bulevardelor şi cu mici tarabe în faţa lor la care se vând fructe. Dincolo de obiectivele turistice concrete, poveştile ascunse de muzee şi clădirile istorice sunt cutremurătoare. Polonezii sunt probabil europenii care au suferit cel mai mult de-a lungul istoriei. Au fost cotropiţi de suedezi, ocupaţi de ruşi şi distruşi de nemţi.
De fiecare dată, însă, au renăscut şi mai puternici, iar acum îşi consolidează o democraţie şi o economie stabile, mult peste ce există în România.

image

Oraşul vechi, reconstruit din temelii

Varşovia, ca destinaţie turistică, se poate împărţi în trei districte: zona centrală, despre care am povestit mai sus, în care se află şi un mall, Zlote Tarasy, destul de mare, oraşul vechi şi circuitul regal. Orice ghid turistic sau recepţioner te va îndrepta în primul rând către oraşul vechi, Stare Miasto, cum îi spun localnicii. Nu e deloc departe de centru şi se poate ajunge pe jos (15-20 de minute), cu metroul (două staţii din centru) sau cu autobuzul. Deşi este numit Oraşul Vechi, tot ce există acolo a fost reconstruit din temelii după terminarea războiului. Asta deoarece Hitler a dispus ca Varşovia să fie transformată în ruine şi oraşul a fost şters de pe faţa pământului în proporţie de 80%.

Reconstrucţia s-a făcut pe baza vechilor planuri, astfel că arhitectura a fost păstrată, deşi în esenţă, clădirile au puţin peste jumătate de secol. Centrul vechi istoric din Varşovia a fost înscris în 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Arată, cam ca orice oraş vechi: cu o piaţă mare în mijloc, unde tronează statuia regelui Siegemund.

Columna îl înfăţişează pe Sigismund ţinând în mâna dreaptă o sabie, simbol al curajului, iar în mâna stângă o cruce care simbolizează dorinţa de a ocroti oraşul de forţele răului. Legenda spune că dacă sabia va cădea din mâna regelui, atunci un mare dezastru se va abate asupra oraşului şi a locuitorilor săi. Deocamdată, singurul dezastru vizibil este faptul că la picioarele lui Sigismund îşi fac veacul câţiva cerşetori români, care atentează la mila şi buzunarele turiştilor.


Tot în oraşul vechi se află şi Castelul Regal (30 PLN intrarea), fostă reşedinţă a regilor polonezi, piesă de rezistenţă turistică şi parte a mândriei polonezilor. Străduţe mici pietruite, magazine cu suvenire, cafenele şi restaurante întregesc un perimetru nu foarte mare, dar fascinant şi foarte simplu organizat. Această organizare simplă îţi dă o senzaţie plăcută şi te face să te întrebi cum alţii pot, iar noi nu.

tigani

Timpul alocat vizitării oraşului vechi nu poate depăşi o jumătate de zi, cu tot cu pozatul de rigoare lângă statuile eroilor polonezi, mulţi la număr, ţinând cont de vremurile vitrege pe care le-a trăit această ţară. Dacă există însă disponibilitate mai mare, atunci cele două parcuri urbane din apropiere, Krasinski Garden şi Saski Garden, merită văzute, pentru că sunt adevărate oaze de verdeaţă în mijlocul oraşului. De asemenea, fortăreaţa Barbican, care desparte Oraşul vechi de Oraşul nou, e una dintre atracţiile turistice.

În apropiere se află şi strada Krakowskie Przedmiescie, pe care sunt înşirate o serie de obiective, cum sunt: Palatul Prezidenţial, Universitatea din Varsovia,  biserici, cafenele, restaurante, precum şi statuia lui Nicolaus Copernic, astronom şi matematician de renume, primul care a lansat teoria conform căreia Pământul se învârte în jurul soarelui. Pentru o perspectivă cât mai bună asupra a ceea ce este dincolo de Vistula, râul care taie oraşul în două, în Stare Miasto sunt câteva puncte de unde se pot obţine fotografii panoramice.

Circuitul Regal duce la palate

wilanow

Cea de-a treia parte a Varşoviei turistice este aşa-numitul circuit regal, situat ceva mai departe de centru şi care cuprinde câteva parcuri impresionante şi cele două palate: Palatul Lazienki (Palatul pe apă) şi Palatul Wilanow. Ultimul a fost construit pentru Jan Sobieski, despre care poate vă aduceţi aminte din opera „Sobieski şi românii“, a lui Costache Negruzzi, şi reprezintă o construcţie grandioasă cu peste 60 de camere.

Un lucru care mi-a plăcut foarte mult la Varşovia este faptul că oraşul are multe parcuri, care sunt luate cu asalt de mulţi dintre cei aproape două milioane de locuitori pe care îi are capitala Poloniei. Acestea găzduiesc în fiecare weekend tot felul de manifestări culturale, chiar şi concerte. Polonezii, ca şi popor, par nişte oameni simpli şi deschişi. Se vorbeşte la scară largă engleza, iar generaţiile tinere sunt extrem de emancipate, nemaiavând nimic în comun cu vechea educaţie comunistă. De fapt, Polonia pare ţara care s-a lepădat cel mai repede de trecutul ei socialist şi a plecat decisă pe linia Occidentului. 

varsovia

82 de parcuri are capitala Poloniei, spaţiile verzi din oraş ocupând 25% din suprafaţă.

Au construit un superstadion

Una dintre mândriile Varşoviei este stadionul nou construit şi dat în folosinţă în 2012, special pentru Campionatul European de Fotbal, care a fost găzduit de Polonia şi Ucraina. Narodowy Stadion are o capacitate de 58.000 de locuri şi găzduieşte meciurile naţionalei Poloniei, dar şi concerte. Construcţia, aflată dincolo de râul Vistula, şi la care se poate ajunge cu metroul sau tramvaiul, a costat 500 de milioane de euro. Are acoperiş retractabil şi exteriorul este în alb şi roşu, culorile steagului Poloniei. Deşi a găzduit meciul de deschidere de la Euro 2012, Polonia – Grecia 1-1, şi finala Ligii Europa, din 2014, Sevilla - Dnipro 3-2, recordul de asistenţă s-a înregistrat la un meci de volei masculin.

Da, aţi citit bine, pe Stadionul Naţional din Varşovia au fost 61.000 de spectatori la partida Polonia – Serbia 3-0, de la Campionatul Mondial din 2014. A fost cel mai urmărit meci din istoria voleiului. Polonia are tradiţie în voleiul masculin, fiind dublă campioană mondială, campioană olimpică şi europeană. Stadionul este multifuncţional, deoarece găzduieşte şi concerte, dar şi curse de motociclism. Se poate vizita, existând diverse tururi care costă între 10 şi 40 de zloţi. 

varsovia

Preparate grase, să meargă bere

Bucătăria poloneză poate fi accesată destul de uşor la restaurantele cu specific, care se găsesc la tot pasul în Oraşul vechi. E o bucătărie cu preparate grase, la care polonezii leagă cel puţin câteva beri. Câteva dintre produsele lor specifice sunt:  pierogi - coltunaşii moi sau crocanţi cu umpluturi dulci sau sărate;  bigos - varză călită care se serveşte cu cârnaţi sau cartofi;  barszcz - cotlet de porc specific polonez;  zur - supă cu cârnaţi şi ou; zraziki - ruladă de porc umplută cu prune, slănină şi migdale;  polewka - ciorbă de cartofi cu condimente şi lapte acru;  placki ziemniacazne - clătite cu cartofi; paczek - gogoaşă cu dulceaţă de trandafiri; makowiec - chec cu mac.

varsovia

Se poate plăti doar cu cardul

Preţurile la Varşovia sunt comparabile cu cele din România.
Moneda naţională poloneză este zlotul.1 PLN egal 1, 07 RON
În Polonia se poate plăti aproape oriunde cu cardul, inclusiv la chioşcurile de ziare.
Multe case de schimb cumpără sau vând inclusiv lei româneşti.
Cazarea în Varşovia este destul de ieftină. O cameră la hotel se poate închiria şi cu 150 lei pe noapte, iar un loc la hostel, cu 50 lei.
Turismul hostelier este foarte bine dezvoltat, existând multe locaţii centrale cu servicii excelente.
Varşovia are un sistem impecabil de închiriat biciclete, foarte util celor care vor să viziteze oraşul pe două roţi.
Cel mai vechi cartier din oraş este Praga, singurul care a supravieţuit cât de cât bombardamentelor germane.
Din Varşovia se poate ajunge destul de uşor la Auschwitz (300 de km), unul dintre cele mai cutremurătoare locuri de pe planetă, unde se poate vizita fostul lagăr în care şi-au găsit sfârşitul peste un million de oameni. O altă destinaţie accesibilă din Varşovia este Cracovia, socotită cel mai frumos oraş al Poloniei.

Muzeul Polin, ridicat pe locul vechiului ghetou evreiesc

Varşovia a avut, în anii 1940, cel mai mare ghetou evreiesc din lume, ridicat de nemţi. Acesta a devenit domiciliu obligatoriu pentru aproximativ 400.000 de evrei. Ghetoul a fost separat de restul oraşului de un zid de 3 metri înălţime, cu sârmă ghimpată şi pază non-stop. Oamenii au fost înghesuiţi într-o zonă de 3,4 km pătraţi, în spaţiile de locuit în care stăteau şi câte şapte persoane în cameră. În 1943, populaţia evreiască rămasă în ghetou s-a revoltat.

Revolta din ghetoul Varşoviei, unul din-tre cele mai puternice acte de rezistenţă evreiască din timpul Holocaustului, s-a soldat cu previzibilul succes al nemţilor, cărora evreii slab înarmaţi nu le-au putut face faţă. În urma revoltei, 50.000 de evrei au fost ucişi sau deportaţi către Treblinka sau alte lagăre. Alţi zeci de mii de oameni au murit în ghetoul din Varşovia de-a lungul anilor din cauza condiţiilor de trai, a foametei sau a bolilor. Pe locul fostului ghetou, a fost construit muzeul Polin, muzeul de istorie al evreilor polonezi, aflat în cartierul Muranow, nu departe de Oraşul vechi. Muzeul e deschis în fiecare zi, mai puţin marţea, iar biletul de intrare pleacă de la 25 PLN. Este unul dintre obiectivele turistice preferate ale israelienilor, popor cu legături foarte strânse cu cel polonez.

polin
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite