9 minuni ale lumii se află în pericol de a dispărea pentru totdeauna: povestea unora dintre cele mai frumoase locuri şi cum sunt distruse FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a publicat o listă a locurilor incluse în Patrimoniul Mondial care sunt în pericol de a dispărea în viitor. Vă prezentăm în continuare unele dintre cele mai frumoase locuri din lume care sunt ameninţate şi motivele pentru care unii dintre noi s-ar putea să nu mai avem şansa de a le vizita vreodată.

La începutul acestei luni am fost avertizaţi că Spania este pe cale de a deveni primul stat membru al Uniunii Europene cu un sit natural inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în pericol de dispariţie. Parcul Naţional Doñana din Andaluzia – căminul râşilor iberici pe cale de dispariţie, cea mai ameninţată specie de pisică din Europa – este ameninţat de un plan de minerit şi de construirea a o mie de puţuri ilegale.

Dar aceasta este doar una dintre zonele superbe care, potrivit UNESCO, ar putea dispărea pentru totdeauna. Asociaţia a făcut publică o listă a sit-urilor aflate în pericol. Vă prezentăm în continuare nouă dintre acestea, analizate de publicaţia „The Independent“.

Parcul Naţional Everglades din Florida

Cu o întindere de 607.000 de hectare, mlaştinile sunt un sanctuar pentru speciile rare de animale, inclusiv pantera Florida şi lamantinul. Reprezentanţii UNESCO susţin că poluarea cu nutrienţi şi fluxurile mici de apă contribuie la pierderea habitatului marin şi declinul speciilor marine, iar eforturile de conservare sunt foarte mari pentru a putea diminua pagubele.

image

Oraşul Vechi Ierusalim şi Zidurile sale

Ierusalimul este un oraş sfânt pentru iudaism, creştinism şi islam, iar Oraşul Vechi găzduieşte 220 de monumente istorice, inclusiv sit-uri importante de pelerinaj, precum Domul Stâncii (locul jertfei lui Avraam) şi Zidul Plângerii. Oficialii UNESCO s-au declarat „profund îngrijoraţi“ de ceea ce numesc „persistenţa săpăturilor ilegale israeliene“ în jurul Oraşului Vechi, care ar fi devastatoare pentru unele sit-uri istorice. De asemenea, organizaţia acuză Israelul de obstrucţionarea unor proiecte de restaurare.

Bariera de corali Belize

Belize deţine o mulţime de atracţii turistice – ruinele antice Mayan, Great Blue Hole –, dar aceasta din urmă face parte dintr-un sistem pe cale de dispariţie, Bariera de corali Belize. Cea mai mare barieră de recif din emisfera nordică este casa unui număr imens de specii ameninţate, printre care ţestoasele marine, lamantinii şi crocodilul marin american. Ameninţările la adresa sit-ului sunt multe: exploatarea mare a resurselor marine, a petrolului şi a gazelor. Potrivit World Wildlife Fund for Nature, 15% din produsul intern brut din Belize vine din recif – 15 milioane de dolari din industria pescuitului comercial şi aproximativ 200 de milioane de dolari din turism.

image

Abu Mena din Egipt

Oraşul sfânt, centru pelerinajului creştin în perioada târzie a Evului Mediu, include o biserică, basilici, clădiri publice, străzi, mănăstiri, case şi ateliere de lucru, care au fost construite peste mormântul martirului Menas din Alexandria, unul dintre cei mai cunoscuţi sfinţi din Egipt. Lucrările agricole din zonă au dus la o creştere a apelor subterane, provocând prăbuşirea sau instabilitatea clădirilor şi deschiderea unor cavităţi subterane. Autorităţile locale au fost forţate să umple golurile de sub pământ cu nisip, pentru a putea salva clădirile, inclusiv cripta lui Abu Mena, care conţine mormântul sfântului.

Pădurile tropicale din Sumatra, Indonezia

Întinse pe o suprafaţă de 2,5 milioane de hectare, pădurea tropicală a insulei indoneziene se întinde pe trei parcuri naţionale şi reprezintă zona protejată a unei game vaste de animale şi plante pe cale de dispariţie, cum ar fi urangutanul de Sumatra. Dar frumuseţea extraordinară a acestui teren este în pericol din cauza planurilor de dezvoltare a drumurilor, exploatarea forestieră ilegală şi braconajului, vizaţi fiind elefanţii şi tigrii.

image

Catedrala Bagrati şi Mănăstirea Gelati din Georgia

Două pietre de temelie ale arhitecturii georgiene, aceste minuni medievale au fost incluse pe lista obiectivelor ameninţate după ce a fost demarat un proiect de reconstrucţie, în ciuda recomandării UNESCO de a menţine autenticitatea clădirilor. Ruinele din secolul al XI-lea al Catedralei Bagrati, situată în al treilea cel mai mare oraş al Georgiei, Kutaisi, şi Mănăstirea Gelati din apropiere, care este acoperită de mozaicuri magnifice şi picturi murale, reprezintă „înflorirea arhitecturii medievale“ din ţară. UNESCO susţine că intervenţiile ireversibile scad integritatea acestor monumente de nepreţuit.

image

Zona arheologică Chan Chan din Peru

Chan Chan a fost capitala a vechiului regat Chimu înainte de a cădea în mâna incaşilor şi este o construcţie din chirpici împărţită în nouă citadele, cu temple, piaţete şi cimitire. Dar acest exemplu uimitor de arhitectură de lut este în pericol din cauza unor evenimente de mediu extreme, inclusiv cele cauzate de El Niño.

image

Pădurile tropicale Atsinanana, Madagascar

O insulă plină de creaturi ciudate şi minunate, Madagascar s-a separat de toate celelalte în urmă cu 60 de milioane de ani în urmă, când plantele şi animalele sale au evoluat într-o completă izolare. Dar biodiversitatea unică din Madagascar depinde de pădurile tropicale Atsinanana, care curpind şase parcuri naţionale. Exploatarea forestieră ilegală şi vânătoarea de lemuri sunt principalele probleme.

Maritime Mercantile City, Liverpool

Liverpool este unul dintre cele două sit-uri din Europa pe lista obiectivelor ameninţate ale UNESCO (celălalt fiind monumetele medievale din Kosovo). Şase zone din centrul oraşului Liverpool şi docurile sale constituie patrimoniu mondial, acestea jucând un rol important în dezvoltarea Liverpool-ului într-unul dintre cele mai importante centre comerciale ale lumii în secolele XVII şi XIX. Oraşul a fost la rândul lui foarte important pentru progresul Imperiului Britanic şi a devenit cel mai important port pentru circulaţia în masă a oamenilor. Cu toate acestea, UNESCO avertizează că reamenajarea zonei va modfica în mod negativ sit-ul.

Lista completă a zonelor aflate în pericol o puteţi constula aici.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite