S-a găsit "leacul" împotriva efectului de seră?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi materiale care elimină dioxidul de carbon de la coşurile de fum, ţevile de eşapament şi chiar din aer vor face atmosfera mai puţin poluată. Cercetătorii au anunţat că au descoperit o modalitate mai bună de eliminare a dioxidului de carbon – „vinovatul” principal al efectului de seră  care contribuie la încălzirea globală.

Alain Goeppert, GK Surya Prakash, George A. Olah – laureat al Premiului Nobel pentru chimie şi colegii spun a controla emisiile de dioxid de carbon (CO2) este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă umanitatea în secolul 21. Metodele existente pentru îndepărtarea dioxidului de carbon din coşurile de fum industriale şi din alte surse, inclusiv atmosfera, sunt mari consumatoare de energie, nu funcţionează bine şi au multe alte dezavantaje. Într-un efort de a depăşi astfel de obstacole, grupul a apelat la materiale bazate pe polietilnimină, un material uşor accesibile şi ieftin.


Testele efectuate de ei au arătat că acest material ieftin a avut cea mai mare rată de îîndepărtare a dioxidului de carbon din aerul umed, în comparaţie cu alte materiale folosite. După ce este captat dioxidul de carbon, acesta poate fi uşor recuperat pentru a fi folosit  în diverse scopuri.  Filtrele realizate din acest material pot fi reciclate şi refolosite de mai multe ori fără să-şi piardă eficienţa.


Cercetătorii sunt de părere că acest material poate fi folosit şi la submarine, la coşurile industriale sau chiar  aer liber, unde ar putea micşora poluarea produsă de ţevile de eşapament sau centralele termice, acestea producând aproape jumătate din emisia de dioxid de carbon provenită din activităţile casnice.


Comunicarea a fost făcută în  Journal of the American Chemical Society.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite