Riscurile statului pe scaun un timp îndelungat
0Cu cât o persoană stă aşezată mai mult timp la birou, cu atât mai mult poate creşte riscul să dezvolte boli cronice, potrivit unei cercetări. Iată care sunt şi alte riscuri al statului pe scaun un timp îndelungat.
Cercetătorul Richard Rosenkranz de la Universitatea de Stat din Kansas, specializat în nutriţie, a examinat legătura dintre perioada de timp petrecută şezând şi bolile cronice de care sufereau bărbaţii australieni.
În cadrul cercetării au fost monitorizaţi 63.000 de bărbaţi australieni cu vârste cuprinse între 45 şi 65 de ani. Participanţii au menţionat dacă sufereau de boli cronice şi au precizat cât timp petreceau şezând (mai puţin de 4 ore, 4 – 6 ore, 6 – 8 ore sau peste 8 ore).
Faţă de cei care stăteau aşezaţi patru ore pe zi (sau chiar mai puţin), cei care petreceau aşezaţi peste patru ore pe zi aveau un risc mai mare de a suferi de o boală cronică (cancer, diabet, boli cardiovasulare sau hipertensiune).
Cu cât o persoană stă mai mult, cu atât riscul de a suferi de o boală cronică este mai mare, a explicat Rosenkranz: „În mod evident, grupul celor care stăteau aşezaţi peste opt ore prezenta cel mai mare risc”. „Joburile de birou care implică perioade lungi în care trebuie să stai jos ar putea fi periculoase pentru sănătatea ta din cauza inactivităţii şi a consumului scăzut de energie”, a mai spus el.
Riscurile statului pe scaun un timp îndelungat. Prea multă muncă de birou este „periculoasă”
În general, oamenii ar trebui să facă mai multe exerciţii fizice, dar şi să petreacă mai puţin timp stând aşezaţi, recomandă cercetătorul. Studiul a fost publicat în „International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity” şi a fost realizat în colaborare cu Universitatea de Vest din Sydney.
Când stm mult timp pe scaun, muşchii ard mai puţine calorii, iar sângele curge mai lent şi permit acizilor graşi să blocheze mai uşor inima. De asemenea, statului îndelung la birou ar avea influenţă şi în ceea ce priveşte creşterea presiunii arteriale şi a colesterolului.
De asemenea, oamenii care stau mult pe scaun îşi extind rar muşchii flexiori în faţă, motiv pentru care aceştia se scurtează şi devin mai rigizi. Fenomenul duce la o limitare a mişcărilor şi lungimii pasului. Mai multe cercetări au ajuns la concluzia că mobilitatea scăzută a şoldurilor este un motiv principal pentru care persoanele în vârstă cad.
Riscurile statului pe scaun pe perioade lungi de timp sunt şi pentru circulaţie. Unele studii arată că poate duce la încetinirea circulaţiei sângelui, iar fluidele se acumulează la nivelul picioarelor. Fenomele care se manifestă sunt senzaţia de glezne umflate, varice, tromboză venoasă profundă.