Reguli de bază pentru plantarea pomilor fructiferi primăvara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plantarea pomilor fructiferi primăvara. Plantarea pomilor fructiferi nu este o treabă uşoară, iar pentru ca acţiunea să se finalizeze cu succes, trebuie să avem în minte un set de reguli de la care nu trebui să ne abatem.

În cazul celor mai multe soiuri de pomi fructiferi, cele mai bune rezultate apar atunci când sunt plantate toamna, însă şi primăvara este un anotimp propice pentru sădirea pomilor fructiferi, fiind un anotimp umed, favorabil prinderii rapide a rădăcinilor tinere. Acestea din urmă prind mult mai bine dacă terenul şi gropile sunt pregătite din toamnă, potrivit agrias.ro.

Plantarea pomilor fructiferi primăvara: Cum pregătim pomul pentru plantare

Cu câteva zile înainte de plantare, gropile săpate se umplu cu pământ fertil, la care se adaugă îngrăşăminte precum superfosfat şi sare potasică. Se amestecă bine pământul cu îngrăşăminte, după care se bătătoreşte. Arbustul trebuie să aibă rădăcini sănătoase, fără răni sau despicături. 

Apoi se efectuează o lucrare specifică numită fasonat. Aceasta constă în scurtarea rădăcinii principale, astfel încât aceasta să măsoare, în final, 20-25 cm, şi scurtarea ramificaţiilor ei la 10-15 cm lungime. După fasonare, pomii se introduc cu rădăcinile într-o mocirlă pregătită din baligă de vită şi pământ galben, în părţi egale, plus apa necesară pentru a se obţine un terci consistent, recomandă pomifructiferi.ro.

Plantarea pomilor fructiferi primăvara: Cum se face plantarea

Este foarte important ca pomii să se plateze la adâncimea pe care au avut-o în pepinieră. În cazul pomilor altoiţi pe portaltoi vegetativi, punctul de altoire nu trebuie să vină în contact cu solul, deoarece poate să apară pericolul emiterii de rădăcini din altoi şi trecerea pe rădăcini proprii, crescând mult mai viguroşi şi, obţinându-se o plantaţie neuniformă din punct de vedere al vigorii.

Acoperirea rădăcinilor cu pământ presupune tasarea repetată: prima dată după ce se acoperă toate rădăcinile cu un strat de sol gros de 3-4 cm, iar a doua oară, după ce se umple complet groapa. În urma tasării pământului, coletul pomului (punctul de legătură dintre rădăcină şi tulpină) va trebui să se afle la nivelul solului. 

În cazul în care pomul este plantat primăvara, în jurul pomului se face un şanţ, în care se toarnă una sau două găleţi cu apă. În ziua următoare sau peste două zile, după ce pământul udat se zvântă, ligheanul se acoperă cu pământ mărunt, pentru a reduce evaporarea apei din sol.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite